Parsa

PatrikSelin
”Parsa on yleisesti rakastettu. Se on erittäin helppo valmistaa, eikä se vaadi mitään liian monimutkaista ollakseen täydellinen; voita, oliiviöljyä, suolaa, pippuria - se on aina ihana makuelämys, kun on jaksanut odottaa sopivaa sesonkia. Mutta voit myös viedä sitä eteenpäin, jos haluat, varsinkin jos olet jotenkin päässyt kyllästymään parsoihin - joka toki on mielestäni mahdotonta.”

Sesonki
Huhtikuu-Toukokuu-Juhannus
Suomalaisten parsojen kausi alkaa toukokuussa

Laadukas parsa näyttää ja tuntuu:
Valitse kirkkaan vihreitä, kiinteitä ja joissa nuput ovat tiiviisti kiinni. Kuori pitäisi tuntua sileältä ja hennolta. Kevyesti hangattaessa parsatankoja yhteen pitäisi kuulua narskuvaa ääntä. Varsien pitäisi olla suoria eikä taipuisia; taivuttaessa varren pitäisi olla hauras ja katketa. Pääosa on tummanvihreä tai violetin sävyinen. Jos pää on kellertävä tai kuivunut, jolloin parsa on liian vanha. Katso myös ettei leikkauspinta ole kuiva.

Aina nippu parsaa ei täytä näitä laatuvaatimuksia, se on merkki siitä, että parsa on vanha tavalla tai toisella. Jos löydät paksuvartisia, jolloin se on korjattu liian myöhään ja se on katkera, sitkeä, ja jopa puumainen. Jos pää on löysä ja hintelä - sama juttu. Jos varret ovat ryppyisiä ja romahtaneita, ne ovat olleet hyllyllä liian kauan ja alkavat hajota.

Ja varmaankin mietit "milloin parsa on liian paksu". Ihanteellinen tilanne olisi, että paksuus olisi sama kuin lyijykynällä, mutta näitä ei ole helppo saada. Jos halkaisija on isompi kuin 5 sentin kolikko, jolloin olet mennyt liian pitkälle.

Säilyttäminen:
Ellet aio syödä parsoja heti kun pääset kotiin, jolloin sinun säilyttää niitä oikein - sinun pitäisi kohdella parsoja kuin kukkakimppua. Leikkaa päästä noin 1,2 cm pois ja laita vesilasiin jossa on vähän vettä. Peitä kostealla talouspaperilla tai astiapyyhkeellä ja säilytä jääkaapissa. Parsaa kannattaa pitää erillään voimakkaan tuoksuisista tuotteista.

Valmistaminen:
Kun olet valmis käyttämään parsan, sinun pitää vielä käydä vähintään yksi vaihe. Pidä parsan molemmista päistä kiinni ja taivuta kevyesti, kunnes se napsahtaa. Jos parsa on puisevampi, jolloin se pitää kuoria.

Nyt olet valmis kypsentämään. Mutta miten? On olemassa joukko erilaisia tapoja; grillaus, kuullottaminen, paahtaminen, keittäminen tai höyryttäminen. Voit myös nauttia jopa raakana. Parsat kypsyvät nopeasti, joten ei kannata lähteä muualle.

Koska valkoisissa kuori on katkerampi ja kuitumaisempi, muista kuoria ne aina kokonaan ennen kypsentämistä. Varret ovat hauraita, joten ne katkeavat helposti.

Sisältää:
Parsa on hyvä vitamiineja ja ravintoaineiden lähde. Se on myös hyvä kalsiumin, magnesiumin, B6-vitamiinin, sinkin ja erittäin hyvä kuparin lähde. Sen lisäksi sisältää ravintokuitua, folaattia, rautaa, mangaania, niasiinia, fosforia, kaliumia, proteiinia, riboflaviinia, seleeniä, tiamiinia, A-, C-, E-, K-vitamiinia. Parsa myös sisältää vähän kaloreita - rasvaa tai kolesterolia ei ole lainkaan.

Hyvä kumppani parsan kanssa:
oliiviöljy, voi, paahdettu maapähkinäöljy
sitruuna, herkät viinietikat
rakuuna, kirveli, persilja
marinoitu sipuli, kananmuna jossain muodossa
artisokka, uudet perunat, herne ja sipuli, härkäpapu


Taustaa

Parsa on sukua liljoille. Parsaa on viljelty ensimmäisen kerran 2000 vuotta sitten itäisen Välimeren alueella. Muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset arvostivat parsaa sen ainutlaatuisen maun ja rakenteen takia, ja sen lisäksi väitettiin kasvin omaavan lääkinnällisiä ominaisuuksia. Vihannes saavutti suosiota Ranskassa ja Englannissa 1500-luvulla. Ranskan kuningas Ludvig XIV oli nauttinut tätä herkkua niin paljon, että hänellä oli erityinen kasvihuone, jotta parsaa saataisiin vuoden ympäri.

Räpäytä silmiäsi ja todennäköisesti menetät sen. Parsa on ehdottomasti yksi parhaimmista vihanneksista kun halutaan edistää sesongin mukaista syömistä - parsan kausi on lyhyt ja sen ulkopuolelta tulevat yksilöt ovat yksinkertaisesti mauttomia.

Miksi se on niin iso juttu? Ensinnäkin on olemassa gourmet-laatu - ei, en tarkoita 1. luokkaa joita näkee kaupoissa. Itse olen aina ihmetellyt sen merkitystä, koska mistään ei löydy 2. luokan vihanneksia. 1. luokalla tarkoitetaan ainoastaan tuotteen ulkonäköä, eli tuotteen maku ja sisältö voi olla mitä tahansa. Gourmet-luokka - hienostunut maku ja rakenne, joka pitää itse tunnistaa. Parsa on ehdottomasti herkkusuiden arvostama vihannes, joka jaksaa yllättää monipuolisuudellaan.

Keskeinen syy kauden merkityksellä on, että parsa ei voida säilyttää tai varastoida menestykkäästi. Kun se leikataan, jolloin laatu heikkenee nopeasti, koska kuten herneiden tavoin sokeri muuttuu tärkkelykseksi. Toisin kuin herneen, parsaa ei voida pakastaa hyvin. Jos pidät parsan mausta, jolloin suosittelen odottamaan sopivaa sesonkia ja olemaan ensimmäisenä kaupassa. Parsojen kohdalla on etu jos kasvattaa itse tai hankkii suoraan viljelijältä.

Valkoinen parsa

Vihreästä versiosta poiketen valkoinen on kasvatettu maan alla, piilossa auringonvalolta, joten se ei tuota klorofylliä, joka antaa vihreällä parsalle värin ja ruohoisen maun. Valkoista parsaa on vaikeampi löytää - ellei sitten tyydy purkitettuun - mutta hyvällä onnella saatat löytää.

Maultaan valkoinen parsa on samanlainen kuin vihreä, mutta lievempi, jotkut ihmiset vertaavat sitä palmunydimen makuun. Toisin kuin vihreässä, valkoinen parsa on parhaimmillaan, kun se on keitetty täysin kypsäksi. Perinteisesti valkoinen parsa keitetään pystyasennossa pitkässä, kapeassa kattilassa.

27.4.2015

Merkintä on julkinen ja kaikkien nähtävissä.

Kommentit