Tuoresalsa

8 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

230 g Punainen paprika
140 g Sipuli
2 Medium chiliä
2 Valkosipulinkynttä
80 g Limen mehu (0,3 dl)
0,1 dl Punaviinietikkaa
250 g Rasia minitomaatteja
1 tl Suolaa
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
0,1 dl Vihreää Tabascoa
0,4 dl Rainbown mietoa oliiviöljyä

Jaa resepti

Ohje

"Siin on oikee sigma" - totesi nuori mies kavereilleen 15 asteen pakkasessa, kun kävelin ohi takki auki ja collegeshortsit jalassa. Oli se sitten vitsiä tai ei, piristit päivääni ja kiitos siitä. En ole käyttänyt housuja vuoteen ja hyvä niin. 

Tuoresalsaa on monenlaista - löytyy meksikolaista pico de galloa, argentiinalaista ja perulaista salsa criollaa, chileläistä pebreä ja niin edelleen. Tämä resepti on kahden ensimmäisen sekoitus.

Raikas lisäke, joka leikkaa ruuan raskaampia osia. Kokeile tehdä tavallisesta poikkeava burgeri, jossa on pihvin ja juuston lisäksi tätä tuoresalsaa sekä vihreää chimichurria. Yrttikastike toimii herkussa "majoneesina" eli sämpylöiden pinnoissa. Kevyemmän vaihtoehdon saat, kun vaihdat naudanlihapihvin nyhtökanaan (tai nyhtöpossuun).

Ei sovi unohtaa myöskään chileläistä hodaria (completo) - perunasämpylä, Snellmanin chorizo, avokadomössöä, tuoresalsaa sekä majoneesiraitoja. Jos haluat edullista, nopeaa ja kevyttä, tarvitset tuoresalsan lisäksi vain tortillapohjia ja hyvin maustettua kanan jauhelihaa. Kaikista näistä saa myös kätevästi vegaaniversion. 

Hienonna sipulit ja chilit. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Siirrä rasiaan, lisää sitrusmehu ja viinietikka joukkoon. Kuutioi minitomaatit ja lusikoi sekaan. Niistä irtoavia mehuja ei laiteta mukaan, sillä nestettä lähtee myöhemmin suolan vaikutuksesta. Viimeistelin mausteilla, pehmensin oliiviöljyllä. Sekoita tasaiseksi ja vie jääkaappiin maustumaan. Suola 0,88 %.

Kuvassa tuoresalsa oli tekeytynyt puoli tuntia. Seuraavana aamuna eli 15 tuntia maustuneena tämä oli kuitenkin selvästi herkullisempaa. Paprika ja sipuli olivat toki menettäneet rapeutta, mutta se ei haitannut ollenkaan. Tee tuoresalsa ajoissa, niin maut ehtivät tutustumaan toisiinsa. 

Voisi kuvitella, että neljän tunnin kohdalla maku olisi jo A-luokassa ja rapeutta hyvin jäljellä. Mukaan voi lisätä vielä korianterisilppua, jos siitä pitää. 

Rainbown mieto oliiviöljy jähmettyi 24 tunnin jälkeen. Ei vaikuta laatuun ja muuttuu nestemäiseksi, kun antaa olla hetken huoneenlämmössä. Öljyn voi siis lisätä salsaan missä vaiheessa tahansa. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään