Piparkakkukylä

Reseptiä katsottu 9 080 kertaa
Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
taikina:
300 g margariinia
dl siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta*
tai
2 tl neilikkaa*
2 tl inkivääriä*
2 tl kardemummaa*
2 tl pomeranssinkuorta*
3 kananmunaa
2 tl soodaa
n.14 dl vehnäjauhoja (n.750-800g)
liimaukseen:
sokeria (n.2dl, liimattavien osien koosta ja määrästä riippuen)
koristeluun:
n.3 dl tomusokeria
1 munanvalkuainen
(elintarvikevärejä kuorrutteen värjäämiseen)
karkkeja, manteleita, piparkakkuja...

Ohjeet

Voit tehdä samalla ohjeella myös "tavallisia" piparkakkuja, mutta taikina soveltuu hyvin myös rakennusten tekemiseen. Jos teet "tavallisia" pipareita, niiden koosta riippuen niitä tulee noin 250. Taloa tehdessäsi mahdollisen ylijäävän taikinan voit käyttää pienten pipareiden leipomiseen.

Sekoita margariini,siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita kananmunat keskenään ja lisää jäähtyneeseen muttei vielä jähmettyneeseen siirappiseokseen. Sekoita sooda osaan jauhoista ja lisää taikinaan. Sitten lisää loput jauhoista ja sekoita tasaiseksi (esim.sähkövatkaimen taikinakoukulla) Anna taikinan maustua ja kiinteytyä viileässä seuraavaan päivään. ("Hätätilanteessa" myös muutama tunti riittää) Pehmitä osa taikinaa kädessä ja kauli jauhotetulla pöydällä (paksuuteen vaikuttaa, teetkö pipareita vai piparkakkutalon). Mitä suurempia osia taikinasta aiot tehdä, sitä paksummaksi taikina kannattaa jättää (kuitenkin korkeintaan n.5mm) . Tämä myös tietysti pidentää paistoaikaa! :)

HUOM! Omaa työtäsi helpottaaksesi kauli suuret osat suoraan leivinpaperille! Jos teet talon, muista myös tehdä talon alle tuleva pohjalevy.

Paista keskenään samankokoiset osat/piparit samalla pellillä. Suuret osat 150-170 asteessa hitaasti, ja pienet osat 175 asteessa (paistoaika riippuu piparin paksuudesta ja osien koosta). Muista vahtia pipareita tarkkaan, sillä ne palavat helposti!  Anna osien/pipareiden jäähtyä tasaisella alustalla.

-Jos teet "tavallisia" pipareita, anna niiden jäähtyä, ja pakkaa ne jäähtyneinä tiiviskantiseen astiaan. Näin ne pysyvät rapeina pidempään.

-Jos teet piparkakkutalon, anna osien jäähtyä kunnolla ennen kuin kasaat talon. Kasattaessa pipari hieman pehmenee, jolloin se myös hajoaa helposti.

Voit koristella osat joko ennen tai jälkeen kasaamisen, kumpi omasta mielestäsi tuntuu mukavemmalta. Itse koristelen osat aina ennen kasaamista. Tällöin täytyy kasatessa varoa kuorrutteita.

Kasaaminen:

  1. Suunnittele valmiiksi, missä järjestyksessä haluat talon kasata. Näin helpotat seuraavaa työvaihetta, ja vältät todennäköisemmin vahingot. :)
  2. Sulata sokeri paistinpannussa. Kasta seinien päätysivut eli talon kulmat sulaan, kuumaan sokeriin ja liimaa osat heti yhteen. Varo kuitenkin polttamasta itseäsi! Sokerin jäähtyessä se kovettuu, joten sitä pitää kuumentaa uudelleen notkeaksi. Pienet osat kuten savupiippu, ovet ja ikkunaluukut, kannattaa kiinnittää vasta lopuksi. Silloin ne eivät ole tiellä muita, isompia osia kasattaessa. 

Koristelukuorrutteen tekeminen:

  1. Lisää tomusokeriin munanvalkuaista varovasti sen verran, että seos on sopivan kiinteää. Laita kuorrute pussiin ja tee sen kulmaan pieni reikä. Koristele haluamallasi tavalla. Voit käyttää halutessasi myös valmissokerikuorrutteita.

 

Piparitaikinan resepti on Yhtyneiden Kuvalehtien Suuresta leivontakirjasta


Kommentit

cristal_muneca
Tämä oli joulun 2011 yhteinen projekti pienempien sisarusten kanssa (nuorin 4v.) :D Lopputulokseen ovat kaikki tyytyväisiä, hieman vinossa tosin tuo kirkko...no, pikkuvikoja :) Tällä hetkellä siis vain kuvia, reseptin piparkakkutaikinalle laitan myöhemmin :)