Palermon pasta

5 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Kanakastike
2 rkl Öljyä
250 g Sipulia
1 rkl Öljyä
400 g Kanan jauhelihaa
1 tl Suolaa
2 rkl Valion voita (1,4 %)
3 tl Xtran curryjauhetta
2 tl Paprikajauhetta
1 tl Rouhittua mustapippuria
1 tl Kuivattua oreganoa
1 tl Kuivattua basilikaa
3 Valkosipulinkynttä
2 rkl Vehnäjauhoja
2 dl Kuohukermaa
2 dl Kuumaa vettä
Loput
175 g Emmentalraastetta
500 g Vaaleaa kuivapastaa (gnocchi)
8 dl Kanalientä

Jaa resepti

Ohje

Työttömällä on tunnetusti sitä tärkeintä valuuttaa eli aikaa, joten toimitetaan heti perään toinen.

Kyseessä siis lahtelaisten suosikki - 20 vuotta (?) sitten päivänvalon nähnyt Palermon pasta. Tämänkin reseptin olisi voinut julkaista aiemmin, sillä se on odottanut pöytälaatikossa viikkokausia. Puolet ohjeen paprikajauheesta voi halutessaan korvata savuisella versiolla. 

Ota kana ja voi huoneenlämpöön. Hienonna sipuli. Levy täysille ja öljyä pannulle. Odota hetki, lisää sipulit ja laske alhaiselle keskilämmölle. Vartista puoleen tuntiin - kunhan sipuli on pehmeää ja ottanut hieman väriä. Anna sipulin olla rauhassa eli sekoita harvakseltaan. Kaada syvälle lautaselle. Hienonna valkosipulit ja sekoita kuiva mausteseos tasaiseksi (curry, paprika, pippuri, yrtit). Jauhotkin voi mitata valmiiksi.

Levy täysille, öljyä pannulle. Paista jauhelihaan pinnat kovalla teholla. Laske sitten lämpöä (3/3 -> 2/3), hajota ja suolaa. Lisää voi ja heti perään mausteseos. Sekoita tasaiseksi. Kun kana näyttää mehevän kypsältä, tiputa lämpö 1/3:een ja kaada valkosipuli pannulle. Sekoita. Heti perään jauhot. Sekoita jälleen tasaiseksi. Kun jauhot ovat kypsyneet hetken ja valkosipuli tuoksuu sopivasti, kaada kerma joukkoon ja sammuta levy. Keitä reilusti vettä vedenkeittimellä. Mittaa 2 dl kuumaa vettä pannulle. Sekoita tasaiseksi ja siirrä sivuun - valmista. 

Uuni 175 asteeseen. Tee liemi - Knorrin kana-annosfondi isoon kulhoon. Seuraavaksi 8 dl keitettyä vettä ja puoli tl suolaa. Hajota fondi. Sekoita ja odota niin kauan, että se on sulanut veteen - valmista. Yhdistä uunivuoassa pasta, kastike sekä juustoraaste. Sekoita tasaiseksi. Kaada päälle kanaliemi vasta sitten kun uuni on lämmennyt 175 asteeseen. Sekoita jälleen. Toki liemen ja kastikkeen voi sekoittaa keskenään jo kulhossa, tyylillä ei väliä. Vein uuniin 35 minuutiksi. Otin vuoan ulos paiston puolivälissä ja sekoitin niin, että alimmaiset pastat nousivat ylös ja pinnalla olevat siirtyivät alas. Takaisin uuniin.

Kun 35 minuuttia oli täynnä, nostin vuoan pois uunista ja sekoitin välittömästi. Annoin vetäytyä 10 minuutin ajan. Sekoitin uudestaan vetäytymisen puolivälissä. Kermainen ja juustoinen pasta on parhaimmillaan raikkaiden lisukkeiden kanssa. Pastasta tuli liian pehmeää, joten suosittelen pitämään 25-30 minuuttia. Eikä tarvitse odottaa kymmentä minuuttia - viiden minuutin jäähtyminen riittää.

Tee simppeli salaatti kirsikkatomaateista (500 g), kurkusta (250 g) sekä paprikasta (250 g). Viimeistele kastikkeella - 3 rkl oliiviöljyä, 3 rkl vastapuristettua sitruunamehua, 1 tl hunajaa (tai 1,5 tl sokeria) ja 0,5 tl suolaa. Öljynä käytän Borgesin Classicia. Saman merkin Extra Mild käy myös. Normaalisti laittaisin öljyä tuplasti happoa enemmän, mutta nyt kun pääruoka on sen verran tuhti eikä sisällä mitään happoja, saa salaatti olla tavallista raikkaampi. Kastike kannattaa sekoittaa salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua, niin kasvisten rapeus säilyy. 

Ohjeen juustomäärä on aika lailla minimi. Sitä voi laittaa reilumminkin, aina 250 grammaan asti. Jos laittaisin täyden määrän, käyttäisin emmentalpussin lisäksi 75 g mozzarellaraastetta. 

Jälkeenpäin olen tullut siihen tulokseen, että kuivattu basilika on aika turha tässä, joten sen voi jättää kylmästi pois. Kuivattu oregano on sen sijaan tärkeä. Jos nyt välttämättä haluat basilikaa, lisää sitä tuoreena annosten päälle. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään