Naan leivät

Reseptiä katsottu 283 kertaa
12 annosta | Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2 dl Kreikkalaista jogurttia
2 dl Maitoa
25 g Hiivaa
1 tl Suolaa
2 tl Sokeria
7 dl Vehnäjauhoja
50 g Voita

Ohjeet

Sekoita keikkalaista jogurttia ja maito keskenään ja lämmitä ne kädenlämpöiseksi.

(Note; Osa ohjeista suosii turkkilaista jogurttia, meillä ollut aina kreikkalaista. Vaihtaminen vaikuttaa hienoisesti makuun, muttei juurikaan rakenteeseen!)

 

Lisää mukaan hiiva, suola ja sokeri.

Lisää jauhoja niin kauan, että taikinasta tulee reunoilta irtoava pallo. 7 dl osuu useimmiten lähelle oikeaa.

Lisää mukaan voisula

 

Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi lämpimässä tilassa (noin 1-1,5h. Tarvittaessa 30 min riittää, ja viileämmässä voi antaa nousta vaikka yön yli.) 

 

Jaa taikina 12-16 osaan. Oikea koko löytyy kokeilemalla.

Jauhotetulla pöydällä kauli taikinapala noin 2 mm paksuiseksi levyksi. (Mitä ohuempi sen parempi, kunhan se pysyy kasassa.)

Sulata kuumalle pannulle voita (itse pyöräytän nopeasti ihan 500g voipaketin pannunympäri ja nostan sen sivuun odottamaan.) 

Nosta kaulittu lätty pannulle, taikina on riittävän ohut jos se alkaa kuplia hetkisen kuluttua. 

 

Kun taikinan ensimmäinen puoli on valmis, käännä leipänen ympäri.

(Note; Itse nostan lätyn ilmaan, pyöräytän pannulle uuden kierroksen rasvaa ja lasken leivän vasta sitten pannulle takaisin tekeytymään. (Toisen puolen voi paistaa myös ilman extra rasvaa, mutta kokeile mikä maistuu omaan makuhermoon parhaalta!)) 

Paistuminen molemmilta puolilta vie aikaa tarpeeksi kuumalla levyllä noin 30-90 sekuntia. Välissä ehtii kaulita seuraavan paistettavan 

 

 

(Note; Jos taikinaa on liikaa, voi puolet laittaa jääkaappiin odottaamaan seuraavaa päivää. Taikina vähän pinnalta kovettuu, mutta pysyy maultaan hyvänä :)) 


Kommentit

Tiituli83
Inspiraatiota ruokaan hyväksi todetulta ravintolalta ja sovellettuna kotioloihin ja monta kertaa testattuna. Noteissa omat protipsit millä omasta mielestä on päästy parhaaseen lopputulokseen. Taikina itsessään on tosi anteeksi antavainen, ja hyvää tulee, riippumatta siitä onko taikinaa kaulittu liian vähän tai onko taikina seissyt yönyli jääkaapissa. :D Mutta pikkuisen parempi lopputulos ja oikeanlaisen sitkon löytäminen meillä onnistui ohjeen kikoilla!

Kodin hengetär

Pullantuoksuisia reseptejä ruoanlaitosta ja leipomisesta nauttivalle.