25 780
25 780

Sinihomejuusto, kotitekoinen

Raaka-aineet

3 l taysmaitoa
0.75 ml (noin 1/3 tl) calsium cloridia (liuoitettuna 7.5ml keitettyyn jaahdytettyyn veteen)
0.2 dl piimaa
0.75 ml (noin 1/3 tl) juoksutetta (liuoitettuna 7.5ml keitettyyn jaahdytettyyn veteen)
palanen Blue Castelloa tai muuta haluamaasi sinihomejuustoa

Jaa resepti

Ohje

1.paiva

Lammita maito ja calsium cloridi (liuoitettuna 7.5ml keitettyyn jaahdytettyyn veteen) kadenlampoiseksi, noin 36asteiseksi.
Lisaa palanen sinihomejuustoa joka on sekoitettu kunnolla pieneen maaraan tata maitoa ja 0.2 dl piimaa. Anna kypsya samassa lampotilassa 1 tunnin. Tassa vaiheessa voi sekoittaa, etta lampotila pysyy vakiona. Kattilasta tulee jo nyt juuston tuoksu.

Sitten lisaa juoksute (0.7 ml liuoitettunana 7.5 ml keitettyyn jaahdytettyyn veteen).
Anna seista kunnes hera irtoaa massasta, siina pari tuntia.
(idea on lammittaa pastoroitu maito, lisata siihen oikea bakteerikanta, ja lisata happamuutta, niin etta koagaloituminen tapahtuu helpommin )

Valuta kaksinkertaisen sideharson lapi isossa siivilassa (esim.salaattisiivilassa) pari kolme tuntia,siirra yoksi pienempaan siivilaan jaakaappiin.

2.paiva


Seuraavana paivana ota massa sideharsosta ja sekoita joukkoon vajaa ½ tl suolaa . Laita muotteihin lautasille ja jaakaappiin. Kaanna muutaman tunnin jalkeen ja kaada extra hera pois.

3.paiva

Ota pois muoteista (lautanen paalle ja kaanto). Pistelele steriloidulla tikulla( esim chopstick, joka dipattu vodkaan) ilmareikia, jotka auttavat homeen muodostumista juuston sisalle. Laita jaakaappiin kuivahtamaan.

4.paiva

Seuraavana paivana kaanna ja pistele toiset puolet. Hiero suolaa pintaan.

Kypsytys

Jos juusto on sopivasti kuivahtanut voit alkaa nyt kypsyttelyn. Ihanne lampotila on 10 astetta ja ilman kosteus 70%, siis jaakaappi on liian kylma ja huoneenlampo liian lammin. Kellari olisi ihanteellinen mutta viilea tila tai kylmakaappikin kay jos luo juustoille sopivan mikroilmastokosteuden esim laittamalla ne pienempaan laatikkoon vesiastian kanssa. Kantta ei saa sulkea kokonaan , homeen muodostumiseen tarvitaan ilmaa. Ne voi myos kaaria loysasti sideharsoon kosteuden pitamiseksi.
Kannattaa kaannella juustoja silloin talloin, alussa melkein paivittain ja vaihtaa mahdollinen marka sideharso kuivaan puhtaaseen (steriloituun). Siina viikossa pintaan ja reikiin on tullut valkohometta ja noin kuukauden parin paasta sinihomejuusto on valmis.

Jos sinihome(vihrea variltaan) ei ala muodostumaan kunnolla, kannattaa tarkistaa ovatko ilmareiat auki. Juustot voi jopa nostaa lampimaan paivaksi pariksi nopeuttamaan prosessia.

Ensimmaisessa kuvassa juustot ovat vasta saaneet varia ulkopuolelle, eivat siis viela ole valmiit.

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

  • 15 0 Kotitekoinen homejuusto
  • 7 6 Kotitekoinen lihapiirakka
  • 1 2 Pitaleivälle kotitekoinen kastike
  • 3 3 Vesihiivan valmistus 25.2.2019
  • 3 4 Otson riisiherkku
  • 6 27 Mustaherukkaviini

Kommentit

Rosella
Juuston onnistumisessa on kolme tarkeaa tekijaa: puhtaus ja huolellisuus alkuvaiheessa (ettei tule vaaraa bakteerikantaa) oikea lampotila kypsymisvaiheessa ja karsivallisyys kaannella juustoja ja odottaa herkun kypsymista!

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään