Skotlantilainen aamuleipä (G)

Reseptiä katsottu 15 895 kertaa
20 annosta | Valmistusaika 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
dl (täys)maitoa
dl vettä
25 g tuorehiivaa
2 rkl fariinisokeria
1 rkl suolaa
1 rkl psylliumia
1 tl ksantaania
2 rkl laardia (terveystietoiset voivat käyttää myös kasviöljyä)
dl tummaa (rouheista) gluteenitonta jauhoseosta
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
dl perunakuitua

Ohjeet

Scottish Morning Bread eli Baps on helppo ja nopea leipoa vaikkapa aamupalalle, sillä se vaatii vain yhden kohotuskerran. Tässä on leivän gluteeniton versio. Tavallisen version saat, kun korvaat gluteenittomat jauhot ja perunakuidun noin reilua puolta desiä isommalla määrällä täysjyvävehnäjauhoja ja jätät psylliumin ja ksantaanin pois.

 

1. Yhdistä vesi ja maito ja lämmintä kädenlämpöiseksi. Liutoa nesteeseen hiiva ja lisää fariinisokeri sekä psyllium. Anna psylliumin turvota viitisen minuuttia.

2. Käytä mielellään hieman tavallista lämpimämpiä jauhoja, voit lämmittää niitä vaikka mikrossa 20 sekunnin ajan. Sekoita jauhot, perunakuitu, suola ja ksantaani keskenään ja alusta muutamassa erässä nesteen joukkoon. Lisää alustamisen loppuvaiheessa mukaan sulatettu laardi tai öljy. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Gluteenittoman taikinan on tarkoitus jäädä hieman löysäksi, mutta se ei saisi tarttua käsiin. Lisää hieman jauhoja jos tuntuu, että taikina on liian tarttuvaa.

3. Leivo taikinasta kaksi leipää kevyesti öljytylle uunipellille ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 20-30 minuuttia. Tee öljytyllä veitsellä viillot leipien päälle, voitele maidolla ja sirottele hieman jauhoja pinnalle. Paista leipiä 200 asteessa noin 25 minuuttia uunista riippuen. Peitä heti paiston jälkeen leivinliinalla, jotta leipiin ei kehity kovaa kuorta.

 

Voit leipoa taikinasta myös sämpylöitä, jolloin niiden nimi on Scottish Morning Rolls. Tällä ohjeella tulee noin 16 sämpylää riippuen siitä, minkä kokoisia niistä teet.


Kommentit

Maisie
Näitä on minun isäni ja nyt myöhemmin myös minä leiponut jo vuosikausia kiireettöminä lauantaiaamuina. Aamuleipiä eli bapseja on leivottu Skotlannissa jo ainakin 1700-luvulta asti ja jokaisella suvulla on hieman omanlaisensa variaatiot alkuperäisestä reseptistä. Ylläoleva on Wilsonien suvun luottoresepti. Siinä laardi ja fariinisokeri tuovat leipään sen ominaismaun.