6 055
6 055

HK Taskupiiraat

Raaka-aineet

Krusti
5 dl kokojyvä vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
0.7 dl sianihraa (n. 6 rkl)
1.7 dl maitoa
1 kpl muna
1-3 tl vettä
hieman öljyä ja voita ruskistamiseen
TÄYTE
1 kokonainen HK sininen makkara
3 kpl kananmunia
1-2 dl riisiä, pitkäjyväistä
1 kokonainen sipuli (punasipuli)
1 kpl lihaliemikuutioita
3 tl yleisjauhoja
½ dl kermaa /vähälaktoosista tai laktoositonta
ripaus merisuolaa, mustapippuria karkeasti jauhettuna, cayenne pippuria, persiljaa
½ pussillista juustoraastetta maun mukaan

Jaa resepti

Ohje

Täytteen valmistus

Leikkaa HK sininen kuutioiksi
Laita riisi kiehumaan.
Ruskista HK sinisen kuutiot ja sipulit pannulla.
Lisää liemikuutio ja mausteet pannulle.
Lisää joukkoon riisi ja laske lämpö minimiin.

Hauduta hetki ja anna jäähtyä. Kun tämä seos on jäähtynyt kunnolla, voit laittaa kananmunan sekaan ja käyttää piiraan paiston aikana.


Taikinan teko ja esivalmistelut:

Sekoita yhteen kulhossa tai yleiskoneessa leivinjauhe, jauhot ja suolat. Anna pari sykäystä että sekoittuu kunnolla. Sen jälkeen kaada isoon kulhoon. Lisää sianihra ja vaivaa käsilläsi kunnes taikina on merenevaa. Lisää maidot ja kääntele lastalla kunnes aineet yhdistyvät keskenään (älä käytä konetta tähän tai tulee sitkosta, vältä liikaa liikettä)

Jauhoita kädet ja leivontataso ja kaavi taikina sille. Vaivaa taikinasta pallo ja käyttämällä kämmeniä työnnä taikinaa poispäin itsestäsi pöytää kohti. Sen jälkeen tartu ulompaan reunaan ja taita taikina itsensä päälle (sinua kohti). Toista tämä 10-20 kertaa. Käyttäen kaulinta kauli taikina n. cm paksuiseksi levyksi. Käyttämällä esim käytetyn purkin reunoja leikkaa taikinasta pyöreitä taikinamattoja. Jatka kaulimista kunnes taikina on mahdollisimman ohutta, mutta halkaisijaltaan n. 13 cm. Laita täytettä 1-2 ruokalusikallista taikinalle. Käyttäen vatkattua munaa, voitele leivoksen reunat ja taita reunat vastakkain. Käyttäen haarukan teriä, painele reunat kevyesti saha-aalloille (jauhotettu haarukka ei tartu).

Painele kevyesti pinnalta, jotta täyte levittyy tasaisesti taskun sisään. Painele pintaan haarukalla reiät, jotta tasku ei räjähdä uunissa tai leikkaa pintaan 3 viiltoa (riippuen kypsennystavasta, jos meinaat uppopaistaa piiraat, pistele, älä tee viiltoja).

Uunissa

Esilämmitä uuni 175 asteeseen, laita pellille leivinpaperi ja paista 25-30 minuuttia, kunnes kullanruskeita.

Ota ritilälle jäähtymään ja tarjoile n. 10 minuutin kuluttua tai jäähdytä 30 minuuttia ja laita jääkaappiin suljetussa pussissa, säilyy viikon, pakastuu kuukaudeksi.

Vaihtoehtoiset valmistustavat:
Pannulla

Käyttäen korkealaitaista pannua, käytä keskilämpöä ja öljyä + nokare voita ruskistaaksesi 2-3 piirasta kerrallaan. Älä laita liikaa kerralla tai kadut sitä myöhemmin. Haluttu tulos on kullanruskeaa, hieman vaaleata, sillä nämä kypsyy hieman lämmöltä ottamisen jälkeenkin ((vain 3-4 minuuttia per puoli). Hyvän lämpötilan testaamiseksi voit ottaa vaalean paahtoleivan ja asettaa sen pannulle testiajaksi, ja katsoa minkälaiseksi se tulee 3 minuutissa).

Ota ritilälle jäähtymään ja tarjoile n. 5 minuutin kuluttua tai jäähdytä 20 minuuttia ja laita jääkaappiin suljetussa pussissa, säilyy viikon, pakastuu kuukaudeksi.

Uppopaistaminen

Lämmitä uppopaistinrasva 190 asteeseen, tai suuressa padassa (paksut padat ovat tähän parempia, sillä ne pysyvät helpommin tietyssä lämpötilassa) varo kuitenkin sytyttämästä öljyä tuleen ja tarkista öljyn sopivuus korkeisiin lämpötiloihin. Käyttäen lämpömittaria selvität hyvin lämpötilan (mikäli mittarisi pystyy nousemaan niin korkealle, tai jos se on digitaalinen mittari)

Valmista kerrallaan 1-2 piirasta ja paista kunnes ne ovat kullanruskeita, laske valmiit piiraat ensin kankaaseen ja sen jälkeen ritilän päälle valumaan. (vinkki! laita pelti alle ja sen päälle paistoritilä, niin öljystä ei ole niin paljon haittaa) Piiraat jatkavat hieman kypsymistä paiston jälkeen, eli tee vaaleata paahtoa.

tarjoile n. 5 minuutin kuluttua tai jäähdytä 20 minuuttia ja laita jääkaappiin suljetussa pussissa, säilyy viikon, pakastuu kuukaudeksi.

Esivalmistetuksi leivänpaahtimeen?

Esilämmitä uuni 150, jaa taikina puoleen ja kauli 0.3 cm paksuiseksi levyksi. Leikkaa10x13 cm neliöiksi. Laita 1-2 rkl täytettä keskelle yhtä ruutua, voitele reunat munalla. Laita toinen taikina päälle ja painele reunoihin saha-aalto haarukalla. Kevyesti paina päältä jotta täyte levittyy tasaisesti.

Laita uuniin 20 minuutiksi, poista uunista ja anna jäähtyä kokonaan. Taikina ei ruskistu ennen kuin se paahdetaan leivänpaahtimessa. Laita jääkaappiin suljettavassa pussissa, kunnes haluat paahtaa ne. Nämä säilyy viikon, pakastuu kuukaudeksi.

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 0 0 Tuhannen tien taskupiiraat

Samankaltaisia reseptejä

  • 9 7 HK Plöö eli HK:n Sininen Meksikossa
  • 2 2 Lännen Paras Makkarakastike ( Helppo ja Nopea )
  • 33 7 New Orleans - Jambalaya
  • 0 1 HK & varhaiskaali (14.5.11)
  • 0 0 Tuhannen tien taskupiiraat
  • 2 0 Keskikesän makkarakeitto

Kommentit

JHawx
Varsinaista alkuperää taskupiiraiden, eli "pocket pie´s", "meatpockets" ei tiedetä, mutta erään tarun mukaan niitä valmistivat britannialaiset hiilimainarien vaimot miehilleen kaivoksiin. Koska ne säilyivät hyvin myös taskussa eikä lianneet, ne saivat nimensä, "taskupiiraat". Muna riisilliseen täytteeseen sopii hyvin myös makkara, ja tätä voisi kuvailla munakkaaksi piiraassa.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään