Vanhan leivän hyötykäyttö

PatrikSelin
Siedän paljon asioita, mutta yksi asia on ylitse muiden - syömäkelpoisen ruoan heittäminen pois samalla kuin paheksutaan kuinka ruoka on liian kallista.

Esimerkiksi syömäkelpoista leipää heitetään todella paljon pois. Luulenpa, että monien biopönttöön päätyy turhan usein kuivahtanut kuin homehtunut leivänjämä. Tässä olisi muutama vinkki:

Korppujauhot

Korppujauhoa on helppo valmistaa, joten se on ihme, että ostamme sitä kaupoista. Kaikki mitä sinun pitää tehdä on vain kerätä kaikki kuivuneet viipaleet ja päät ilmatiiviiseen astiaan, kunnes olet valmis käyttämään niitä. Korppujauhoja voidaan valmistaa mistä tahansa leivästä, mutta kannattaa muistaa, että rikastettujen leipien kohdalla - brioche, challah - säilyvyysaika on lyhyen johtuen rasvapitoisuudesta.

Anna leipien kuivua uuniritilän päällä - siinä kestää yleensä noin 2 päivää. Leikkaa leivät tarvittaessa kahtia pituussuunnassa ja aseta leivinpaperille vuoratulle pellille ja paista 180 asteessa 20 minuuttia, kunnes leipä palat ovat täysin kuivuneet.

Sitten käytä raastinta tai monitoimikoneen hienonnusterää jauhaaksesi leivän pieniksi murusiksi. Voit tässä vaiheessa lisätä yrttejä ja mausteita. Säilytä ilmatiiviissä astiassa. Voit pakastaa pieniä määriä, mutta tällöin kannattaa paahtaa alhaisella lämmöllä kosteuden poistamiseksi.

Krutongit

Tämä on toinen erittäin helppo tapa käyttää vanhentuneita leipiä. Leikkaa sahalaitaveitsellä pieniä kuutioita ja ne leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 190 asteisessa uunissa, kunnes ne ovat kuivan tuntuisia, mutta eivät ole saaneet liikaa väriä. Kiertoilmauuneissa kannattaa käyttää hieman pienempää lämpöä.

Poista uunista ja nakkaa kulhoon, yhdistä oliiviöljyn, suolan, pippurin ja mausteiden kanssa. Öljyä ei kannata kaataa liikaa, koska liika öljy tekee krutongeista märän, mutta liian vähän, jolloin yrtit eivät tartu. Levitä uudelleen pellille ja paahda, kunnes olet saanut kullanvärin pintaan. Poista uunista ja anna jäähtyä kokonaan. Krutonkeja voidaan säilyttää ilmatiiviissä astiassa enintään yhden viikon verran.

Millä muulla tavoilla te Kotikokit hyödynnätte leipä?

30.6.2014

Merkintä on julkinen ja kaikkien nähtävissä.

Kommentit