3 754
3 754

Melkein terveelliset sämpylät tai peltileipä

8 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

2,5 dl maitoa
2,5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
n.7 dl sämpyläjauhoja
n.3 dl vehnäjauhoja
öljyä
suolaa
juustoa
hunajaa
siemeniä

Jaa resepti

Ohje

Ensimmäisenä pestään kädet, tehdään suunnitelma ja varataan ainekset  sekä välineet. Lämmitä vettä vedenkeittimessä ja lantraa maidolla kädenlämpöiseksi, sekoita hunaja ja hiiva. Lisää juusto, joka ollut huoneenlämmössä, öljy, suola ja siemenet sekä jauhot. Itse käytän mitä kaapista löytyy, tällä kertaa seesamin+ auringonkukan+ kuorittuja hampunsiemeniä Lisäksi sekaan voit heittää kaurahiutaleita/ puuroa. Tunge kädet rohkeasti joukkoon ja sekoita, joskus valelin käden öljyllä mutta nykyään varaan viereen ruokailuveitsen jolla "vuolen" ylimääräiset taikinat kädestä.

Kohota lämpimässä peitettynä, joko pellillä tai isossa vuoassa yli puolituntia. Taikinan pitää olla hieman löysää jotta siitä tulee kuohkeaa. Tee sämpylöitä tai lätkäse pellillä jossa kohottaminen jatkuu edelleen peitettynä. Laita päälle hieman jauhoja niin ei tartu helposti "peittoon". Kohotan uunin päällä, jossa hetken aikaa käytän levyjä päällä, koska uunia ei vielä tarvitse laittaa päälle. Käytä mahdollisuuksien mukaan kodin laitteista irtoavaa hukkalämpöä esim, tietokoneen keskusyksikkö, kuhan on vedoton lämmin paikka.

Paista 200-225C 12-30 min muodon, koon tai uunin mukaan. Anna hetken jäähtyä ja laita väliin ainakin kunnon voita.

Fiiliksen mukaan viskoo aineksia, milloin tuntuu hyvältä niin tulee luultavasti hyvää. Aina ei kannata silmä tarkkana noudatella reseptejä, tietyt pääkohdat kun muistaa niin tulee omannäköistä, mittaan ainoastaan nesteen suurinpiirtein niin tiedän minkä kokoinen taikinasta tulee. Joskus heitin kuivattuja karpaloita ja kasperpähkinöitä ja kaurapuuroa sekaan. Pitää kokeilla heittää tummaa olutta taikinan sekaan =)

Samankaltaisia reseptejä

  • 11 5 Täytetty peltileipä
  • 1 0 Terveellinen peltileipä
  • 3 2 Helppo peltileipä
  • 2 2 Pinaattinen peltileipä
  • 6 8 Rahkainen peltileipä
  • 9 0 Melkein kuin Cinnabon -kanelipullat

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään