Yhteistyössä

Rinkilämunkit ja hillomunkit Jälkiruoat Makeat leivonnaiset

Reseptiä katsottu 16 151 kertaa
Poimi muistitaululle
Lisää suosikkeihin

  • Anna peukku 1
  • Luo kokkausmerkintä
  • Kommentoi ja kysy 2
  • Lähetä sähköpostitse

Tekijän tiedot

Käyttäjäkuva

Päärynä

Kirjoita viesti

Raaka-aineet

Lisää ostoslistalle  
5 dl maitoa Lisää ostoslistalle
50 g (1 pala) hiivaa Lisää ostoslistalle
1 tl suolaa Lisää ostoslistalle
1 1/2 dl sokeria Lisää ostoslistalle
1 rkl kardemummaa Lisää ostoslistalle
2 munaa Lisää ostoslistalle
13-14 dl vehnäjauhoja Lisää ostoslistalle
100 g voita Lisää ostoslistalle
kypsentämiseen:
1 l rypsi- tai auringonkukkaöljyä Lisää ostoslistalle
Pinnalle:
sokeria Lisää ostoslistalle

Ohjeet

Valmistusaika 1,5 - 2 h

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja munat. Lisää taikinaan osa vehnäjauhoista ja vatkaa hyvin. Alusta loput vehnäjauhoista taikinaan. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi ja vaivaa tasaiseksi. Kohota taikinaa liinan alla noin 45 min.

Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Kohota liinan alla noin 20 min.

Kuumenna öljy valurautakattilassa. Öljy on sopivan kuumaa, kun nokare taikinaa ensin painuu pohjalle, mutta kohoaa sitten pintaan ja ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Meillä sopiva lämpö hellalla on nelosella.

Jos haluat tehdä hillomunkkeja, paina pyöreää pullaa jollain tasaisella niin, että siitä tulee hieman litteämpi. (Näin munkki paistuu rasvassa tasaisemmin, eikä pyöri holtittomasti ja paistu epätasaisesti.) Jos haluat tehdä rinkilämunkkeja, paina etusormet pullan keskeltä yhteen ja pyörittele pullaa sormien välissä niin, että reikä pullan keskellä on noin 5 cm.

Kypsennä munkkeja muutama kerrallaan koon mukaan 6-10 min. Käännä munkit kerran kypsymisen aikana. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Sokeroi rinkilämunkit. Pursota hillomunkkeihin hillo sisään pitkänomaisella tyllalla ja tämän jälkeen pyörittele sokerissa.

Jos munkit kypsyvät liian nopeasti eli taikina on sisältä raakaa ja pinta on tumma, pienennä lämpöä. Jos taas rava on liian haaleaa, munkki ei saa väriä, jää raa\'aksi tai siitä tulee kuiva. Lisää lämpöä hieman.

Kommentit

Yhteistyössä