Perus munkkitaikina

Reseptiä katsottu 167 736 kertaa
15 annosta | Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
6 dl vettä tai maitoa
2 pussia kuivahiivaa
15 ml suolaa
1,75 dl sokeria
2 kpl kananmunaa
n.10 dl vehnäjauhoja
150 g voita/ Margariinia
1,5 tl kardemummaa
öljyä kypsentämiseen
sokeria pintaan

Ohjeet

Valmista taikina:Lämmitä vesi tai maito n.40 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva veteen, lisää suola, sokeri,kardemumma ja kananmuna.Lisää vehnäjauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Jätä taikina löysemmäksi kuin normaali pullataikina, näin saat munkkeihin pehmeämmän rakenteen! Lisää lopuksi pehmeä rasva. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.Leivo kohonnutta taikinaa jauhotetulla pöydällä muutama minuutti.Jaa taikina 360g:n paloihin.Pyörittele paloista tanko ja leikkaa kuuteen osaan.

Pyörittele taikinasta palloja tai esim. sydämiä / munkkipossuja.Munkkipossut saat valmistettua niin, että kaulitset munkkipallon ovaaliksi, asetat hilloa toiselle puoliskolle ja taitat puolikuun muotoiseksi.Painele puolikuun reunat kunnolla yhteen (jotta hillo ei tursua).Muotoile possuksi : pyöritä neljään kulmaan "ulokkeet" sormien välissä Anna munkkien kohota noin 20 minuuttia pellillä leivinliinan alla.Jos haluat tehdä rinkelimunkkeja, niin valmista ne painamalla kohotettuun "pullaan" keskelle sormien avulla reikä.

Varaa työpisteeseen:*patalaput*kattilan kansi*papereita pyyhkimiseen (jos öljyä roiskuu levylle)*pelti tai lautanen jonka päällä paksu kerros talouspaperia*reikäkauha*kauhalle astia jonka avulla nostella munkkeja rasvasta paperille *Iso kulho jossa sokeria (jos kuorrutat munkit sokerilla)

Uppopaisto:Kuumenna öljy pienessä padassa. Kokeile rasvan kuumuutta paistamalla ensin yksi munkki. Rasva on sopivan kuumaa, kun pulla kypsyy myös sisältä ja sen pinta on molemmin puolin kauniin vaaleanruskea.

Nosta reikäkauhalla muutama pulla kerrallaan kypsymään ja käännä kerran kypsymisen aikana. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperille ja pyörittele sitten lautasella, jossa on sokeria tai kanelisokeria.

Jos haluat munkkeihisi hilloa, täytä munkit sokeroituina.Laita sileää hilloa (ei sattumia/ siemeniä) pursotinpussiin, jossa teräväpäinen, n.3mm tylla tai munkkitylla.Paina tylla munkin alareunasta sisään ja pursota hillo munkkiin.

Linkitettynä erilaisia kuorrutevariaatioita!


Kommentit

insanity_
Kuohkeat ja pehmoiset munkit. :) Loogisesti järjestetyn työpaikan ansiosta munkkien paisto on mukavaa!