Voikukkakaprikset 13.5.2020

1 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

n.1,5 dl voikukan nuppuja
suolaliemi:
n.1,5 dl vettä (saman verran kuin nuppuja)
n.1 rkl merisuolaa
etikkaliemi:
n.0,5 dl vettä
n.1,25 dl etikkaa
n.1 rkl sokeria
1 kpl pieni laakerinlehti
muuta:
hyvin desinfioitu/kiehautettu lasipurkki (1 tai 2)

Jaa resepti

Ohje

Käy keräämässä voikukan nuppuja, mitä pienempiä, sen parempia. Älä kerää niitä pensaiden ja puiden alta joissa linnut bilettävät, muutoinkin kannattaa miettiä mistä niitä kerää ettei olisi ylimääräisiä makuja/kavereita mukana! Huom: tekemiseen ei varsinaisesti kulu kauaa aikaa, mutta keräämiseen menee ja lisäksi suolaantumiseen, huomioi tämä ennen kuin teet. 

Huuhtele nuput hyvin, jätä kylmään veteen tunniksi pariksi jos on aikaa, jos ei, hyvin huuhteleminenkin riittää. Itse laitoin huuhteluveteen hieman etikkaa jotta mahdolliset ylimääräiset kaverit (ötökät) irtoaisivat pintaa kohden. Voit myös ryöpätä nuput nopeasti, etenkin jos epäilet että niissä on jotain sellaista likaa tms joka ei huuhtelulla lähde! Ryöppäys heikentää kuitenkin terveysvaikutuksia joten käytä siinä harkintaa.

Kiehauta/desinfioi lasipurkki/astia jossa aiot kaprikset säilöä. Itse käytin samaa lasipurkkia sekä suolaantumiseen että sitten varsinaiseen säilömiseen. Laita huuhdotut kaprikset purkkiin, kiehauta suolaliemi päälle ja sulje purkki. Anna maustua huoneenlämmössä kolme päivää.

Kaada suolaliemi pois, kiehauta etikkaliemi, desinfioi/kiehauta lasipurkki/astia jossa aiot kaprikset säilöä. Laita kaprikset purkkiin, kaada päälle liemi ja sulje kansi. Anna jäähtyä huoneenlämmössä jonka jälkeen voit siirtää kaprikset jääkaappiin tai maakellariin/tms missä nyt säilykkeitä pidät, viileään kuitenkin. Avaamattomana nämä säilyvät hyvin desinfioidussa purkissa jopa vuoden jääkaapissa! 

Käytä kuten tavallisia kapriksia. Huom. nuput saattavat  hieman aueta heti kun käsittelet niitä, älä säikähdä, kuuluu asiaan. 

Alkuperäinen resepti netistä, itse en saanut kerättyä niin isoa määrää kuin siinä oli joten muunsin määrät itselleni sopivaksi. Nesteet eivät välttämättä sovi kovin pieneen purkkiin joten sitä saattaa jäädä yli. Ei ole kuitenkaan taloudellinen katasrofi joten kaada pois jos ei mahdu...

Tähän vielä voikukan terveyshyötyjä: Voikokukan käyttö rohtona

Voikukka on erityisen tehokas maksan hellijä ja kehon puhdistaja. Kasvi puhdistaa verta, maksaa ja munuaisia. Lisäksi voikukka tunnetaan virtsaneritystä lisäävistä ja turvotusta poistavista ominaisuuksistaan. Voikukka lisää myös ruokahalua, edistää ruoansulatusta ja helpottaa erilaisia vatsan ja suoliston vaivoja. Siitä on apua kihtiin ja reumaankin.

Voikukka sopii rasvaisen, suurihuokoisen ja ärtyneen ihon hoitoon, sillä se puhdistaa ja kirkastaa ihoa. Kosmetiikkateollisuus hyödyntää kasvia muun muassa naamioissa, ihoöljyissä ja kylpytuotteissa.

Vitamiinipommi

Voikukan lehdissä on huomattavasti enemmän vitamiineja ja vähemmän nitraatteja kuin viljellyissä salaateissa. Voikukan lehdet sisältävät runsaasti betakaroteenia, B-, C-, K1- ja D-vitamiinia, rautaa ja kaliumia. Kasvissa on myös mm. kalsiumia, fosforia, magnesiumia, luteiinia ja inuliinia.

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

  • 3 1 Paistetut Silakat etikkaliemessä/ Stekt Inlagd Strömming
  • 14 8 Valamon suolakurkut
  • 3 1 Etikkasilakat Mamman tapaan
  • 3 2 Kolmen sipulin silli
  • 0 0 Juustoinen broileripastakastike (30.7.08)
  • 2 1 Chili sienet

Kommentit

Taskuvenus
Pääasiassa itselleni tämä resepti, jaan nyt kuitenkin koska on ajankohtainen ja jos joku muukin haluaa näitä kokeilla. Päivitän makua kun saan ensimmäiset maisteltua. Löytyy toinenkin resepti tämmöisiin täältä, linkitän sen mukaan jos löydän..

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään