103 905
103 905

Mehevä, Kokonainen Kalkkuna

15 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

1 Kalkkuna (tuore tai pakastettu)
2 pss Kuivattuja luumuja
2 isoa Granny Smith-omenaa
2 isoa sitruunaa
1 ruukku persiljaa
400 g Possun kylkiviipaleita
Karkeaa merisuolaa
suolaa
valkopippuria

Jaa resepti

Ohje

Suolaa kalkkuna merisuolavedessä (1 kg suolaa 10 litraan vettä). Itse olen käyttänyt kannellista saavia. Kalkkuna suolaantuu maukkaaksi noin kolmessa vuorokaudessa viileässä (varaa vähintään kaksi päivää!). Samassa ajassa myös pakastettu kalkkuna sulaa hienosti, joten sitä ei tarvitse sulattaa etukäteen. Linnun on peityttävä kokonaan veteen.

Kun kalkkuna on suolaantunut ja haluat kypsentää sen, nosta se huoneenlämpöön ja poista suolavedestä. Lihan ei tarvitse ehtiä huoneenlämpöiseksi ennen paistamista, mutta lopputulos on mehevämpi kun et laita tipua kylmänä uuniin.

Valmista täyte. Suikaloi possun kylkiviipaleet, pese ja viipaloi omenat ja toinen sitruuna, silppua persilja. Lisää luumut, puolikkaan sitruunan mehu, suolaa ja valkopippuria.

Hiero kalkkuna päältä ja sisältä sitruunanpuolikkaalla, suolalla ja valkopippurilla. Täytä tipu. Sido jalat tarvittaessa yhteen langalla ja varmista, että täyte pysyy sisällä. Laita lintu uunivuokaan ja suureen paistopussiin, leikkaa pussin kulmaan reikä.

Kypsennä 175 asteen lämmössä, n. 40 min/kilo. Voit toki kypsentää linnun myös alhaisemmassa lämpötilassa, n. 130-150 asteessa, jolloin aikaa menee n. tunti kiloa kohden. Suosittelen käyttämään paistolämpömittaria, sillä kalkkuna on kypsennettävä täysin kypsäksi. Liha on varmasti kypsää, kun paistolämpömittari näyttää 80 astetta. Voit kokeilla linnun kypsyyttä myös pistämällä haarukalla reiden paksuimpaan kohtaan: jos ulos valuva neste on kirkasta, on kalkkuna kypsää. Jos sinulla ei ole paistopussia, muista valella lintua paistoliemellä usein varsinkin paiston loppupuolella.

Anna kalkkunan levätä ennen leikkaamista. Tarjoa valitsemiesi lisukkeiden kanssa. Meillä kalkkuna tarjotaan usein jouluaterialla kinkun sijaan, tai sitten valmistan lisukkeeksi esim. perunasosetta ja lämpimiä vihanneksia. Makuun sopii erinomaisesti myös. esimerkiksi karpalohilloke.

Samankaltaisia reseptejä

  • 3 0 Kokonainen täyttynyt Kalkkuna / Hanhi
  • 1 1 Kokonainen uunilohi
  • 10 4 Kalkkuna voileipäkakku
  • 4 4 Yrttinen Kokonainen Uunikana
  • 5 2 Kokonainen broileri À la Jimbo
  • 42 2 Kokonainen lohi uunissa

Kommentit

Toscana
Tämä on suoranainen bravuurini, joka kerää aina kosolti kiitosta. Äitini sai aikanaan ohjeen eräältä kalkkunankasvattajalta, ja meillä onkin tehty kalkkuna tällä reseptillä joka jouluksi jo vuosikymmenten ajan. Kokonaisen linnun tekeminen saattaa tuntua vaivalloiselta, mutta on lopulta helppoa. Suosittelen lämpimästi!!!

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään