Ruisnacho-poropelti, nachopelti

6 annosta

Raaka-aineet

2 pussia ruisnacho
400-500 g poronkäristyslihaa , poronjauhelihaa, poronötköttiä
1-2 prk salsadippiä tai omatekoinen tomaattisalsa
1 prk juustodippi tai omatekoinen juustokastike
100 g leipäjuustoa
1 prk puolukka-karpalohillo
150 g Kuusamo savustettua goudaa tai vastaavaa
1 paprika
1 rs luumutomaattia

Jaa resepti

Ohje

 

Ruisnacho-poropelti

 

1,5 pss Ruis Nachoja ( useita makuja löytyy )

Poronkäristyslihaa ( poronjauhelihaa,poro nötkötti, jos löytyy)

Kuusamo savustettu goudajuusto ( muukin käy)

+ muu juustokastikeaines ( tai se juustodippi kaupast…. )

metsäsieniä esim. korvasieni tai kantarelli/suppilovahvero, ( jossei metsäsieniä niin herkkusieniä, jos nyt tykkää ensinnäkään sienistä ;) )

paprikaa

leipäjuustoa

puolukka-karpalohillo ( vaihtoehdot ohjeessa)

sriracha kastike tai muuta/ chilirouhe

luumutomaatti

kuusenkerkkää, jos on

puolukoita tai karpaloita

( tex mex jalapeno)

Kasaa ainekset kuin muissakin nachopelti jutuissa. Alla reseptiikkaa pidemmän kaavan mukaan, jos tekee ajalla ja vaikka päivän ruoaksi.

 

Ruis nachot voi levitellä pellille valmiiksi. ( Ite teen isoon vuokaan )

Anna poronkäristyslihan ( porojauheliha kokonaan sulatettuna) hieman sulaa pakastimesta oton jälkeen.

Kuumenna pannu kunnola, lisää kuun puutteessa aavistus voita ja kohmeiset käristyslastut ( voi korvata myös ite tehdyllä kebablastulla, poronjauhelihalla tai poron nötkötti purkki avettuna kummastakin päästä ja työnnetään sisus ulos ja laitetaan pakastimeen, josta voi vuolla lastuja, tee se vaikka muutama päivä aiemmin) pannulle.

Lisää hetken kuluttua mustaapippuria. Ruskistele. Lisää loraus tummaa (savu)olutta ja hauduttele miedolla jonkin tovin ja lisää maun mukaan suola.

Siirrä jäähtynyt käriste ruisnachojen päälle. ( Halutessa päälle jalapenosiivuja yms)

 

Pilko paprika suikaleiksi/kuutioiksi, lisätään käristeiden päälle vuokaan. Halkaise tomaatit kahteen tai neljään osaan. Pilko/pienennä/suikaloi leipäjuustoa.

 

Puolukka-karpalohillo kaupasta,sekaan ripaus timjamii ja sirachakastiketta tai chiliä rouheena, tulista tomaattisalsaa sopii lisätä tähän ja sekoitus. Voi lisätä myös pakastimesta kokonaisia karpaloita/puolukoita sekaan ( Tulee valmiin pellin pinnalle )

 

Tomaattisalsa:

1 prk muttia, 1 salottisipuli, 2 valkosipulinkynttä, 2 rkl öljyä, 2 rkl sirarachakastiketta, 2 pepperonia tai jalapenoa, 1 rkl hunajaa, suolaa ja mp.

Kuullota sipulia ja vs öljyssä, lisää loput aineet. Keittele kunnes sakenee. Lisää suola ja mp . Valmistuttua ja hieman jäähtyneenä lisää pelille. ( vaihtoehtoisesti voi toki ostaa kaupasta salsadippipurkin ).

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Poistata sienistä neste pannulla, paistele hetki korvasieniä, lisää ripaus suolaa,kirveliä. Lisätään juustokastikkeeseen. ( vaihtoehtoisesti voi tulevan ruisnacho pellin pintaan paistaa kantarellit tai pellin joukkoon herkkusieniä)

 

Tee juustokastike tai osta kaupasta juustodippipurkki:

3 rkl ronskisti voita, 3 rkl vehnäjauhoja, 6 dl maitoa,  raasta/ pieni Kuusamo savustettu gouda n. 150 g, suolaa, vp.

Kuumenna voi kattilassa, lisää jauhot ja kuullottele, lisää kylmä neste hiljolleen ja sekoita tasaiseksi. Keitä hetki hiljalleen, mausta ja lisää pienitty Kuusamon gouda joukkoon, sekoita.Lisää korvasienet.Lisää kastiketta pellille kaiken päälle. Lisää pienennetty leipäjuusto päälle.

Laita pelti uuniin n.vartiksi.

Uunista ottaessa lisää pintaan halkaistut tomaaatit, kuusenkerkkää, jos on, muutama jäätynyt puolukka tai karpalo, jos paistit rapsakat kantarellit, lisää ne pintaan sekä tulinen&makeahko puolukka-karpalohilloa pintaan.

Nauti Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, saksalainen savuoluen kera tai Marsalkka tumman oluen tai Keisarin Munchener premium oluen kera

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

  • 2 1 Tomaattivaahto 1.10.2021
  • 6 5 Liharullat
  • 4 2 Proteiini kahvileivät
  • 1 1 Jauhelihatortillat
  • 0 0 Karpalo - mustikkarahka
  • 7 5 Poro-leipäjuustokeitto

Kommentit

Satunkauhasta
Ensi kosketus 2016 nachopeltiin oli hieman kammottava. En pitänyt nacholastujen mausta, joten tämä ruokalaji jäi unholaan. Taannoin taas kerran mietin asiaa ja päätin antaa mahdollisuuden tälle lajille luomalla suomalaisemman versio asiasta ja mauilla joista itse pidän. Makuyhdistelmät saattavat joillekkin kuulostaa eksoottisilta, mutta suosittelen lämpimästi ja rohkeasti kokeilemaan.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään