Minestrone

8 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

340 g HK:n pekonia
2 Sipulia (225 g)
2 Porkkanaa (130 g)
2 Sellerinvartta (100 g)
2 tl Sokeria
70 g Tomaattisosetta
2 tl Paprikajauhetta
4 Valkosipulinkynttä
1,5 l Keitettyä vettä
0,25 dl Kalakastiketta (22 %)
2 tl Kuivattua oreganoa
1 tl Rouhittua mustapippuria
1 tl Suolaa
3 Mutti Polpaa (1,2 kg)
3 dl Kuivapastaa
0,5 dl Tuoretta sitruunamehua
Viimeistelyyn
Parmigianoa
Lehtipersiljaa
(Chilihiutaleita)

Jaa resepti

Ohje

1 tl = 3,33 ml. Lämmittävä keitto syksyyn ja talveen. Kalakastike pitää huolen, että saadaan astetta mielenkiintoisempaa minestronea pöytään. Lopussa maut tasoitetaan sitruunamehulla, jälleen kerran. 

Hienonna kuoritut sipulit. Kuori ja leikkaa porkkanat pieniksi paloiksi. Varsisellerille sama homma. Siivuta pekonit sopiviksi paloiksi. Viimeisenä valkosipulinkynnet, hienonna.

Pekonit kylmään isoon kattilaan ja levy täysille. Kun alkaa sihisemään, laske keskilämmölle. Kun pekoni on puolivälissä, lisää kasvikset ja mausta sokerilla, sekoita tasaiseksi. Kuumenna reilusti vettä keittimellä.

Pekoni näyttää hyvältä ja sipuli on pehmeää - tomaattisose sisään. Avaa makuja kolmen minuutin ajan, välillä sekoittaen. Lisää paprikajauhe ja valkosipuli, näille riittää minuutti. Kaada tomaattimurskat kattilaan. 

Laske lämpö nolliin ja jatka keitetyllä vedellä. Mausta kalakastikkeella, oreganolla, pippurilla ja suolalla. Sekoita tasaiseksi ja käännä levy täysille. Kun alkaa kuplimaan, kansi päälle ja lämpö 1/6:een. 

Hauduta yhteensä tunnin ajan, sekoita puolivälissä. 50 minuutin kohdalla raastoin parmigianoa valmiiksi rasiaan. 

Tunti täynnä - mittaa pasta, lisää keittoon ja laita kansi takaisin päälle. Se kypsyy seitsemässä minuutissa, jonka aikana ehtii silppuamaan persiljan ja puristamaan sitruunan. 

Seitsemän minuuttia - lämpö nolliin, siirrä sivuun, lisää sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Annostele ja viimeistele raastetulla parmigianolla ja hienonnetulla lehtipersiljalla (tai revityllä basilikalla). Halukkaille vielä chilihiutaleita.

Laskelmat pitivät ja minestrone oli odotetusti herkullista. Ei tällä kuitenkaan ihan kärkeen mennä, olen tehnyt parempiakin keittoja. Ensimmäinen annokseni oli 4/5, toinen 4,5/5 chilihiutaleiden ansiosta. 

Jos syöjiä on 2-4 eli keittoa jää reilusti seuraaville päiville, kannattaa pasta keittää erikseen ja lisätä vasta annosten päälle, niin ei ehdi menemään liian pehmeäksi. Jos syöjiä on kahdeksan, tee ylläolevan ohjeen mukaisesti. 

Käytin Torinon cappelli-pastaa (täysjyvä). Keittoon voi upottaa myös tölkillisen papuja. Jätin pois, koska ystävä ei niistä välitä. Jos käytät, lisää samaan aikaan kuivapastan kanssa. 

Keitto ei tarvitse leipää, mutta ilahtuisi siitä. Joku vaalea rapealla kuorella ja pehmeällä sisuksella olisi todella hyvä tässä.

Reseptin rasva alle 4 %, joten voit halutessasi lisätä annoksiin hieman oliiviöljyä. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään