3 527
3 527

Itämaisia mausteita 3

Alle 15 min

Raaka-aineet

Jaa resepti

Ohje

Curryjauhe:  Monien mausteiden aromikas seos. Intiassa jokainen perhe sekoittaa oman currynsa joten variaatioita on lukuisia. Kaikissa on mukana kurkumaa. Lisäksi siinä voi olla jeeraa, kuminaa, chiliä, valkopippuria, mustapippuria, inkivääriä, kanelia, neilikkaa, kardemummaa ym. Käytetään moniin ruokiin.

Currytahna: Vihreä currytahna on sekoitus chiliä, valkosipulia, galangalia, sitruunaruohoa, katkaraputahnaa ja kaffirlimetin lehtiä.    Punaiseen currytahnaan lisätään edellisten lisäksi punasipulia ja tulista pientä punaista chiliä. Löytyy myös keltaista currytahnaa. Tahnoilla voi maustaa kastikkeita, vokkiruokia ja keittoja.

Galangal:  Kalpeankeltainen juuri, jossa on punertavat silmut ja versot. Aromaattinen inkiväärin sukulainen. Juurakko pestään, kuoritaan ja viipaloidaan curryruokien, keittojen, kookospohjaisten kastikkeiden, kana- ja katkarapuruokien mausteeksi. Säilyy muovipussissa jääkaapissa. Voi korvata inkiväärillä.

Fenugreek: Eksoottinen yrttimauste, jonka aromikkaat siemenet jauhetaan curryseoksen joukkoon. Sillä on antiseptinen vaikutus.

Anis: Anis kuuluu kuminoiden sukuun. Sitä kutsutaan usein makeaksi kuminaksi. Intialaisessa ja pakistanilaisessa ruoanvalmistuksessa sitä käytetään lähes kaikkiin ruokalajeihin.

Neilikka:  Neilikassa on voimakkaasti tuoksuvaa öljyä ja siksi sitä käytetään säästeliäästi. Neilikkaa käytetään mm. porsaanlihan, sillisäilykkeiden, kakkujen, juomien ja leivonnaisten maustamiseen.

Jeera eli juustokumina: Tuoksu on voimakas ja maanläheinen joka on monille sama kuin intialaisen ruoan tuoksu. Käytetään kastikkeiden ja grillattavien ruokien mausteeksi.

Kaffirlimetinpuun lehti: Tummanvihreät, nahkeat ja aromaattiset lehdet käytetään laakerinlehden tapaan kiehumassa mukana liemessä tai ne leikataan yrttien tapaan saksilla hyvin ohuiksi suikaleiksi ruokien koristeeksi antamaan hienoa sitruunaista makua. Lehtiä saa kuivattuina, pakastettuina ja harvemmin meillä tuoreena. Kuivatut lehdet liotetaan jos ne leikataan koristeeksi. Tuoreet lehdet säilyvät muovipusissa jääkaapissa tai pakastettuina.

Sitruunaruoho: On kovaa ja paksua tropiikin heinää, joka maistuu sitruunalta.  Kovat uloimmat osat poistetaan ja pehmeä osa käytetään. Leikataan vinosti pätkiä joilla maustetaan ruoka. Sitruunaruohoa ei syödä koska se ei pehmene keitettäessäkään. Sitruunaruoho sopii keitettäväksi inkiväärillä, valkosipulilla ja kookosmaidolla maustettaviin keittoihin, kanan ja kalan kastikkeisiin, wokki- ja pataruokiin. Säilyy 2-3 viikkoa jääkaapissa, hienonnettuna pakastimessa tai kuivattuna.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

AIMATO
Lisää itämaisia mausteita moniin ruokiin.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään