My Vaalea currykastike kasviksilla

2 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

voita
sipulia
vehnäjauhoja
maitoa
kanaliemipulveria (Ajiomoto)
Indian Mango Curry- jauhe
Kombu Dashi- pulveria max. 4g (1 annospussi)
Kasvikset, valmiiksi höyrytetyt edellisenä päivänä:
kiinteämaltoinen peruna
palsternakkaa
porkkanaa
Lopuksi:
sulatetut pakasteherneet
Tarjoillaan:
basmatiriisillä

Jaa resepti

Ohje

Tämä resepti kuuluu "Japani- sarjaani", missä käyn soveltaen japanilaisessa kotikeittiössa  käytettyjä reseptejä läpi, joita voi löytyä myös joistakin pienistä, yksityisten pyörittämisistä "tavernoista". Kuuluu Japanissa kategoriaa "yōshoku" (洋食) - eli länsimaalaisesta keittiöstä japanilaistettu ruoka. Lisäksi etuliite "My" viittaa aina omaan otokseeni jostakin alkuperäisestä/aidosta/ainosta oikeasta/maailman parhaasta jne. - Se ei ole mitään niistä, mutta jos pääsee julkaistavaksi reseptiksi, niin aikakin minulle maistui ja on muokattavissa muuhun tarkoitukseen monipuolisesti.

 

Olen rakentanut sisään myös hiukan asiatietoutta ja niksejä/vinkkejä, joten kannattaa lukea ajatuksella loppuun asti. Korjaan ja selvennän mielelläni, jos siihen näyttää olevan tarvetta.

 

Tämä "Hoikkaidon valkoinen curry" / 北海道ホワイトカレー / Hokkaidō howaitokarē on tehty Suomessa saatavilla olevilla raaka-aineilla ja mausteilla. Tekotapani on hyvin sovellettu, koska juurekset (peruna, porkkana, palsternakka) olivat jo höyrykypsennettyjä toista ruokaa koskien ja jäivät yli (jämät käytöön, hukat minimiin). Silloin höyrytin myös esikypsennettyä maissia. Maissin leikkaan "mattoina/lastuina" irti varresta, joka antaa ruoalle toisenlaisen rakenteen, kuin yksittäiset tölkki-/pakastemaissin jyvät. Lopuksi käytin sulatettuja pakasteherneitä tuomaan eräänlaista makeutta, makua ja väriä. Jos olisin käyttänyt perinteisesti kanaa, olisin muuttanut tekotapaa aavistuksen perinteimäksi. En lisää tähän noita 3 variaatiota, jotka ovat ihan "pinnassa", koska muuten meidän kaikkien päät halkeaa. Palaan niihin, kun on niiden aika. Kastikeet ovat niin tärkeitä, että koko ruoan onnistuminen on juuri, yleensä ja usein nimenomaan kastikeesta kiinni...

 

Hokkaidolaisessa valmiissa currykastikepaketissa on mauste-suurusteosa blokkina ja tarvitsee vain nesteen. Kurkuma tulee erikseen, jolla värjätään riisi. Nyt tietysti kaikki maailmankirjat sekaisin ja riisi pysyy valkoisena, mutta kastike on keltaista, koska käytämässäni curryssä oli melkoisesti keltaisuutta (ei aina ole välttämättä täysin/kokonaan kurkumasta). Olen tottunut tekemään jauhophjaiset kastikkeet itse. Periaatteessa tämä on kuin ohuempi Béschamel- kastike.  

 

Mutta nyt tekemään. Kuori keskikokoinen sipuli ja ota vajaat puolet siitä. Leikkaa karkeahkoiksi kuutioiksi (vertaa herneeseen). Ota n. 30g voita sulata kattilassa ja lisää sipulikuutiot. Sekoita ja kuulota hiljalleen miedolla lämmöllä, kunnes sipuli ovat kuutavan näköisiä, mutta eivät ole ottaneet väriä. Lisää vehnäjauhoja n. 1-1,5 rkl. Itse lisään pikkuhiljaa, että näen, kuinka paljon voi-sipuliseos vetää. Jätä löysähköksi, koska liikaa jauhoja tuottaa myös paljon kastiketta. 

 

Jauhoilla on väliä. Ne käyttäytyvät toisistaan hyvin eri tavalla, riippuen, kuinka vanhoja jauhot ovat? Mitä vanhemmat jauhot, sitä enemmän tarvitset. Leipä- ja pastajauhot ovat gluteenipitoistuuksiltaan korkeita, joten tarvitset vähemmän. Vinkkinä vain sinne leivontaan ja  ruoantekoon, että kannattaa katsoa huolellisesti sinne paketin kylkeen. Uudesadon vs. edellisen sadon vilja??? On viellä "Mylläreitä", jotka opastavat kierroksillaan viljasta, jauhoista ja käytöstä. 

 

Sitten lisään jääkaappikylmää maitoa. Itselläni mielellään käsittelemätön maito. Rasvaprosentti korkein eli ei missään tapauksessa rasvatonta maitoa. Vanhanajan Maito käy, vaikka ei ole suosikkifirmani olenkaan - Kulutus-/Talousmaito tai "Punainen" sen olla pitää - Itselleni arvokysymys, koska mummuni oli meijerillä töissä ja kertoi meillen kaiken tarvittavan asian tiimoilta... Jokainen valitsee, kuten halua - ei ole minun asiani sen paremmin kommentoida - puhun puhtaasti omasta valinnasta.

 

En käytä kastikkeen tekoon vettä tai liemiä - en myöskään kermaa. Ainoat mausteet kastikkeessa ova Ajomoto Kanaliemipulveri (maistuu paahdetulle kanalle ja ei "pistä" kielelleni, kuten monet muut valmisteet) ja tässä reseptissä Indian Mango Curry toisena mausteena... Lisään maitoa hyvin maltillisesti ja kastiketta tulee keittää 10 minuuttia hyvin sekoittaen, että jauhot kypsyvät. 

 

Keittämisen aikana hoida kasvikset haluamaasi kokoon, muotoon, kuorella tai ilman (muista sekoittaa kastiketta). Lisää kastikkeeseen kanaliemijauhetta, sekoita ja lisää tarvittaessa maitoa. Lisää kastikkeeseen n. 1 tl curryjauhetta, sekoita ja jatka kunnes on makusi mukaista - maista, maista, maista... Kasvikstet mukaan herneitä lukuunottamatta - ne tulevat viimeisenä. Sekoita, maista, lisää kanaliemijauhetta, currya, maitoa... anna kiehahtaa hetki - Lisää Kombu-Dashi- jauhetta, jos haluat 2-3g riittää...

 

Aivan lopuksi herneitä - sekoita, maista, mausta loppuun... Kastikeen tulee olla kastiketta, ei paksua liisteriä - Ei kermaa, koska sitä ei tarvitse laittaa kaikkialle - Tietty "kermaisuus" tulee ihan maidon lisäämisestä asteittain ja sekoittaen. Tämä kastike "rakennetaan" asteittain. 

Hyvällä ruokahalulla söin ja ilman lihaakin, vaikka ajatus olikin toinen. Tuota Curry-sekoitusta käytin ensimmäistä kertaa, joten ei ollut hajuakaa, mitä tuleman pitää (mm. hyvin vahva väri) mauankaan suhteen.

 

Tästä pohjasta taipuu mainiosti mm. Doria Rice Casserol / Meat Doria (Rice Gratin) ミートドリア - Sopii myös kalasta kastikkeessa, jotka kuuluvat kaikki yōshoku- ruokiin ja ovat oivia vähentämään ruokahävikkiä, luomalla "jalostamalla" hiukan erilaisen ruoan nautittavaksi omaan tai yhteiseen ruokapöytään. ,

 

Tuosta alkuperäisestä kastikkeesta saan myös erinomaisen kastikkeen hiukan muokkaamalla Chicken Katsu (チキンカツ) kaveriksi tai Tonkatsu (豚カツ), joka on porsaankotletti leivitettynä, kuten Wieninleike tai samankataisella periaatteella - Tosin näihin palaan myöhömmin... Kastike kylläkin menee siellä mukana Katsu- kastikeen sijasta, kuten Curry Katsu, jonka tarjoilen tummalla currykastikkeella... 

 

   

Hyvää Ruokahalua!

FutoMaki/FM

Helsinki 02.02.2022

 

 

 

 

 

 

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 2 1 Kanaa kevyesti kesän kasviksilla
  • 1 0 Kyyhkyä punaviinikastikkeella ja kauden kasviksilla
  • 7 4 My Venetian- salaatti
  • 3 1 Laiskan herkkusuun pähkinäinen currykastike
  • 21 8 Lihapata kauden kasviksilla 7.8.2016
  • 3 2 My Meatloaf

Kommentit

FutoMaki
Kastikeen tekemiseen liittyy paljon asioita, joita kannattaa miettiä etukäteen...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään