Pullapraliinit (Süße Knödelchen)

30 - 60 min

Raaka-aineet

Pääraaka-aine:
700 G Päivän vanhaa pullaa (kts. reseptissä tarkennus sopivasta)
Joukkoon:
1 Rkl Hakattuja manteleita
1 Rkl Korintteja
Suolaa
1rkl Tomusokeria
1 Tl Leivinjauhetta
Nesteet:
1-1,5 Dl Täysmaitoa
0,5-1 Dl Kermaa
2-3 Kpl Kananmunaa koosta riippuen
Sitova:
2-3 Rkl Vehnäjauhoja
Kypsentäminen:
Vettä
Suolaa
Kastikkeet ja muu / tarjoile kanssa / esillepanoon:
Vaniljakastiketta
Vadelmakastiketta
Puuterisokeria / Tomusokeria
Puinen grillivarras
Koristeet:
Muut haluamasi härpäkkeet
Kermavaahto

Jaa resepti

Ohje

Pullaksi kelpaa kaikki peruspullat ja -pitkot ilman täytteitä. EI korvapuusteja, Bostonkakkua tai muuta vastaavaa. Ei myöskään mitään munkkeja.

Jätä pulla esim. paperipussissa tai leivinliinan alla päiväksi kuivahtamaan.

Laita voi, maito kerma, korintit ja mantelit kuumenemaan. Ei tarvitse kiehauttaa, vain kuumennus riittää.

Leikkaa pulla ohuiksi siivuiksi. Katso reseptin kuvasarjaa ja/tai hae netistä kuvahakuun esim. Knödelbrot, niin näet mitä tarkoitan. Saksankielisiällä alueilla asuvat ja asuneet tietävät mitä tarkoitan.

Pullasiivut kulhoon ja sitten kaadetaan maito-voiseosta päälle kostukkeeksi niin paljon, kuin pullasiivut vetävät ilman että vetistyvät. Sekoita hyvin. Sekoita 1 rkl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta keskenään.

Lisää kaksi kaksi pientä kananmunaa massaan ja sekoita hyvin. Siivilöi jauhoseos joukkoon ja sekoita uudestaan. Suolalla maustetaan oman maun ja terveyden mukaan. 

Jos taikina on liian kosteaa, lisää siivilöityjä vehnäjauhoja vielä hiukan. Anna taikinan levätä ja vetäytyä n. 10-15 minuuttia.

Laita 5L vettä kiehumaan. Lisää veteen hiukan suolaa vasta, kun vesi kiehuu. Jos lisäät veteen heti suolaa, niin veden kiehumispisteen saavuttamiseen menee pidempi aika.

Kun vesi kiehuu ja on kevyesti suolattu, kostuta kätesi ja ota taikinaa niin, että saat siitä korkeintaan pingispallon kokoisen kuulan. Muotoile tasaiseksi palloksi, mutta älä purista voimalla tiiviiksi klöntiksi. Voit pudottaa kuulan/pallon/knödelin suoraan veteen. HUOMIOKSI!!! Vesi saa vain aivan minimaalisesti poreilla, mutta ei raivokkaasti kiehua. Kostuta kätesi vedellä jokaisella kerralla.

Jos olet epävarma, onko taikinasi sellainen, että pysyy kasassa, niin ota aluksi pienempi pallo ja pudota veteen kypsymään. Jos se ei hajoa veteen, niin sitten tee muut oikean/haluamasi kokoisina.

Knödelit laskeutuvat ensin pohjalle, vedenpinnan alapuolelle. Kun ne nousevat ylös, ovat ne kypsiä. Itse jätän ne silloin vielä minuutiksi hautumaan ja nostan sitten keittiöpaperille/-liinalle valumaan.

Laita pallo/kuula/knödel puiseen gillivartaaseen ja tomuta puuterisokerilla. Tarjoillaan lämpiminä esim. vanilja- ja vadelmakastikkeella, sekä kermavaahdolla, kuten kuvassani. Tietysti voit keksiä ihan omia juttuja suklaakastikkeella, kinuskilla, jäätelöllä jne. 

 

Tämä reseptin hullunkurinen idea lävisti ajatukseni, kun osuin Knödel- reseptiin. "Miksi ei tehdä tätä pullasta?" - Tein hiukan taustatyötä ja en nyt ihan heti löytänyt mitään vastaavaa germaaniselta pohjalta. En myöskään muista koskaan nähneenikään moista juttua tai tuotetta missään aikaisemmin ja vielä keitettynä...

 

Nämä voi pakastaa ja sulataa, mikrossa kuumentava yllätysvieraille - yksinkertaisillakin höysteillä mainiota tarjottavaa...

 

Taustalla on ruokahävikin pienentäminen mm. kahvilatoiminnassa, kuten kotonakin, missä voidaan mainiosti tehdä myös pienempiä eriä tarvittaessa...

 

Hyvää Ruokahalua,

 

Helsinki 12.12.2019

 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 17 10 Wanhan Ajan Mummon Pullavanukas

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Olisiko nyt IHAN UUSI resepti? Katso myös Wanhan Ajan Mummon Pullavanukas linkitettynä... Ruokahävikki kuriin...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään