7 498
7 498

Kalakurniekka

Raaka-aineet

taikinajuuri:
0,5 l vettä
1 tl suolaa
50 g hiivaa
3 dl hiivaleipäjauhoja
taikinaan:
n.9 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kauralesettä
Täyte:
500 g ( 2 pientä ) siikaa tai 1 iso siika tai 2 kirjolohifileetä
1 rkl karkeaa suolaa
1,5 dl ohrasuurimoita, kokonaisia
n.2 rkl öljyä
n.3 dl kalalientä
3 keitettyä kananmunaa
( tilliä )
voiteluun:
1 muna

Jaa resepti

Ohje

Sekoita kädenlämpöinen vesi, hiiva, suola ja jauhot löysäksi taikinajuureksi. Anna olla peitettynä puolisen tuntia.

Kuumenna kattilassa öljyä ja lisää kokonaiset ohrasuurimot. Kääntele hetki. Lisää kalaliemi ( kuutioista tai keitä kalan ruodoista ja nahasta ). Keitä ohrasuurimoita hiljaisella tulella, kunnes neste imeytyy suurimoihin.

Lisää taikinajuureen kauraleseet ja niin paljon hiivaleipäjauhoja, että taikinasta tulee pehmeä. Ei tarvitse tulla sitkoa. Anna kohota liinalla peitettynä 20 min.

Mausta kala suolalla taikinan kohotessa.

Keitä munat, hienonna ja lisää jäähtyneen ohran sekaan.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 40x50 cm:n kokoiseksi levyksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille. Levitä taikinan keskelle puolet ohra-munaseosta ja päälle tilliä. Pyyhi kaloista suola pois, kuivaa ja nosta ohraseoksen päälle niin että kalojen päät ovat vastakkaisiin suuntiin ja selkäpuoli ulospäin. Levitä loput täytteet päälle.

Muotoile taikinasta kalan mallinen piirakka. Taikinan leikkaamiseen voi käyttää taikinapyörää. Voitale reuna munalla ja paina sauma tiukasti kiinni. Saumakohta voi jäädä kalan päälle. Voitele piirakka.

Paista 200 asteessa. Alenna lämpöä 30 min. kuluttua 175 asteeseen ja vähän ajan kuluttua 150 asteeseen. Paista 40-45 min. Jos kalassa on selkäruoto, kypsyminen kestää kauemmin.

Tarjoa kuumana tai kylmänä. Vanhan tavan mukaan piirakasta leikataan kalan muotoinen kansi. Tarjoa kalan kanssa tilli-voisulaa.

Perinteiseen tapaan kurniekkaan käytetään siika kokonaisena selkäruotoineen, päineen ja pyrstöineen. Vain kylkiin vedetään vinot viillot selkäruotoon asti. Taikinakuoresta jää näkyviin sekä kalan pyrstö että pää. Kurniekka voidaan leipoa kokonaan taikinan sisään. Silloin kalasta poistetaan selkäruoto, mutta pää jätetään ja fileiden pintaan vedetään kevyet, vinot viillot. Piirakan voi leipoa myös kokonaan ruodottomasta kalafileestä.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

AIMATO
Vaivannäkö kannattaa, tuloksena juhlien maistuva ja näyttävä kalaruoka.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään