Jaa reseptisi Kotikokissa, voit voittaa Delicard-lahjakortin >>

Jaa reseptisi ja voita Delicard-lahjakortti >>

Kärsitkö migreenistä?

Hilda
Minä kärsin. Kohtaukseen voi liittyä hetkellistä puheen epäselvyyttä, kasvojen, kielen, nenän, käsien, jalkojen puutumista, keskittymiskyvyttömyyttä, väsymystä joka ilmenee vaikka olisi nukkunut kunnon unet. Sahalaitakuvioita näkyy myös. Kipu ei ole minulla ongelma (siihen on lääkkeet), mutta nämä lieveilmiöt eivät lähde lääkkeillä.

Itselläni migreeni laukeaa kirkkaista valoista (kameran salamavalot, lähes kaikki iltaisin esitettävät tv-sarjat), stressi, hormoonit, mutta myös monet ruoka-aineet vaikuttavat. Täällä on lista mm. ravintoaineista, jotka voivat olla laukaisevia:http://www.migreeni.org/artikkelit/laukaisijat.html

Esimerkkeinä mainitaan kovat juustot, (kesto)makkarat, säilyke- ja einesruoat, savustetut ja voimakkaasti maustetut ruoat, hapankaali, soijakastike, keitto- ja kastikeaineet, liha- ja kalavalmisteet, kananmunat, tomaatti, pavut, pähkinät, jäätelö, lakritsa, salmiakki, suklaa, kolajuomat, puna- ja valkoviini, alkoholijuomat yleensä jne.

Useimmissa tapauksissa migreeniä aiheuttava tekijä lienee jokin tuotteen sisältämä lisäaine, joista natriumglutamaatti (E621) on ehkä tavallisimmin ”migreenilisäaineeksi” nimetty. Sitä käytetään ns. arominvahventeena mm. joissakin makkaroissa, eineksissä sekä keitto- pata- ja (salaatti)kastikeaineksissa. Natriumglutamaattia syytetään myös ”kiinalainen ravintola -syndroomasta”, jossa jotkut migreenille alttiit saavat kovan päänsäryn tunnin sisällä kiinalaisen ruoan nauttimisesta.

Säilyvyyttä parantavista aineista natrium- ja kaliumnitriittien (E250 ja E249) sekä natrium- ja kaliumnitraattien (E251 ja E252) mainitaan aiheuttavan migreeniä joillekin potilaille. Näitä aineita saattaa löytyä kestomakkaroista, liha- ja kalavalmisteista, joistakin juustoista ym.

Makeutusaineena käytettävää aspartaamia (E951) (esim. eräissä kevytjuomissa, hapanmaitotuotteissa, jäätelöissä) on myös epäilty migreenin laukaisijaksi.

Olen alkanut kerättä itselleni listaa esim lihavalmisteista, jotka eivät sisällä E621:ä (aromivahvennetta). Vaikka tuo natriumglutamaatti makkarasta puuttuisi, siellä voi olla muita haitallisia E-koodeja, mutta yksi vähemmän. Nyt alan jo löytää itselleni sopivia tuotteita ilman vartin tihrustelua ja ilokseni huomasin että : http://www.snellman.fi/tmp_snellman_site_4.asp?lang=1&sua=1&s=313

Muita tuotteita, joista puuttuu natriumglutamaati:

OK-metvursti(Sisältää säilöntäainetta E 250 ja E252)
Atria Wilhelm Juusto (Sisältää säilöntäainetta E 250)
Portin Palvikinkkuviipaleet (Sisältää säilöntäainetta E 250)
Vatjan lisäaineettomat nakit ja makkarat.

Seuraavaksi sitten alan tihrustaa sitä aspartaamia ja karsin kaikki sitä sisältävät tuotteet pois (en tosin kovin paljon niitä syökään).

Että tällänen metsästäjä täällä!

23.4.2010

Merkintä on julkinen ja kaikkien nähtävissä.

Kommentit