Jaa reseptisi Kotikokissa, voit voittaa Delicard-lahjakortin >>

Jaa reseptisi ja voita Delicard-lahjakortti >>

Maustettu uute

Reseptiä katsottu 5 003 kertaa
20 annosta | Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
vaniljauute
30 g pilkottua vaniljatankoja (b-luokka)
2,5 dl vodkaa (rommia ja brandya voidaan myös käyttää)
sitrusuute
5 sitrushedelmän kuoret (appelsiinin kokoista), valkoinen osa poistettuna
2,5 dl vodkaa (rommia ja brandya voidaan myös käyttää)
kaneliuute
4 kanelintankoa
2,5 dl vodkaa, tässä tapauksessa brandy ehkä soveltuu paremmin.
pähkinäuute
2,5 dl pähkinöitä (hasselpähkinät soveltuvat hyvin)
2,5 dl vodkaa (tequilaa, bourbonia tai rommia)
1 vaniljatanko (b-luokka)
0,6 dl vettä
1,1 dl hunajaa tai 1,8 dl agave nectaria

Ohjeet

Puolita tangot ja voit halutessasi kaapia siemenet. Leikkaa tangot tarvittaessa lyhemmäksi, jotta ne mahtuvat pulloon. Laita tangot ja siemenet lasipulloon ja kaada vodka sekaan. Sulje pullo tiukasti korkilla ja ravista kunnolla. Säilytä aina viileässä ja pimeässä paikassa.

Ensimmäisen viikon aikana ravista pulloa voimakkaasti joka päivä. Toisen tai kolmannen päivän jälkeen uutteen pitäisi olla hieman tummempi.

Seuraavan 2-4 viikon aikana ravista pulloa muutaman kerran viikossa.

2-6 kuukauden aikana ravista pulloa silloin tällöin.

6 kuukauden jälkeen on aika siivilöidä uute. Laita suppilo puhtaaseen pulloon ja laita suodatin tai siivilä suppilon päälle. Jos haluat mahdolliset siemenet lopulliseen uutteeseen, jolloin käytä siivilää. Kaada uute pulloon ja sulje korkki tiukasti kiinni.

Pähkinäuutteen valmistaminen 

Paahda pähkinät uunipellillä 175 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes kuoret alkavat halkeilla ja muuttuvat tumman ruskeiksi. Siirrä ne puhtaalle keittiöpyyhkeen päälle ja kun ne ovat kuumia, hiero niitä voimakkaasti poistaaksesi kuoret.

Laita ne takaisin pellille ja jatka paahtamista, kunnes pähkinöiden pinnat ovat kullanruskeita ja "hikoilevat" niidet luonnollista öljyä. Kaada alkoholia kannelliseen lasipurkkiin tai -pulloon ja lisää kuumat pähkinät.

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavit siemenet ja lisää siemenet ja kuoret purkkiin pähkinöiden sekaan. Sulje ja säilytä viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa vähintään 4 viikkoa.

4 viikon kuluttua, valuta hasselpähkinät ja tanko pois seoksesta. Murskaa pähkinät karkeaksi ja lisää ne kattilaan veden ja hunajan kera. Kuumenna seos, kunnes tulee kiehuvaksi. Hunaja on liuennut veteen ja muuttunut siirapiksi. Voit halutessasi siirtää seoksen tehosekoittimeen ja soseuttaa niin hienoksi kuin mahdollista.


Kommentit

PatrikSelin
Maustetut uutteet ovat yksi niistä asioista, jotka näyttävät salaperäisiltä ja maagisilta, mutta on naurettavan helppoa valmistaa kotona. Heitä pulloon kuoria, mausteita, vaniljaa tai mitä haluat. Lisää vaan vodkaa ja odota.