Silvian empanadakset 16.5.2020

1 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

taikina:
500 g vehnäjauhoja
125 g voita
n.3 dl lämmintä vettä (tarvittava määrä)
täyte:
500 g jauhelihaa (nauta/lammas/peura)
1 kpl sipulia hienonnettuna
2 kpl valkosipulia hienonnettuna
2 kpl kananmunia keitettynä
n.1/2 prk kivellisiä vihreitä oliiveja (350g purkki)
n.1 dl rusinoita
0.5 rkl paprikajauhe, makea/tavallinen
0.5 rkl paprikajauhe, tulinen/savupaprika
n.2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
2-3 kpl kevätsipulin vartta viipaleina/pilkottuna
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
muuta:
1 kpl muna voiteluun jos uunipaisto
paistoöljyä jos friteeraus

Jaa resepti

Ohje

Täyte: kuullota sipulit (ei kevätsipuli!) rasvaöljyseoksessa, lisää jauheliha ja mausteet. Anna jäähtyä. Lisää rusinat, pilkotut oliivit ja pilkotut munat sekä kevätsipuli. Tarkista maku. Käytin n.400 peuran jauhelihaa ja 100g naudan jauhelihaa. Valkosipulin hienonsin ja sen jälkeen veitsen lappeella vielä jauhoin tahnaksi. Suolaa ropsotin aika reippaasti koska taikinassa ei sitä ole, munat ovat suolasyöppöjä. Maun ja terveyden mukaan kukin. 

Sekoita (nypi) voi ja jauhot sekaisin, lisää lämmintä vettä koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on joustavaa ja pehmeä. Anna seistä 30min ennen käyttöä (voi olla pidempäänkin) viileässä, peitä kelmulla/muovilla ettei kuoretu.

Kaulitse taikina ohueksi (n.2,5mm) ja ota pyöreällä muotilla ympyröitä. Lopputaikinan voi käyttää. Käytä taikinan alla tarvittaessa vehnäjauhoja. Voit myös paloitella taikinan ja kaulita niistä ympyröitä, itse otin suomalaisen otteen ja pulikoin lopputaikinan jonka olin paloitellut, taikina oli todella ohutta niissä mutta ei haitannut.

Lisää jäähtynyt täyte taikinapaloihin, kostuta taikinan reunat vedellä tai munalla ja taita ympyrä puolikuun muotoon. Nipistele tai haarukkaa apuna käyttäen sulje reunat hyvin kiinni. JOS paistat piirakat uunissa, voitele ne munalla. Jos taas uppopaistat älä voitele.  Paista 180C uunissa kunnes ovat kullankeltaisia. Paista 180C öljyssä kunnes taikina kypsää. Itselläni tulivat muutamassa minuutissa friteerauskeittimessä.

Kappalemäärä riippuu minkä kokoisia pyörylöitä teet. Omani olivat aika pieniä, tein niitä 8cm (läpimitta) stanssilla, loput silmämääräisesti, aika samaa kokoa tulivat. Tarkoitus oli opetella tekemään kauniita piiraita, kyllä ne viimeiset sitten alkoivat sujumaan mutta ei kuten olin ajatellut. Joten kuvat eivät tee oikeutta näille. Kappalemääräkin oli valtaisa mitä tuli, sitä varten jo etukäteen tein alkuperäisestä ohjeesta puolikkaana kaiken..

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 6 5 Taskarin meksikolaiset lihapullat 17.2.2021
  • 12 3 Silvian ja Kaarle Kustaan silakat
  • 1 3 Salsa vihreistä tomaateista 2.10.2018
  • 2 3 Helpot friteeratut riisipallot
  • 0 0 Mausteiset lihapullat
  • 2 2 "Kofta kebab" jauhelihavartaat 24.4.2023

Kommentit

Taskuvenus
Tämä on autenttinen perheresepti, Argentiinalaiselta ystävältäni Silvialta (on lupa julkaista täällä). Laitan kuviin vielä alkuperäisen reseptin, joka on julkaistu Pintxo-lehdessä 1/2019 Hieman työläitä sellaiselle joka ei pasteijoita yleensä tee, mutta tämä maku! Niin herkullisia, jokaisen työvaiheen arvoisia, 5/5

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään