Furofuki Daikon (ふろふき大根)

8 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

1,5 Kg Valkoista Retikkaa (Daikon)
1,5-2 L Vettä (kts. Reseptin ohjeistus)
55 G Soijakastiketta
35 G Sokeria
5 G Merisuolaa
40 G Mirin
40 G Sakea tai kuivaa valkoviiniä
4 G Bonito/Katsuobushi Dashigranulaattia

Jaa resepti

Ohje

Furofuki Daikon (ふろふき大根) - on oikeastaan helppo valmistaa, mutta siinäkin on ihan omat niksinsä ja selvät syyt, miksi näin tehdään - juuri siksi kannattaa koko resepti lukea huolella läpi, koska yritän selittää tarkemmin mitä, miksi ja milloin.

 

Oden (おでん) on hyvin suosittu ruoka Japanissa. Se on yksi katuruoan herkuista, se löytyy juuri siihen erikoistuneesta Izakayasta (居酒屋) ja sitä valmistetaan mielellään myös kotona. Tämä Daikon eli Retikka kuuluu ehdottomasti tähän Hot Pot- tyyliseen ruokaan.  

 

Retikkalla on 3 eri "makualuetta". Yläpää on makeampi ja kapeneva juuripää on terävämpi maussa ja keskiosa jotakin siltä väliltä. Tämä kannattaa huomioida ruoanvalmistuksessa, ettei tule ihan yllätyksenä.  Koska tätä keitetään kuitenkin 1,5 tuntia, ei ole juurikaan merkitystä mistä kohtaa leikataan. 

 

Ensin leikataan 4cm, maximissaan 5 cm.  paksuisiksi paloiksi - Kyllä tehdään juuri näin ja tässä järjestyksessä. Sitten kuoritaa veitsellä ja hiukan paksummin, kuin kuorimaveitsellä. Pyöristetään kulmat kummaltakin puolelta. Leikka yhdelle pohjalle 1/3 syvään ristiin. Tämän tarkoitus on, että keitinliemi maustaa retikka myös keskeltä kiehuessaan. Leikkausraunat pyöristetää, että kiekot pysyvät muodossaan, eivätkä halkeile kiehuessaan (pintajännitys). Se on äärimmäisen tärkeää. 

 

Laita kattilaan (itselläni taisi olla ø24/26?cm) ristileikkaus alaspäin ja sitten kaada ensimmäinen 8 dl vettä päälle. Lopuksi kaikki muut aineosat ja aloita keittäminen. Ei tarvitse sekoitella, koska mausteet liukenet kyllä joukkoon. Pitääkseni retikat mausteliemen pinnan alapuolella, käytin juuri sopivaa höyrytysritilää. Jos sellaista ei löydy, niin leivinpaperista voi leikata rei'itetyn, pyörän paperin pinnalle kellumaan. Kun nestettä haihtuu, paperi takaa, että retikka "imee" maustelientä päälle tasaisemmin. Tosin tuo ritilä toimi mainiosti. Lisää kuumaa vettä tarvittaessa ja useampaan otteeseen, koska keittoaika on pitkä. Juuri siksi käy välillä katsomassa kannen alle ja lisää tarvittaessa vettä. Nestettä ei tule olla "huvattomasti", koska vesi laimentaa mausteet ja lopuksi koko retikka ei oikein juulle, ei jaalle. 

 

Ja sitten ei pistellä millään tikulla, että "onko jo kypsää?", koska sillä ei ole merkitystä. Keittämisen tarkoitus on antaa maustenliemen imeytyä retikkaan - siksi myös riittää, että neste hiljalleen kiehuu, eikä villisti porise.

 

Sitten vain pois nesteestä ja syömään. Japanilaisen riisin kanssa maittavaa tai jäähdytetään ja käytetään seuravaan Odeniin. Voi pakastaa, mutta kannattaa kietoa yksitellen tuorekelmuun, pakastaa ja pussittaa...

 

Tämän ketegorisointi on hankalaa, koska menee riisin kanssa pääruokana, osana pääruokaa eli tavallaan lisukkeena, menisi salaatin kanssa, sopii Miso- keittoon jne... Hankala juttu...

Hyvää Ruokahalua!

FutoMaki/FM

Helsinki 13.04.2022

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 3 1 Grillattu tonnikala
  • 1 3 Kampelaa valkomisokastikkeella - Hirame genpei yaki
  • 5 6 Gyoza
  • 1 0 '混ぜ御飯のニシンフライ丼 - Maze-gohan no nishin-furai don
  • 1 1 Takikomi Gohan (炊き込みご飯)
  • 6 7 Ramen

Kommentit

FutoMaki
Tätä pitää tehdä enemmän kerralla, koska vie kuitenkin aikaa, mutta on monikäyttöinen - kerrassaan maittavaa...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään