2020 Leipäressu / Lama 1929 - 1939

30 - 60 min

Raaka-aineet

1 iso sipuli
1 rkl voita
1 rkl korkealaatuista oliiviöljyä
1 rkl sokeria
3 tl valkosipulimurskaa
2 tl mustapippuria huhmareesta tai myllystä
2 kpl isohkoa laakerinlehteä
1-3 kpl kuivattua chilipalkoa
3 tölkkiä tomaattimurskaa
2 tölkillistä vettä
merisuolaa mau ja terveyden mukaan
2 rkl persiljanvarsia
2 pientä porkkanaa tai 1 iso
2 kpl varsisellerin vartta
pieniä lihapullia
Tarjoiluun vaihtoehtoisesti:
kuivaa, valkoista patonkia
lyhyttä pastaa
perunoita kevyesti murskattuna
polentaa
riisiä
Lisäksi:
pecorino romano
korkelaatuista oliiviöljyä

Jaa resepti

Ohje

Clara Cannucciari (née/os Bonfanti; August 18, 1915 – November 29, 2013) on tämän reseptin innoittaja ja muistuttaja myös mummoni Ainon (kaksinkertainen evakko menetystä Karjalasta) opeista, että yksinkertainenkin voi olla maukasta ja ruokaa ei heitetä turhaan roskiin, joka on kalleinta ruokaa ikinä. Tuo patonki on todella halpaa, kun ostan sen lähimarketissani klo. 21-22 välillä, jolloin alennus on -60% - samana päivänä paistettua ja yleensä vielä iltäpäivän (päivän toisesta/myöhäisemmästä) paistosta.

Tämä voi olla italiaiselle mahdollisesti liikaa kaikkea, mutta pidän maustetusta tomaattikastikkeesta. Mutta kastikkeeseen kuuluu myös italialaisen keittiön ns. il Tricolore, eli varsiselleri (vihreä) - sipuli (valkoinen) - porkkana (punainen), peilaten Italian lipun värejä. 

Laita pannu kuumenemaan ja lisää voi, sekä oliiviöljy kylmälle pannulle. Kuori sipuli ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää heti pannulle. Kuullota ja paista sipuli, kunnen hiukan ruskeita. Murskaa mustapippuri huhmareessa ja lisää pannulle, sekä valkosipulimurska. Lisää sokeri, kuivatut chilit (kokonaisina tai pätkittyinä), sekä laakerinlehdet ja paista pari minuuttia hämmentäen. 

Lisää karkesti, isohkoiksi leikatut porkkanat ja sellerinvarsi, josta kannattaa poistaa säikeet, joukkoon. Kaada tomaattimurska päälle ja lisää vesi. Suolaa ei vielä tarvita. 

Saatan keittää hiljalleen ykkösellä tunninkin kannen alla välillä hämmentäen ja lisään suolan vasta puolentunnin kuluttua oman maun ja terveyden mukaan. Älä kysy miksi? Se on eräänlainen tapani - mistä lie tullutkaan... 

Sellerin ja porkkanan voi ottaa leikkuulaudalle tunnin päästä ja hienontaa pieneksi lisäten sitten kastikkeeseen. Kuvassa on kesäkurpitsan sisus hienonnettuna pienemmäksi, koska sitä ei tarvitse heittää hukkaan.

Kuvissa on pieniä lihapullia, jotka ovat kypsennetty raakana kastikkeessa - Olivat tahallisesti ylijäänneestä täytteestä maltalaiselle reseptille Qarabaghli mimli eli täytetyt kesäkurpitsat...

Väleihin tarjoillessa voi raastaa pecorinoa ja kasata kerroksittain (leipä-juusto-kastike). Itselläni savinen viilikippo/-kulho, johon menee juuri yhden annos. 

Helsinki 18.04.2020

Hyvää ruokahalua,

This recipe is in honour to late Clara Cannucciari - but very also to my dear first mentor late Grandmother Aino 

FM

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Niin maukasta ja helppoa, sekä edullista...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään