Hernekeitto vol. 2

6 annosta 12 - 24 h

Raaka-aineet

500 g kuivattuja herneitä
200 g porkkanaa
100-200 g sipulia
400-900 g Lihaa. Rasvainen possunliha/broileri
2 kpl Lihaliemikuutio
1 rkl Kuivattua meiramia
1-5 kpl chiliä tai chilikastiketta
5 kynttä valkosipulia
0-10 g suolaa/soijakastiketta

Jaa resepti

Ohje

Liota herneitä yön yli runsaassa vedessä. Tulisiko liotusvesi korvata raikkaalla vedellä ja herneet huuhdella samalla? Olen kokeillut molempia metodeja enkä näe lopputuloksen kannalta eroa. Useimmiten kuitenkin vaihdan veden koska pintaan kehittyy yön aikana usein inhaa vaahtoa.

Laita herneet kiehumaan pienelle lämmölle, nyt voidaan heittää lihaliemikuutiot mukaan. Kiehumisen alkuvaiheessa lisää hienonnettu porkkana. Sokeripalan kokoiset biitit kypsyvät hyvin mutta itse en halua keitossani olevan muita kuin liha-sattumia joten hakkaan porkkanan hyvin pieniksi paloiksi.

Lihan valinta hernariin on makuasia. Joku vaatii aina sitä savustettua possunluuta, minä olen vapaamielisempi, esim. kerran kippasin soppaan noin 500g edelliseltä illalta jääneitä kanansiipiä. Joskus tein keiton kaatamalla sekaan paketillisen karjalanpaistilihaa raakana, hyvää tuli. Suosittelen valitsemaan hernariin rasvaista lihaa, lihan rasva reagoi muiden ainesten kanssa pitkään muhiessaan ja luo sitä hyvää makua.

Kun keitto on kiehunut noin 2-3 tuntia, voidaan lisätä hienonnettu sipuli ja meirami. Liesi voidaan nyt sammuttaa ja jättää keitto kannen alle hautumaan. Joskus heitän sekaan hienonnettua valkosipulia, chiliä tai hyväksi koettua chilikastiketta (esim. Poppamiehen Ahjo) tässä vaiheessa. Varsinkin jos hernarissa on reilusti lihaa ja se on kokoon keitetty tässä alkaa mietityttämään onko se enää hernekeitto vai chili con carne?

Jos ei ole mahdollisuutta tai unohduksen vuoksi herneet ovat jääneet liottamatta yön yli, voin kertoa ilouutisen: Hernari onnistuu ihan kuivista herneistäkin ja keittoaika on kokemukseni mukaan noin 2 tuntia pidempi. Videon hernekeitossa muhii kaksi ylijäänyttä paistettua broilerin rintaleikettä (ei rintafilettä kuten sanon...) Soppaan tuli vielä noin 500g possun kassleria ennen kaikkea rasvaa tuomaan. Kassler oli paistettu uunissa "nyhtökuntoon" eli överisti kypsäksi matalalla lämmöllä.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään