Pataleipä

12 - 24 h

Raaka-aineet

4 Dl Vehnäjauhoja
3 Dl Sämpyläjauhoja
2 Tl Suolaa
0,5 Tl Kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa
3,5 Dl Lämmintä vettä
1 Kourallinen Siemeniä

Jaa resepti

Ohje

Sekoita kuivat ainekset keskenään.

Jos ei ole kuivahiivaa, voi käyttää herneen kokoisen palan tuoretta hiivaa joka liotetaan lämpöiseen veteen.

 

Itse lisään kourallisen/pari siemeniä leipään tuomaan suutuntumaa. Mitkä vaan siemenet käyvät, itse suosin kurpitsan siemeniä ja auringonkukansiemeniä. Mutta voit jättää siemenet myös pois  ohjeesta.

 

Lisää lämmin(+42°C) vesi muutamassa erässä jauhoihin. Sekoita taikinaa esimerkiksi puuhaarukalla. Älä vaivaa taikinaa! Laita taikina nousemaan kelmun alla, itse käytän kannellista vatkauskulhoa. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Mitä kauemmin taikina nousee, sitä enemmän makua leipään tulee.

 

Laita pata kylmään uuniin ja aseta lämpötila 225°C. Voit tehdä leivän valurauta-, lasi-, tai keraamisessa padassa, kunhan siinä on kansi. Jos sinulla ei ole pataa, voit käyttää myös uuninkestävää kannellista teräskattilaa. Jos käytät emaloitua pataa, älä kuumenna sitä tyhjänä, emalipinta saattaa kärsiä.

 

Nosta taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä leipä. Älä vaivaa! Anna leivän kohota liinan alla vielä puolisen tuntia.

 

Kun leipä on kohonnut, ota tulikuuma pata uunista ja laita leipä siihen. Leikkaa halutessasi viillot (onnistuu parhaiten saksilla) ja ripottele vähän jauhoja leivän pintaan. Laita kansi padan päälle ja pata uuniin. Paista 30 minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä 15 minuuttia.

 

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Leivän pitäisi irrota padasta hyvin, mutta halutessasi voit voidella/öljytä padan pohjan ennen leivän laittamista uuniin. Älä peitä tuoretta leipää liinalla, ettei rapea kuori pehmenee.

 

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään