Kananmunat sinappikastikkeella

15 - 30 min

Raaka-aineet

Kastike/Velouté:
liha-/kana-/kasvilientä
1 osa voita
1 osa vehnäjauhoja
hienonnettua mustapippuria
saksalaista, vahvaa sinappia
suomalaista perusinappia
ranskalaista Dijon-sinappia
aavistus kermaa
suolaa
Lisuke:
vettä
suolaa
yleisperunaa
voita
tuoretta tilliä
Proteiini:
kananmunia
vettä

Jaa resepti

Ohje

Tämä saksalais-germaaninen kotiruokalounas on melko suosittu vielä tänäkin päivänä. Jostakin syystä alkoi tekemään mieli päiviä aikaisemmin ja kaupassa osuikin sitten käteen Saksan teemaviikoilta purkki saksalaista, väkevää sinappia (väkevyydestä voi olla sitten jokainen omaa mieltä). 

 

Keitä kananmunat. Yleensä 2kpl/syöjä on hyvä tai 2,5 hyvälle ruokahalulle. Itselleni riitti 1 kananmuna aterialle, joka on kyllä vähän normisyöjälle.

 

Velouté on yksi ranskalaista peruskastikkeista. En laita mittoja, koska keitän silmä-, hyppys- ja kokemustuntumalla. Vanhemmat vehnäjaudot sitovat huonommin nestettä, joten kaikki on sananmukaisesti tekijän kädessä. Myös sinappi sakeuttaa kastiketta ja kolmella sinapilla jouduin säätämään kuumalla vedellä kastikkeen paksuutta useampaan kertaan, joka sekin on mieltymyskysymys. 

 

Kastikkeen suuruste on 1 osa pehmeää voita ja 1 osa vehnäjauhoja toisiinsa hyvin sekoittaen. Oma tekniikkani on tuoda puolet arvioidusta valitusta liememestä kiehumispisteeseen ja lisätä suurustetta siihen. Itse käytän sekoittamineen ohutsyistä pallovispilää. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia ja säädä kastikken vahvuutta kuumalla vedellä. Lisää sitten sinapit. Miksi käytin 3 sinappia? Se saksalainen oli hyvä, mutta ei mitä odotin. Maistoin ennen kastikkeen tekoa sellaisenaan ja tiesin, että jotakin puuttuu. Antamaan makeutta otin suomalaista perussinappia lisäksi. Sekoita, kiehauta, maista. Vieläkin puuttui tietty terävyys, joten Dijonin sinappia. Keittäessä maistaminen on ihan A&O. Mausta hienoksi jauhetulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla oman maun ja terveyden mukaan.

 

Pese ja kuori perunat. Itse leikkasin perunat japanilaiseen tapaan Rangiri (乱切り), jota kutsutaan mm. englanniksi Rolling Cut, tosin isommaksi palaksi - näyttää paremmalta lautasella. Kun perunat ovat kypsiä, valuta keitinvesi pois, lisää voi ja tillisilppu lyhyesti sekoittaen.

 

PS. Kokeilin laittaa tillin kastikkeeseen, mutta ei se minulle toiminut... Siksi tilliperunat, koska halusin tillin - jokainen makunsa mukaan vaikka ilman... 

 

Nyt sitten esille ja ruokailemaan...

 

Hyvää Ruokahalua!

 

FM/FutoMaki, Helsinki 22.01.2024

Samankaltaisia reseptejä

  • 7 9 Broilerinrintaa miedolla sinappikastikkeella 27.6.2015
  • 1 0 Kananmunat sipuli-tomaattipedillä
  • 0 0 Chick-fil-A sauce
  • 4 6 Kalkkunanfile sinappikastikkeella 8.4.2015
  • 0 1 Upseerien miekkamakkarat
  • 2 1 Polenta

Kommentit

FutoMaki
Vaatimaton kotiruokalounas, mutta maukas...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään