Lempeän tulinen kanapasta

8 annosta

Raaka-aineet

2 rkl Öljyä
400 g Kanan jauhelihaa
0,67 tl Rouhittua mustapippuria
1 tl Suolaa
2 tl Santa Marian chilihiutaleita
5-6 Valkosipulinkynttä
2 rkl Öljyä
250 g Sipulia
1 tl Santa Marian chilihiutaleita
0,33 tl Rouhittua mustapippuria
1200 g Mutin Polpaa
70 g Tomaattisosetta
3 tl Sokeria
2 tl Suolaa
2 dl Kuohukermaa
Sitruuna lohkoina
Pasta
7,5 l Vettä
12 tl Suolaa
1 kg Kuivapastaa

Jaa resepti

Ohje

Jopa peruspasta on romanttista kun sen tekee supertarkka ja intohimoinen nallekarhu!

Ota kana huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistamista. Hyödynnä aika ja hienonna tässä kohtaa sipulit. Öljyä ja kuumenna pannu. Lisää sipulit ja tiputa alhaiselle keskilämmölle. Mausta chilihiutaleilla ja rouhitulla mustapippurilla. Vedä niin kauan, että se pehmenee ja ottaa hieman väriä. Siirrä valmis sipuli sivuun. Hienonna valkosipuli valmiiksi kanaa varten.

Paista broileriin pinnat kovalla lämmöllä. Kun se on tehty, laske hieman lämpöä ja hajota jauheliha. Mausteiden järjestyksellä ei muuten väliä, kuin että hienonnettu valkosipuli kannattaa lisätä viimeisenä. Hajuaisti kertoo - kun se tuoksuu miellyttävästi, laitetaan kana sivuun lepäämään. Valkosipuli vihaa kovaa lämpöä, joten levy ei saisi olla keskilämpöä kuumemmalla kun sen lisäät.

Yhdistä kana ja sipuli. Kaada tomaattimurskat ja tomaattisose mukaan. Mausta suolalla ja sokerilla. Kiehauta kastike. Kun alkaa kuplia, tiputa lämpö 1/6:een, laita kansi päälle ja hauduta tunnin ajan. Sen pitäisi poreilla kevyesti. Sekoita halutessasi soosia puolen tunnin kohdalla. Kun tunti on kulunut, lisää kuohukerma ja sekoita hyvin. Kansi päälle ja jätä levylle lepäämään jälkilämmölle. Seuraavaksi pastan vuoro.

Keitä pasta al denteksi eli napakan kypsäksi. Ja keitinveteen vaan reilusti suolaa, parantaa pastan rakennetta ja makua. Jos keitinveden suolaus jää vajaaksi niin kuin monilla kotikokeilla on tapana, jää koko annoskin vaisuksi vaikka kastikkeessa olisikin kaikki kohdallaan. Ota 1 dl pastan keitinvettä talteen keittämisen lopussa.

Kun pasta on napakan kypsää, valuta se ja lämmitä kastike nopeasti levyllä mikäli se on ehtinyt jäähtymään. Sekoita pasta, kastike sekä 1 dl talteen otettua keitinvettä keskenään isossa kulhossa. Viimeistele annokset sitruunalohkon mehulla (1/8).

Annoksen voi viimeistellä sitruunalohkon lisäksi myös raastetulla aidolla parmesaanilla / grana padanolla / edullisella gran castellilla sekä puolitetuilla kirsikkatomaateilla. Ilman juustoa pärjää kuitenkin loistavasti, sillä pastassa ja soosissa on reilusti makua.

Chilimäärä saattaa kuulostaa isolta, mutta usko pois - tässä kastikemäärässä se tulee esille miellyttävän lempeästi, ainakin omaan makuun. Suurin kiitos kuuluu tietenkin täyteläiselle kuohukermalle, jonka rasva blokkaa selvästi tulisuutta. Myös sokeri ja sitrusmehu leikkaa chiliä.

Vinkki - aina kun laitat ruokaan 2 dl kuohukermaa, tulee mukaan laittaa myös 2-3 rkl lime- tai sitruunamehua. Rasva ja happo ne yhteen sopii ja noilla lukemilla todennu loistavaks.

Voi käyttää muutakin happoa, mut niiden täydellisist määrist en osaa sanoa ku ei oo kokemusta. Esimerkiks kermaisessa kana- tai lohikeitossa sitruuna / lime on tärkeämmässä roolissa mitä monet kuvittelee. Leikkaa miellyttävästi ruuan rasvoja, korostaa makuja ja tuo syvyyttä.

Samankaltaisia reseptejä

  • 17 0 Lempeän tulinen kanakeitto
  • 0 1 Lempeän tulinen linssikeitto
  • 3 1 Täyteläisen raikas tonnikalapasta
  • 2 0 Lempeän tulinen kanakeitto
  • 5 3 Lempeän tulinen tonnikalapizza (pellillinen)
  • 0 0 Lempeän tulinen chili con carne

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään