Aglio, olio e peperoncino

3 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

Pasta
4 l Vettä
8 tl Suolaa
500 g Rummon spaghettia
“Kastike”
1 dl Oliiviöljyä
3 Medium chiliä
7 Valkosipulinkynttä
1 dl Pastan keitinvettä
0,5 dl Tuoretta sitruunamehua
Viimeistelyyn
100 g Grana Padanoa
Tuoretta basilikaa

Jaa resepti

Ohje

Varttipastojen parhaimmistoa. 

Perinteinen versio aglio e oliosta on aika tylsää syötävää, joten makuja piti vahvistaa sitruunalla, chilillä, yrtillä sekä juustolla. Suola ja rasva ei riitä, mukana pitää olla myös happoa. Lehtipersiljaahan tässä käytetään, mutta päädyin basilikaan koska se on enemmän ystävän mieleen. 

Valkosipuli ja chili ohuiksi siivuiksi. Herättele niitä öljyssä miedolla lämmöllä viiden minuutin ajan. Valkosipuliin ei oteta väriä, vaan kypsennetään hellällä otteella makeaksi. Jätä jälkilämmölle odottamaan pastaa. 

Se laitetaan siis samaan aikaan tulille öljyn kanssa. Raasta juusto ja purista sitruunamehu pastan valmistumisen aikana. Muista ottaa desi keitinvettä talteen juuri ennen valuttamista.

Yhdistä napakan kypsä pasta ja öljy esimerkiksi isossa kulhossa. Kaada keitinvesi joukkoon. Lopuksi sitruunamehu, sekoita tasaiseksi. 

Annostele. Viimeistele juustolla ja basilikalla. Jos haluat juuston tasaisemmin, lisää se samaan aikaan öljyn, keitinveden ja sitruunamehun kanssa.

Myöhemmin olen huomannut, että Rummon fusilli on itse asiassa parempi tässä kuin spaghetti. Helpompi sekoittaa. Kun keität pastaa, voi vettä laittaa vähemmänkin, kunhan lasket suolaa samassa suhteessa. 2,5 litraa vettä on minimi. 

Käytä mitä oliiviöljyä haluat. Rainbown mieto oliiviöljy (1/5) ja Borgesin Classic ovat toimineet tässä loistavasti. En laittaisi mitään voimakasta. 

Jos haluat pastaan enemmän proteiinia, suosittelen kanaa. Öljyinen ja juustoinen ruoka ei kaipaa rasvaa lisää, joten kevyt proteiini olisi paras valinta.

Pieni osa parmesaanista kannattaa ripotella joukkoon jo kulhovaiheessa - näin kastikkeesta tulee paksumpi, eikä se jää ärsyttävästi kulhon pohjalle vaan tarttuu pastaan kivasti. 

Olen tehnyt tätä monesti reilummalla valkosipulimäärällä. 10 kynttä on yllättävän yleinen, joskus laittanut jopa 13. Aina tullut herkullista. 

Oliiviöljyn määrän voi venyttää 1,2 desiin ja parmesaanin 120 grammaan. Jos valitset tuhdimman tien, muista nostaa sitruunamehua samassa suhteessa - 0,6 dl. 

Jos kolmella medium chilillä ei tullut riittävää tulisuutta, korjaa tilanne chilihiutaleilla. Tavallisten markettichilien tilalla voi käyttää thaichilejä.

Olen tehnyt tätä useasti pakastetulla thaichilillä ja omaan makuun paras määrä on ollut viisi. Tulista, juuri sopivalla tavalla.

Samankaltaisia reseptejä

  • 12 2 Fettuccine agli spinaci e zucca
  • 5 2 Pasta e Patata By FM
  • 6 5 Pasta aglio e olio
  • 2 1 Aglio e olio tonnikalalla
  • 0 1 Tagliata di manzo con rosmarino e olio extra vergine d'olivia (pariloitua härän ulkofilettä rosmarii
  • 14 2 Cacio e pepe

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään