"Fetasalaattia, makkaraa ja perunaa" 28.5.2020

1 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

pohja:
n.5-7 dl peruna-sipuli sekoitetta sulatettuna
n.1 dl juustoraastetta
mausteet makusin mukaan (suola, pippuri jne)
täytteet:
n.5 cm pätkä chorizoa viipaloituna
2 kpl tulikeppi-makkaraa viipaleina
n.125 g fetajuustoa (puoli pakettia, tai makusi mukaan)
n.1 kpl tomaatti viipaleina
pala vihreää paprikaa
n.5-10 kpl oliiveja
pala punasipulia kuutioina
päälle:
2 dl kerma/maito/tms
1 kpl muna
mausteita: välimeren yrttisekoitus, suola, mustapippuri
juustoraastetta (makusi mukaan/voi jättää pois)
(tuoreita yrttejä; oregano, minttu, ruohosipuli)
lautaselle mukaan:
vihersalaatti jossa punakevätsipulin vartta sekä kurkkua
tillijogurtti-kastiketta

Jaa resepti

Ohje

Tämä on taas näitä reseptejäni jotka syntyvät kun katson jääkaapissa olevia rippeitä. Alkujaan piti tehdä kreikkalainen kyläsalaatti, horiatiki. Ajatus syntyi kun näin nuo pari makkaraa jotka alkoivat olla jo elämänkaarensa päätteessä, kaveriksi tuo pieni pätkä chorizoa. Piirakkaidea syntyi mutta jostain syystä tahdoin tehdä piirakkapohjan perunoista. Joten löysin pakkasesta noin puoli pussia perunasipulisuikaleita ja siitä tämä sitten lähti syntymään....Viereen vihersalaatti runsaalla kurkulla, sekä omasta mielestäni maailman kaikkein paras salaatinkastike, tillijogurttikastike. 

Kuten aina resepteissäni, nämä ovat itseäni varten tänne ylös kirjattuina, hienoa jos joku muukin niistä hyötyy ja kokeilee mutta varsinkin nämä lennossa syntyvät reseptit ovat hyvin suuripiirteisiä ja suuntaa antavia määriltään/ajoiltaan jne, järjen ja varsinkin makuaistin käyttö on enemmän kuin sallittua! Sitten itse reseptiin: 

Sulata perunasipulisekoitus (tai tee raa'asta perunasta ja sipulista oma sekoitus). Voitele vuoka jossa aiot piirakan tehdä, omani oli lasinen pienehkö lasagnevuoka, tästä tulee normaalia piirakkaa korkeampi joten ota mieluummin vähän isompi vuoka kuin liian pieni. Laita perunasekoituksesta puolet vuokaan ja mausta. Itse laitoin omaa "lättä-peruna mausteseostani" johon kuuluu oregano, basilika, sinappijauhe, mustapippuri ja suola. Hieman juustoraastetta jonka jälkeen loput perunaseoksesta, ja lisää maustetta niillekin. Taputtele ja tasoittele vaikka lusikalla perunaseos mahdollisimman tiiviiksi vuokaan. Paista +200-225 noin 15-20 minuuttia. Tarkoitus olisi ettei perunat lässähdä täytteiden alle ja että tulisi piirakkapohjamainen, paremman sanan puutteessa. 

Kun perunat ovat uunissa, tee täyte. Paista chorizot ja makkaraviipaleet pannulla, itse pidän chorizosta rapeana, laitan ne ensin kuivalle kuumalle pannulle, kun rasva alkaa irrota, lisään makkarat. Voit myös jättää nämä pois! Kuutioi loput vihannekset miten haluat, poista kivet oliiveista. Fetajuustona käytin Patros-merkkistä juustoa, sitä oli noin puolet paketista jäljellä.

Tee munamaito; itse käytin ruokakermaa, voit käyttää maitoa, vettä ja tuore/sulatejuustoa, mitä nyt haluatkin. Huomioi maustamisessa fetajuuston, makkaroiden ja oliivien suolaisuus. 

Ota pohja uunista, lisää päälle ylimääräisestä rasvasta valutetut makkarat, vihannekset ja fetat makusi mukaan, munamaito sekä halutessasi juustoraastetta vielä päälle. 

Paista +200 keskitasolla kunnes pinta on kauniin värinen ja munamaito on kiinteytynyt. Anna vetäytyä rauhassa hetki, muutoin käy kuten meille ja ensimmäinen pala levisi kuin Jokisen eväät lautaselle... Toinenkin pala piti nostaa kahdella lastalla joten huomioi ettei tämä ole tavallinen piirakka kuitenkaan! 

Sillä välin kun piirakka on uunissa, valmista vihersalaatti kevätsipulilla ja kurkulla. Valmista kastikkeeksi tillijogurttikastike- ohje linkitettynä. Tai tee oma kastike tai jätä kastike pois, kukin tyylillään ja makunsa sekä terveytensä mukaan. Meillä oli nyt tällä kertaa näin. 

Kokoa annos ja viimeistele tuoreilla yrteillä....

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 6 7 "Lättäperunat"
  • 2 3 TilliJogurtti
  • 1 1 Perunavohvelit seipihveille tillijogurtilla
  • 1 2 Tillijogurtti (kebab yms) 28.5.2020

Samankaltaisia reseptejä

  • 4 10 Kaalimuhennusta ja makkaraa
  • 2 1 Grillattua makkaraa kukkakaalin kanssa
  • 3 2 Mausteinen bataattipapusalaatti 29.11.2019
  • 2 0 Seitan makkaraa leivälle
  • 1 2 Tillijogurtti (kebab yms) 28.5.2020
  • 3 0 Mausteinen Nikkarinvuoka

Kommentit

Taskuvenus
Tämmöinen idea sitten tällä kertaa, pakko oli tulla vielä kirjaamaan ylös kun muisti suurin piirtein mitä tähän laittoi! Oli kertakaikkiaan meidän suun mukaista, hiemanhan tuo vaatisi vielä modausta, ensi kerralla testaan tehdä pohja ohueksi siivutetuista perunoista, nyt piti tehdä "äkkiä jotain" ja siksi noita valmisperunoita- vaikka samalla vaivallahan siinä olisi pari perunaa kuorinut ja viipaloinut. Noh, aina ei kädet kestä edes sitä paria perunaa!

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään