Moussakan inspiroima kevyt paistos 6.2.2023

1 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

n.400 g broilerin jauhelihaa
1 kpl munakoiso
1/2 kpl kesäkurpitsa
3-5 kpl perunoita (oma 3 raakaa, 2 keitettyä)
1 kpl porkkana raasteena
2-4 kpl varsiselleriä
1 kpl sipuli
1 kynsi valkosipulia tai oma määrä
oliiviöljyä paistoon ja vuoan voiteluun (spray hyvä jälkimmäiseen)
punaviiniä n lasillinen
n.2 rkl tomaattipyre
n.500 g passataa (tomaattikastiketta/
n.120 g rasvatonta maitorahkaa
n.100 g (1dl) 4% ruokakermaa
n.2-3 dl kanalientä (liha/kasvisliemikin käy)
n.50 g sulatejuustoa polar 9%
mausteita:
suolaa/herbamare, sauvpaprika, mustapippuria myllystä, puolikas kanelitanko, moussaka-mix* n.4-5 rkl, lättäperuna-mausteseos* 1-2 rkl
kevyt mozzarellaa, kevyt salaattijuustoa

Jaa resepti

Ohje

Hieman selvitystä reseptille ja nimelle. Piti lähteä valmistamaan broilerinjauhelihasta kiusausta, vaan kun kurkkasin vihanneslokeroon, huomasin erittäin nuupahtaneet varsisellerit, viimeisen porkkanan ja yhden munakoison. Ajatus tehdä jonkin sortin moussaka virittyi....joten siitä se lähti. Ja koska olen nyt pudottamassa painoa ja elämäntapojen muutoksessa, tämä on siten kevyt versio, ainoa tuntemani ja kokemani tapa jolla itse olen aikoinaan saanut painoa reilusti tiputettua ja pidettyä myös poissa useita vuosia- sitten huonot tavat valtasivat elämän ja nyt pyritään sitten taas vaihtamaan suunta. Jos koet, että light-tuotteet eivät sinulle sovi, se on sinun valintasi, kukaan ei pakota niitä käyttämään ja tässäkin reseptissä voit käyttää vaikka kuohukermaa minun puolestani. Tämä resepti on ennen kaikkea itselleni tänne muistiin mutta kun niin moni painon kanssa kamppailee, julkaisen sen jos vaikka joku muukin siitä hieman iloa saisi!  

Moussaka-mixin olen lahjaksi ystävältä saanut joka Kreikassa kävi. Sen sisältö on: oregano, kaneli, muskottipähkinä. Käytin myös perunoihin itse valmistamaani lättäperuna-mausteseosta jossa on: sinappijauhetta, oreganoa, suolaa, mustapippuria, basilikaa. Mausteita itse kukin käyttää haluamansa määrän ja tässä ruoassa kannattaa huomioida että peruna syö makuja, tomaattikastike saa hautua mahdollisimma pitkään ja se on hyvä maustaa runsain mitoin, suolaa kuitenkin mahdollisimman vähän. 

 

Pese ja kuori vihannekset ja kasvikset, ota jauheliha lämpiämään ja kaikki mausteet sekä muut ainesosat esille. Viipaloi munakoiso ja sipaise pinnat öljyllä, mausta reilulla kädellä esim herbamarella, käytin chilipitoista herbamarea itse. Laitoin maustetut viipaleet 15-20 min airfryeriin ja käätelin niitä noin puolessa välissä- riippuu munakoisosi ja airfryerisi koosta aika! Voit myös paistaa nämä toisessa pannussa tai uunissa sillä välin kun teet muuta. 

Raasta porkkana, viipaloi/kuutioi selleri ja sipulit. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja paista ne siinä, lisää broilerin jauheliha, mausta savupaprikalla, suolalla ja pippurilla. Lisää pyre ja paista sekin. Kaada pannulle viiniä ja anna alkoholin porista pois sekoitellen samalla. Lisää kanaliemi ja passata, moussakamix ja kanelitangon puolikas, halutessasi voit laittaa myös laakerinlehden. Sekoittele ja anna porista, maistele välillä ja lisää tarvittaessa makuja. 

Hyödynsin tähän pari tähdeperunaa, loput perunat viipaloin hyvin ohuiksi viipaleiksi, kesäkurpitsan vähän paksummiksi viipaleiksi. Voitele vuoka tai käytä vuokasprayta, laita perunat ja kesäkurpitsaviipaleet vuokaa, ota kypsyneet munakoisot ja hienonna ne pienemmäksi ja vuokaan nekin. Lisää päälle lättäperuna-mauseseosta (tai omia mausteitasi, suola ja pippurikin riittää) ja sekoita. 

Kun tomaattikastike on kehittynyt, lisää mukaan ruokakerma ja maitorahka sekä sulatejuusto- ne, sekä päälle tulevat juustot korvaavat moussakan juustokastikeosaa tässä padassa! Maistele taas kastiketta ja sekoita hyvin. Kun olet kastikkeeseen tyytyväinen, kaada se vuokaan ja sekoita kaikki keskenään. Huom! Kanelitangon puolikaskin antaa hyvin reilusti makua joten jos et ole sen varma käyttäjä niin nappaa se pois kyydistä tässä vaiheessa. Lisää pinnalle mozzarellaa ja murusteltua salaattikuutiota. 

Laita vuoka uuniin n.+200-225 ja anna olla siellä kunnes perunat ovat kypsiä ja pinta näyttää hyvältä- tai kunnes nälkä käskee sen kiskaista uunista pois! Tarkempia aikoja en voi antaa, oman vuokani laitoin takkauuniini jossa lämpö oli aika matalla ja näin ollen sai olla siellä paljon pidempään. En vain viitsinyt haaskata tuota lämmönlähdettä ja suotta uunia laittaa päälle kun toinenkin vaihtoehto oli. 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 18 8 Moussaka (kreikkalainen lihakasvisvuoka) Taskarin tapaan
  • 6 7 "Lättäperunat"
  • 4 1 (kevyt) Tzatziki -kreikkalainen dippikastike
  • 0 0 Kasvismoussaka (oikaistu) 3.8.2019

Samankaltaisia reseptejä

  • 12 3 Peruna - kasvis paistos
  • 5 3 Mustikkarahka, kevyt
  • 11 5 Nopea ja kevyt possukastike
  • 0 0 Maukas ja kevyt rypsiporsaan kerma-pippurikastike Basmatiriisi-pedillä
  • 1 0 Terveellinen ja kevyt tonnikalapiirakka
  • 4 1 Kevyt iltapala

Kommentit

Taskuvenus
Kun ruoavisio kääntyy päälaelleen ja yhtäkkiä hyödynnätkin taas kaikkea jääkaapin jämää ja saatkin oikeasti todella hyvää ruokaa niin täytyy silloin jakaa tieto ja ilo myös tänne! Joten; superkevyt versioni moussakasta joka ei ole moussakaa nähnytkään!!

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään