5 900
5 900

Tomaatti-oliivileipä

yli 24 h

Raaka-aineet

esitaikina
2 g hiivaa
100 g vettä
150 g durumvehnäjauhoja
1 rkl suolaa
Taikina
n.20 g hiivaa
500 g tomaattimurskaa
50 g ruishiutaleita
600 g vehnäjauhoja
150 g durumvehnäjauhoja
50 g oliiviöljyä
1 rkl kuivattua basilikaa
1 kynsi valkosipulista murskattuna
15-20 kpl kivetöntä oliivia

Jaa resepti

Ohje

  1. Tee esitaikina. Liota hiiva veteen, sekoita joukkoon jauhot ja suola. Laita öljyttyyn, kannelliseen muovipurkkiin ja anna seistä huoneenlämmössä mielellään 3 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
  2. Liota hiiva kädenlämpöiseen tomaattimurskaan, lisää suola, valkosipuli ja basilika sekä ruishiutaleet ja durumvehnäjauhot. Lisää tomaattimurskaan myös hyvin ja rauhallisesti kohonnut esitaikina. Vaivaa taikinaa huolellisesti ja lisää vehnäjauhoja sitä mukaa kuin käsi jaksaa vaivata (tai kone). Kun taikina tuntuu raskaalta, lisää oliiviöljy, jatka vaivaamista ja lisää loputkin jauhot. Jätä kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan ainakin tunniksi. Kohotusaika saisi olla mielellään jopa 2 tuntia ja sinä aikana painelen taikinan kerran kasaan.
  3. Leikkaa oliivit viipaleiksi. Työstä ne taikinan sisään samalla, kun kaadat taikinan leivonta-alustalle kohoamisen jälkeen. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä kaksi melko korkeaa kakkua. Laita ne leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Anna taas kohota noin tunnin.
  4. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita leivät uuniin ja sumuta uuniin ja leiville vettä sumutinkannulla. Paista leipiä noin 5 min. Vähennä lämpöä 200 asteeseen ja sumuta samalla taas lisää vettä uuniin. Tällä saat rapean pinnan leipiisi. Avaa uuninluukku vielä kerran noin 10 min jälkeen ja sumuta vettä. Paista leipiä yhteensä noin 45 min. Anna jääntyä leivinliinan alla.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

tilperi
Vie aikaa, mutta muuten helppotekoinen. Vaivan arvoinen maukas leipä juuston alle tai keiton kaveriksi.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään