Täydellisen kakkupohjan leipomisvinkkejä

Elaini
No, eihän täydellistä usein ole kuin periaatteessa, mutta on silti kiinnostavaa pyrkiä lähelle.

Seuraan YouTubessa kahta enlanninkielistä leipomiskanavaa jotka ainakin vaikuttavat melko luotettavilta.

Ensimmäinen vinkki: jos taikinaa kohottaa leivinjauheella niin sitä ei pidäkään sekoittaa jauhojen kanssa liian nopeasti tai pitkään ja se on testattu käytännössä: https://youtu.be/1d4AtD7s9rM?t=70

Tuossa on siis täsmälleen sama kakkutaikina kahdella eri tavalla valmistettuna.

Jotkut sanovat että tuo johtuu gluteenista. Gluteenin sitko tekee hyvää taikinalle jossa on hiivaa mutta se estää leivinjauhetta toimimasta. Olen myös kuullut hyvin kauan sitten että leivinjauhe ja ruokasooda lakkaa toimimasta jos sitä sekoittaa liian nopeasti.

Oli syy kumpi tahansa tai kumpikin, silti näyttäisi että jauhot pitää lisätä niin että taikina on vain tasaista, ja sitten laittaa se uuniin. Kaiken muun voi (ja pitääkin) vatkata kuohkeaksi. Olen todennut tämän toimivaksi itsekin.

Toinen vinkki: tasaiseksi leivottua kakkupohjaa varten kakkuvuoka pitää kääriä kostealla liinalla. Tähän on erityisiä kankaisia liuskoja mutta myös folioon käärityn märän talouspaperin pitäisi toimia: https://youtu.be/MNuAMoMgq70

Tämä johtuu siitä että uunin lämpö hyökkää ensin kakun laitoihin, kypsyttää ne ensin ja näin jättää ne paikalleen. Sillä aikaa kakun keskus jatkaa raakana kohoamistaan ja kakusta tulee kupera. Märkä kangas- tai talouspaperiliuska siis kuumentaa taikinan paljon tasaisemmin ja tulos näkyy.

28.7.2020

Merkintä on julkinen ja kaikkien nähtävissä.

Kommentit