Habanerosalsa

4 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

2 Rasiaa minitomaatteja (500 g)
190 g Sipulia
Tuore habanero
4 Valkosipulinkynttä
0,1 dl Öljyä
0,5 dl Tuoretta limemehua
1,5 tl Sokeria
1,5 tl Suolaa

Jaa resepti

Ohje

Lämmittävä ja raikkaan hedelmäinen salsa tavalliselle chilin käyttäjälle. 

Ensimmäisellä yrityksellä salsa oli liian ärhäkkää (kaksi habaneroa). Myös makeuden ja hapon suhde oli pielessä. Toisella kerralla heitto upposi kaaren takaa - kastikkeessa oli sopiva tulisuus, kiva hapokkuus ja hyvä suola. En tiedä miten tätä voisi vielä parantaa, joten parasta siirtyä seuraaviin resepteihin. 

Voisihan tuohon rouhaista blenderin jälkeen hieman mustapippuria. Myös tuore korianterisilppu on hyvä lisäys, jos geenit sen sallivat. 

Huuhtele minitomaatit kylmällä vedellä ja vedä puoliksi. Leikkaa kuoritut sipulit sopiviksi lohkoiksi.  Sipuleita oli siis kolme ja ne painoivat yhteensä 200 g. Siivuta habaneron vihreä osa pois. Puolita halutessasi. Jätä kuoritut valkosipulinkynnet kokonaisiksi.

Nyt kun kaikki kasvikset ovat leivinpaperilla pellin päällä - öljyä kyytiin, sekoita tasaiseksi. Pidä tomaateissa sisäosa näkyvillä. 180 astetta ja puoli tuntia uunin keskitasolla. Voit kokeilla korkeampaakin lämpöä - 200 astetta. Tällöin sopiva aika olisi lähellä 25 minuuttia. 

Anna jäähtyä ja vedä sitten blenderissä sellaiseksi kuin haluat. Voit käyttää morttelia, jos satut sellaisen omistamaan. Kaada rasiaan. Sekoita sitrusmehu, suola ja sokeri joukkoon. Anna maustua jääkaapissa vähintään kahden tunnin ajan. Pidä niin kauan, että dippi on paksuuntunut.

Kuten kuvasta huomaa, käytin salsaa tortillasipsien dippailussa. Ruokaisamman saat, kun lusikoit sitä esimerkiksi quesadillapalojen päälle. 

Säästin 6 rkl salsasta tortilloihin - salaattia, fajita-maustettua kanan jauhelihaa ja paprikasalsaa. Proteiiniin meni yhteensä 0,25 dl öljyä - puolet alussa, loput murentamisen jälkeen. 

Viimeistelin 400 g kanan puolikkaan limen mehulla. Hetki ennen sitä eli paiston loppumetreillä lusikoin jauhelihan sekaan 6 rkl habanerosalsaa. Toinen puolikas limestä meni paprikasalsan joukkoon ennen kanan valmistusta.

Se on siis tuoresalsa, jossa tomaatit on vaihdettu paprikaan. 300 g paprikaa kuutioituna, 75 g punasipulia hienonnettuna, medium chili hienonnettuna, puolikkaan limen mehu, 0,5 tl suolaa ja 0,25 tl mustapippuria. 

Paprikasalsaa pitää ehdottomasti tehdä useammin, mahtava rapeus. Habanerosalsaa pakko kokeilla myöhemmin burgerin pinnoissa. Siinä olisi soosin, pihvin ja cheddarin lisäksi rapeaa jäävuorisalaattia, pekonia sekä ananassalsaa.

Kahdessa viikossa ehdin käyttämään habanerorasiasta 5/7. Pidin niitä ensiksi kolme päivää huoneenlämmössä ja sitten 11 päivää jääkaapin vihanneslokerossa. Loput siirsin pakastimeen - säilyvät siellä vuoden. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään