Taskarin meksikolaiset lihapullat 17.2.2021

1 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

lihapullat:
500 g nauta-sikajauhelihaa
n.3/4 dl korppujauhoa*
n.3/4 dl kuivattua sipulia (tuore käy myös+valkosipuli)
2 kpl munia
1-2 dl lehtipersiljaa (oma pakastettua)
1-1,5 dl maitoa/nestettä
mausteita: suola, mustapippuri, (savu)paprika, jeera (juustokumina),chili yms maun mukaan/kastikkeen mukaisia mausteita tai vähemmän
kastike:
1 kpl tortilla
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl mantelilastuja/kokonaisia manteleita
1-2 rkl korianterinsiemeniä
1 kpl kuivattu guajillo-chili + kiehuva vesi*
n.1 dl rusinoita + kiehuva vesi*
1 tlk tomaattimurskaa (Mutti, 400g)
0,5 kpl sipuli
1 kpl valkosipuli (tai maun mukaan)
0,5-5 kpl tuoretta chiliä (maun mukaan, omassa puolikas rawit)
n.1 rkl jeeraa eli juustokuminaa
n.1 rkl paprikajauhetta (savupaprika, tavallinenkin käy)
n.4 palaa tummaa suklaata makua pyöristämään
suolaa maun mukaan
tuoretta korianteria maun mukaan
muuta:
keitettyä basmatiriisiä jossa mukana maissia
paahdettuja seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria
tehosekoitin/sauvasekoitin

Jaa resepti

Ohje

Älä säikähdä pitkää ja hankalalta kuulostavaa reseptiä, kun vain aineet tähän löytyy, on tämä lopulta hyvinkin yksinkertainen ja kun limittäin tekee lihapullat ja soosin ei aikaakaan mene älyttömiä, aika reilulla kädellä laitoin tuohon aikamääreen, itse en kelloa katsonut, samoin kuin aineksien mittaaminen jäi, nämä ovat suuntaa antavia mutta kehtaan väittää että aika tavalla paikkaansa pitäviä silti. 

Kiehauta vettä guajillo-chiliä ja rusinoita varten. Laita ne eri kuppeihin halutessasi tai samaan, peitä kiehuvalla vedellä ja jätä hautumaan siihen. Vettä saa olla ihan reilusti koska sillä ohennetaan kastiketta ja lisätään myös samalla makua jota liotuksessa on tullut.

Paahda kuivalla pannulla seesamin-ja korianterinsiemenet sekä mantelilastut. Paahda myös tortilla, mitä rapeammaksi ja paahtuneemmaksi, sen parempi ja intensiivisempi maku tulee. 

Laita mausteet valmiiksi, pilko sipuli muutamaan osaan, omani oli todella iso joten laitoin vain puolikkaan, tässä voi olla enemmänkin, kuori valkosipuli ja paloittele tuore/tuoreet chilit. 

Laita sipulinpalat+valkosipuli, revitty tortillalätty sekä paahdetut muut aineet tehosekoittimeen, anna hienontua, ei haittaa vaikka jää isompia paloja, kastike viimeistellään sauvasekoittimella. Lisää vedessä lionneet rusinat ja guajillo-chili (ota kara pois), lisää myös näiden liotusnestettä sekä tomaattimurska, voit huuhtoa tölkin liotusvedellä. Surauta, lisää kuivat mausteet joukkoon, sekoita lisää ja maista. 

Tee lihapullat: murskaa kuivatut sipulit korppujauhon joukkoon, lisää maito ja anna turvota hetki. Lisää jauheliha, munat ja mausteet, sekoita. Tee halutessasi maustepulla jonka paistat pannulla ja tarkistat onko maut sopivat, voit lisätä kastiketta tähän testipullaan, kastikkeen maku voimistuu kun se kypsennetään mutta antaa jo kylmänä hyvin suuntaa mikä on chilin ja suolan määrä. Tee pullat, saavat olla aika isoja jotta pysyvät mehukkaina ja paista ne pannulla, siirrä sen jälkeen sivuun mutta älä huuhdo suotta pannua---> katso seuraava vaihe. Itse sain 11 lihapullaa.

Lisää kastike pannuun ja anna kypsentyä miedolla lämmöllä poreillen sen aikaa kun keität riisin ja teet viimeistelyt. Lisää kastikkeeseen suklaapalat, ja muista maistella, voit lisätä suolaa, liotuslientä, chiliä, tuoretta korianteria halutessasi. Viimeistele kastike surauttamalla se tasaiseksi sauvasekoittimella/ käyttämällä tehosekoittimessa, mikä nyt on itsellesi helpointa. Lisää lihapullat kastikkeeseen ja anna makustua siellä rauhassa. Viimeistele pannulla tai lautasella lisäämällä paahdettuja seesaminsiemeniä päälle.

Keitä basmatiriisi ohjeen mukaan ja lisää sinne tölkki-tai pakastemaissia sekä tuoretta korianteria. Tarjolle voit laittaa myös mustapaputahnaa sekä tortilloja ja tuoretta salsaa, varsinkin jos on useampi syöjä. 

*kuivattuja chilejä löytyy jonkin verran kaupoista mutta esim Tampereella toimii nettikauppa Las Tunas josta saa näitä kuivattuja guajillo-chilejä, omani toin Meksikosta. Voit myös käyttää makusi mukaisia muita chilejä tai vaikka chipotlea. Jos liotusliemi ei tällöin riitä, voit lisätä kanalientä tms. 

*Autenttisemman maun lihapulliin saat jos vaihdat korppujauhot basmatiriisiin, sekoita keitetty riisi jauhelihamassaan, muniin ja mausteisiin. 

Tämän reseptin inspiroi Meksikon kaipuu, vuosi sitten olimme Meksikossa jossa kävimme eräässä pienessä lounaspaikassa jossa sattumalta oli lihapullia. Ne tarjottiin miedossa kasvis-salsakastikkeessa, lisukkeena riisi (jossa maissia), mustapaputahna sekä tortilloja. Tämä kastikkeeni taas on oma versioni mole-kastikkeesta, ainoastaan banaani taisi jäädä pois ja suklaan määrä oli vähäisempi. Ohessa myös linkit muihin meksikolaisiin/mexmex/texmex resepteihini. 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 11 12 Honeymoonin Parasta Antia Meksikosta ~ChickenSoup
  • 6 8 Maissivehnätortillat
  • 4 4 Broileritaquitot & maissipyre 1.2.2021
  • 3 2 Tostada / Totopos
  • 3 5 VesimeloniSalsa
  • 3 6 Maalais-salsa
  • 3 1 Broileritäyte texmex/mexmex 29.1.2021
  • 2 2 Meidän Mole-kastike (mausteinen meksikolaiskastike)
  • 2 2 MangoSalsa
  • 2 0 Perunatortillat-Tacos dorados de papa
  • 1 0 Cochinita pibil, nyhtöpossua mayojen tapaan 17.12.2017
  • 1 3 Salsa vihreistä tomaateista 2.10.2018
  • 0 0 Venuksen Salsa

Samankaltaisia reseptejä

  • 2 2 Meidän Mole-kastike (mausteinen meksikolaiskastike)
  • 2 2 "Kofta kebab" jauhelihavartaat 24.4.2023
  • 18 8 Moussaka (kreikkalainen lihakasvisvuoka) Taskarin tapaan
  • 1 3 Taskarin Chili Con Carne (lihapapupata)
  • 1 3 Salsa vihreistä tomaateista 2.10.2018
  • 0 0 Huitlacoche-täyte (tortillat) 25.10.2022

Kommentit

Taskuvenus
Kyllä vain väritti taas mieltä, sielua ja vatsaa nämä pullat! Parasta matkailua pandemian aikaan tällä tavalla. Ukolle kolme pullaa, itselleni kaksi ja täynnä oltiin, ihan vain pelkän soosin ja riisin avulla, ei tarvittu paputahnaa eikä tortilloja mutta isommalle seurueelle tehdessä nekin laittaisin tarjolle.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään