3 434
3 434

Seville appelsiini marmelaadi

Raaka-aineet

1,5 kg seville appelsiineja
3 litraa vettä
50 ml elikä kahden sitruunan mehu
1.5 - 2 kg sokeria

Jaa resepti

Ohje

1. Pese appelsiinit hyvin, laita kattilaan ja peitä vedellä. Kansi päälle ja keittele hiljalleen 1,5 - 2 tuntia, välillä käännellen, että kypsyvät tasaisesti. Appelsiinejen tulee olla hyvin pehmeitä.

2. Nostele appelsiinit reikäkauhalla pois, anna jäähtyä sen verran ettei hyppyset pala. Leikkaa appelsiinit halki ja kalva lusikalla hedelmäliha kaksinkertaistettuun juustokangas pussiin. Varo ottamasta valkoista mukaan. Säästä kuoret erikseen.

3. Pistä juustokangaspussi takaisin keitinveteen ja keittele hiljalleen vielä 10 minuuttia. Välillä kannattaa pussia likistellä jotta saa kaiken pektiinin mehuun. Poista pussi ja likistele kaikki mehu liemeen.

4. Leikkaa appelsiinin kuoret puolikkaiksi jälleen, kalva kaikki mahdollinen valkoinen niistä pois lusikalla tai grapeveitsellä. Kun kuoret on saatu puhtaiksi siivuta ne haluamaasi kokoon joko ohuiksi tai paksuiksi siivuiksi tai kuutioiksi. Varmista että appelsiinin kuoret on tosi pehmeitä sillä ne ei enää pehmene sokerin lisäyksen jälkeen.

5. Mittaa ja yhdistä keitinliemi, sitruunamehu ja appelsiininkuoret. Pistä tämä neste suurimpaan mahdolliseen kattilaan, koska tämä kuplii koko rajusti. Lisää mukaan sokeria saman verran kuin muita aineita oli mutta 125 ml vähemmän. Sekoita ja saata kiehumaan anna kiehua reippaasti 15 - 20 minuuttia. Jos tuppaa tulemaan yli jaa kahteen eri kattilaan.

6. Testaus. Ennen koko homman aloittamista aseta useita pieniä lauasia jääkaappiin. 15 minuutin keittämisen jälkeen poista kattila levyltä. Ota lusikallinen marmelaadia jäähdytetylle lautaselle anna jäähtyä pari minuuttia jääkaapissa. Työnnä reunasta sormella ja jos ei ole hyytynyt tarpeeksi jatka keittämistä ja testaa uudestaan eri lautaselle aina noin kahden minuutin välein ja nosta kattila pois levyltä testin ajaksi. Marmelaadi joka keittyy liikaa hyytymispisteen yli ei enää hyydy kunnolla. Sokerimittarilla testatessa lämmön pitäisi olla 105 asteista.

7. Anna seisoa ennen purkitusta 20 minuuttia. Steriloi hyvin pestyt purkit 15 minuuttia 110 asteisessa uunissa. Ja pidä tiukennuskannet kuumassa vedessä. Purkita marmelaadi ja kaada päälle scottilaista whiskyä jos haluat. Itse en keitä purkitetua marmelaadia enää vesihauteessa kun säilytän sen jääkaapissa. Säilyy komeesti vuoden.

Samankaltaisia reseptejä

  • 10 2 Aurinkoinen appelsiini kääretorttu/leivos
  • 1 1 Kevyt appelsiini jälkiruoka
  • 3 3 Korvapuustinmakuinen kuusipulla lisämakuna appelsiini
  • 0 0 Uusi marmelaadi päärynä-kinuski
  • 0 0 Nopea appelsiini broileri
  • 3 1 Appelsiini tortut

Kommentit

Kwaa
Marmelaadilla on useita eri käyttöjä. Kanan tai porsaan laseeraamiseen. Leivontaan ja vallankin ankan kanssa kastikkeeseen. Oma suosikki on aamuisen kaurapuuron sekaan.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään