Jääkaappi-inventaariopiirakka

6 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

200 g Voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl juustoraastetta
1 dl vettä
Täytteet oman maun mukaan.
Kastike
1,5 dl maustamatonta jugurttia
2 dl ruokakermaa
2 kpl kananmunia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
3-4 dl juustoraastetta

Jaa resepti

Ohje

TAIKINA:

Pehmitä voita hieman esim. mikrossa. Älä sulata! Nypi jauhot (voit korvata osan vehnästä esim. rukiilla, esim. 3+1) ja pehmeä voi keskenään. Lisää suola ja 1 dl juustoraastetta, jatka nyppimistä, kunnes ainekset sekoittuvat. Lisää 1 dl kylmää vettä ja sekoita tasaiseksi. Murumainen koostumus muuttuu nyt tahnamaiseksi taikinaksi. Laita jääkaappiin n. puoleksi tunniksi.

Valmista täyte. Tämä on siitä kiva piirakka, että voit hyödyntää tähän kaikkea mahdollista kaappien kätköistä. Leikkeleet, makkarat, lihapullat, paistin jämät, nahistuneet porkkanat, monet hedelmät (luumu, omena, mango, persikka, ananas jne.), äyriäiset, pakasteherneet... Taivas ja mielikuvitus vain rajana. Kuvan piirakassa on vihreää, punaista ja keltaista paprikaa; savupekonia; palvikylkeä; punasipulia ja korvasieniä. 

Levitä/taputtele puolisen tuntia jääkaapissa odotellut taikina piirakkavuokaan tai uunipellille. Paista uunin alatasolla pelkkää taikinaa 10 minuuttia 225 asteessa. Kuullota täytteen ainekset paistinpannulla tällä välin. 

KASTIKE:

Sekoita jugurtti (mikä tahansa maustamaton jugurtti käy, myös ranskankerma on ok), ruokakerma sekä munat keskenään. 

*Jos ei kertakaikkiaan löydy mitään jugurtintapaista, ei sekään ole maailmanloppu. Laita pelkkä munakerma (tai munamaito), mutta seoksesta tulee paljon löysempi, joten lisää se vaikka lusikoimalla kaatamisen sijaan, ettei se valu pelkästään reunoille. Munien korvaamisesta en osaa sanoa.* 

Mausta oman maun mukaan. Myös chili sopii tähän. 

Lisää täytteet esipaistetulle pohjalle. Niiden päälle juustoraaste sekä lopuksi kastike. Etenkin, jos kastike on juoksevaa (seosta saostava jugurtti puuttuu), lisää kastike vasta juuston päälle. 

Paista uunissa keskitasolla 200-asteessa n. 20 minuuttia.

Luomisen iloa! Piirakan voi tehdä helposti myös gluteenittomista jauhoista, koska tähän ei tarvita sitkoa. Tämä voi olla myös puhtaasti kasvisruoka. Vegaanisesta en osaa sanoa, koska en tiedä millä voi korvata munat ja maitotuotteet. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Piipuli_80
Resepti pohjautuu toiseen Kotikokkien reseptiin, olen vain muokannut sen omaan makuun ja tutumpiin raaka-aineisiin sopivaksi. Resepti on mahtava, koska täytevalinnoilla se muuntuu pikaruoasta jopa juhlaruoaksi.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään