Valurautapannun rasvapoltto

10155717141427088
Hei kaikille,

ajattelin luoda uuden topiicin aiheesta pannun rasvapoltto.

Nykyajan tiedostava kuluttaja tietää varmasti sen, että teflonpannu paitsi estää ruokaa tarttumasta pannuun, se saattaa myös estää suvunjatkamista ja muuta pahaa. Vaikka asia ei välttämättä ole ihan näin suoraviivainen, tai on ainakin vaillinaisesti tutkittu, teflonpannun liiallinen kuumentaminen voi liuottaa ruokaan terveydelle vaarallisia yhdisteitä. Ongelman tästä tekee se, että paistinpannulla paistetaan usein teflonille liian korkeissa lämpötiloissa. Hyvän vaihtoehdon korkeissa lämpötiloissa paistamiseen tarjoaa perinteinen valurautapannu, johon ruoka ikävä kyllä tarttuu jos pannun pinnoite on kulunut vuosien saatossa.

Ohuen öljykerroksen siveleminen valuraudalle ei riitä pinnan huoltamiseksi, eikä runsaan öljymäärän pannussa savuavan kuumaksi lämmittäminenkään kannata. Päinvastoin. Pannun perusteellinen pinnoittaminen on yhtä aikaa vievää kuin se on kannattavaa. Se kannattaa suorittaa kylmempänä vuodenaikana kun lämpöä tarvitsee ja uunin huudattaminen täydellä teholla koko päivän kuulostaa suorastaan hyvältä idealta. Jo pelkkä idea saattaa kuulostaa vaivalloiselta, ja sitä se tavallaan onkin. Siitä kohta lisää. Sitä ennen pieni katsaus siihen, miten pinnoittaminen kannattaa tehdä. Ihan vain oman uskottavuuteni lisäämiseksi.

Ostin itselleni Lodgen 30cm valurautapannun kyllästyttyäni teflon pannujen surkeeseen kestoon sekä paistotulokseen.

Lodgessa on tehtaalla tehty ns. rasvapoltto joka osoittautui todella heikoksi ja päätin, että uusin rasvapolton kokonaan. Ennen uudelleenpinnoittamista pannu täytyy riisua jäljelle jääneestä pinnoitteesta, jotta jäljelle jää paljas rauta. Parhaiten tämä onnistuu hiomalaikalla tai emäksisellä uuninpesuaineella ja teräsvillalla jos et hiomalaikkaa satu omistamaan.

Kun panu on riisuttu vanhasta pinnoitteesta tulee huomioida seuraavaa:

Ennen ensimmäisen kerroksen laittamista lämmitä pannua uunissa sadassa asteessa, jotta pannu olisi täysin kuivunut ja avannut huokosenssa valmiiksi ottamaan öljyn vastaan. Anna pannulle öljyinen hieronta, minkä jälkeen kuivaa pannu kunnolla paperilla. Niin perusteellisesti, että siihen ei näennäisesti jää enää yhtään öljyä. Tarkoituksena on kuivata öljy ja luoda tasainen pinnoite, joten jokainen kerros saa todella olla ohut. Tämän jälkeen nosta uunin lämpötila 250 asteeseen ja laita pannu uuniin. Ota aikaa tunti siitä kun uunin lämpötila on noussut huippuunsa ja anna uunin jäähtyä luukku kiinni toinen tunti.

Kun pannu on riittävän viileä käsiteltäväksi, lisää taas uusi ohut kerros öljyä, kuivaa kerros ja laita uudestaan pannu lämpenemään uuniin 250 asteeseen. Anna pannun sitten taas jäähtyä uunissa ja niin edelleen. Toista tämä yhteensä ainakin neljä kertaa. Itse sain tyydyttävän tuloksen neljällä kerroksella, mutta viisi tai kuusi kertaa tuottaisi vielä paremman pinnoitteen.

Pinnoite on kova, joten pannulla saa surutta käyttää vaikka metallilusikkaa, mutta peseminen kannattaa suorittaa kuumana vain vedellä ja harjauksella sekä kuivaamalla pannu sen jälkeen. Pesuaineet vahingoittavat pinnoitetta.

30.10.2017

Merkintä on julkinen ja kaikkien nähtävissä.

Kommentit