Nopeat mehevät hampurilaiset

4 annosta

Raaka-aineet

Hampurilaissämpylät
1 dl Maitoa
1 dl Vettä
1 rkl Sokeria
25 g Hiivaa
1 kpl Kananmuna
1 tl Suolaa
2 dl Vehnäjauhoja
3 dl Durum-Vehnäjauhoja
3 rkl Öljyä
Pinnalle
1 dl Maitoa
2 rkl Seesaminsiemeniä
Hampurilaispihvi
400 g Naudan jauheliha 17%
1 kpl Keltasipuli
Suolaa myllystä
Mustapippuria myllystä
4 kpl Cheddar sulatejuustoviipale
Hampurilaisen väliin
2 kpl Pihvitomaatti
1 pss Jäävuorisalaattia
Suolakurkkua
Ketsuppia
Hampurilaiskastike

Jaa resepti

Ohje

  1. Sekoita maito ja vesi keskenään ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi vaikkapa mikroaaltouunissa. Lisää maito-vesi seokseen hiiva ja sokeri, sekoita tasaiseksi. Seuraavaksi seokseen lisätään kanamuna, suola ja 2dl vehnäjauhoja. Sekoita seosta muutaman minuutin ajan. Lopuksi voitkin jo lisätä 3dl durum-vehnäjauhoja ja öljyn seokseen ja alustaa taikinan. Kun taikina on alustettu anna sen kohota liinan alla lämpimässä kaksinkertaiseksi. Kohoaminen kestää varmaan noin puolisen tuntia. Laita uuni lämpenemään 225-asteeseen. Taikinan kohottua kumoa seos jauhotetulle puhtaalle pöydälle tai leikkuulaudelle tms. ja jaa se neljäksi yhtäsuureksi palaksi. Pyöritä taikinapalat voimakkaasti palloiksi, aseta uunipellille ja painele ne sen jälkeen litteiksi käsin. Peitä liinalla ja anna kohota 15 min. 
  2. Seuraavaksi tulee pilkkoa keltasipuli pieneksi kuutioksi ja sekoittaa se jauhelihan kanssa. Sekoita jauhelihan joukkoon myös suola ja mustapippuri ja sekoita seosta käsin. Älä kuitenkaan ylityöstä seosta, koska liian tiivis jauheliha paketti ei ole niin mehevä! Muotoile seoksesta 4 kappaletta jauheliha pihvejä ja jätä ne huoneen lämpöön odottamaan paistovuoroaan. Pihvit kannattaa myöskin muotoilla ns. vähän sinne päin, eikä keskittyä saamaan niistä täysin saman vertaisia ja näköisiä, koska juuri silloin monesti jauhelihaa tulee ylityöstettyä ja voi sanoa näkemiin mehevyydelle.
  3. Sämpylöiden kohottua voitele ne maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä oman makusi ja näkösi mukaan. Tämän jälkeen aseta sämpylät uuniin keskitasolle ja anna paistua noin 12 minuuttia. 
  4. Sämpylöiden ollessa uunissa sinun tulee alkaa paistamaan jauhelihapihvejä. Laita kuumalle pannulle hieman öljyä ja nokare voita ja ala paistaa pihvejä. Pihviä paistaessa sen tulee antaa olla rauhassa pannulla ja sitä ei tule käännellä tai muutoinkaan liiemmin sörkkiä, ennen kuin paistettava puoli on valmis. Kun paistettava puoli alkaa näyttämään hyvältä ja väriä saaneelta voit kääntää pihvit ja paistaa toisen puolen samoin. Aikaa on vaikea läheä arvioimaan, koska hampurilaispihvien kypsyydessä on kaksi koulukuntaa, joista toiset sanovat että pihvin tulee olla täysin kypsä ja toisesten mielestä punertava keskeltä. On totta että punertava on mehukkaampaa, mutta silti itse nautin hampurilaispihvini täysin kypsinä. Loppusuoralla voit vielä kerran kääntää pihvit ja asettaa cheddar sulatejuustoviipaleen kunkin pihvin päälle ja antaa juuston sulaa. Jos pihvit valmistuvat ennen sämpylöitä niin voit peittää ne foliolla. 
  5. Sämpylöiden valmistuttua nostele ne pois pelliltä ja peitä liinalla, jotta niiden kuori ei pääse kovettumaan. 
  6. Revi salaatin salaatinlehtiä siivilään ja viruta kylmä veden alla. Jätä lehdet suuriksi paloiksi, sillä se tuo paljon ilmavuutta purilaiseen. Leikkaa pihvitomaatit viipaleiksi.
  7. Leikkaa sämpylät auki, aseta pohja sämpylälle kevyelti ketsuppia, seuraavaksi pari salaatin lehteä, suolakurkkuviipaleita, pihvi, tomaatin viipale tai kaksi, hampurilaiskastiketta ja kansi kiinni.
  8. Nauti. 

Hampurilaisista tuli mielestäni todella onnistuneita ja koska hampurilaispihveissä ei käytetty muita mausteita kuin suolaa ja mustapippuria niin pihvin maku pysyi pihvin makuisena! Muutenkin monet hyvät maut mielestäni pilataan sillä että niihin sotketaan kaikenlaisia mausteita tai valmiit ruoat peitetään maustekastikkeilla. Toki hampurilaisessa tulee olla valmiskastikkeita, mutta ei pidä ampua yli! Sillä vasta leivotun sämpylän, naudanlihapihvin ja tuoreen salaatin maku on jo itsellään todella hyvää! Hampurilaisen sämpylöiden ilmavuus, pihvin mehukkuus ja salaatin rapeus... Mitä sitä sitten enään muuta tarvitsisi? Ruokajuomana toimii oikein hyvin perus Coca-Cola tai muut virvoitusjuomat, mutta ruoka saa heti äijämäisemmän vivahteen kun se tarjoillaan hyvän lager-oluen kera. Jos puolestaan purilaisen haluaa tarjoilla astetta arvokkaammin uskon mehevän, hilloisen punaviinin toimivan sen kanssa oikein hyvin. Väliin arvokkuutta tuomaan voi murentaa myös hieman sinihomejuustoa. 

Vinkki: Taikinan kohotus. Aseta tiskialtaaseen allastulppa ja laske altaaseen kuumaa vettä pohjalle. Aseta taikina kulho veteen, peitä liinalla ja anna kohota. Näin saat hyvin kohonnutta taikinaa! 

 

 

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 2 1 Maukkaat hampurilaiset
  • 1 2 Nopeat texmex-kanahampurilaiset
  • 1 2 Helpot kanacheddar hampurilaiset
  • 4 0 Hampurilaisateria
  • 10 18 Rasvattomat mutta mehevät sämpylät
  • 0 1 Nopeat sämpylät

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään