42 564
42 564

Pitsan teko kotona

5 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 pss vehnäjauhoja
1 dl öljyä
1 pss juustoraastetta
2 prk tomaattipyrettä
1 prk tomaattimurskaa

Jaa resepti

Ohje

Kävinpä aikoinani kokkikurssin, jonka vetäjä oli kyllästynyt suomalaisten tapaan tehdä pitsaa.Paksu pohja uunipellille ja samanverran täytettä. Ei. Kotiuunissa päästään pienellä harjoittelulla niin lähelle pitseria-tuotteita, ettei ainakaan mulla ole tullut mieleenkään enää tilata moisia.

Ota 3-4- dl haaleaa vettä kiuluun, lisää suola ja hiiva. sekoita tukevalla lastalla (puukauhalla?) Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että irtoaa kupin reunoista. Siirrytään käsipeliin ja lisätään loraus öljyä. Vaivaa, kunnes sinulla on taikina, jonka voit siirtää alustalle (pöytä) möyhittäväksi. Lisäile jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa kunnolla, aikaa menee ainakin kymmenkunta minuuttia (hikeä pukkaa). Taikina ei tartu enää sormiin, muttei ole kovakaan, läsähtää sitä läpsäyttäessä. Kokemus opettaa. Tee pitko, jonka leikkaat pikkupullan kokoisiksi paloiksi, pyöritä palloiksi ja laita liinan alle kohoamaan. Kannattaa peitellä kunnolla vielä vaikka muovipussilla, ettei taikinan pinta kovetu.

Kastike sekoitetaan pyreestä ja tomaattimurskasta, ei ketsupista! mausta suolalla, basilikalla, chilillä, valkosipulilla, ym. Maista, makua saa olla. Sauvasekoitin on jees. Lisää vettä, koostumus saa olla ohuempaa kuin yoghurtti. Maista.

Laita uuni täysille, ylä- ja alalämpö. Pelti jo kylmään uuniin. 300 riittää nippanappa, pitsauunin lämpötilahan on jotain 450 c.

Täytteenhän laitat makusi mukaan. Kaiken ei tarvitse olla hienonnettu ryyneiksi, mutta esim oliivit puoliksi ja ananas rengas moneen osaan. Ananasrengasta ei saa laittaa keskelle, jättää keskustan raaáksi ja vetiseksi.

Nyt otat leivinpaperineliön, sipaiset keskelle vähän öljyä ja laitat siihen kohonneen pullan. Harjoittelemalla oppii pyörittämään keskeltä alkaen taikinan kauniin pyöreäksi ohkaiseksi pohjaksi. Pyöritä koko paperia ja painele/venytä lätty pitsapohjaksi. Älä lannistu, viideskymmenes näyttää jo ihan hyvältä. (Mä olen tehnyt 200-300, ennätys 18 illassa.)

Levitä tomaattikastike vajaan desin vetoisella kauhalla (optimi) taas keskeltä aloittaen ja kauhan pohjalla pyörittäen tasaisesti puolen sentin päähän reunoista, niin että pohja on suurinpiirtein peitossa.

Sitten levitetään juustoraaste! Ainoa pitsa, mihin raaste tulee pinnalle on jauhelihapitsa! (Siis jauhelihakastikkeen päälle.) Kaikissa pohjan päälle tulevissa tavaroissa leiki laihialaista, joten myös juustoa vain ohut kerros. Ripottele juuston päälle haluamasi täytteet esim kinkku, herkkusieni, aurajuusto. Niiden ei tarvitse olla kovin tasaisesti, tulee sävyjä enemmän. Oliiveilla, ananaspaloilla, paprikasiivuilla voit viimeistellä ulkonäköä. Muista, että pitsa näyttää siltä, ettei päällä ole juuri mitään. Hyvä.

Patalappu kourassa äkkiä tempaiset kuuman pellin uunista (luukku nopeasti kiinni), siirrät varovasti vetämällä leivinpaperin pellille ja tyrkkäät keskelle uuniin. Tietenkin alat valmistaa heti seuraavaa, mutta aluksi et ehdi tehdä seuraavaa valmiiksi ennenkuin edellinen on valmis. Ei kestä kuin kymmenkunta minuuttia. Katso ikkunasta (älä avaa luukkua, ellei ihan pakko). kun reunat vähän ruskistuvat on pitsa valmis. Ripottele päälle vähän oreganoa, siirrä lautaselle ja leikkaa pitsapyörällä kahdeksaan osaan. Syökää käsin servettiä apuna käyttäen. Mieti samalla maistaessasi/katsoessasi, voisiko jotain vielä parantaa? Siinä se.

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Tonnikalasubit kotona
  • 1 0 Amarillon fajita magic-tyyliset perunat kotona
  • 5 7 Jauhelihakastike
  • 1 2 Ruisvuokaleipä 31.7.09
  • 0 0 Maggarakastike
  • 1 0 Pikkuiset pitsat 21.3.07

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään