24 728
24 728

Kotitekoiset Ranskalaiset

2 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

3-4 Isohkoa Yleisperunaa
1/2 L Kuumaa vettä
1 Rkl Ruokasoodaa
1 Rkl Suolaa
Kylmää vettä
Muuta:
1 Rkl Leivinjauhetta
3 Rkl Oliiviöljyä, kirkastettua voita sulatettuna tai auringonkukkaöljyä
Mausteet:
Kuivamausteita oman sekoituksen mukaan
Mahdollisesti ja vaihtoehtoisesti:
Auringonkukkaöljyä uppopaistamiseen
Lopuksi:
Suolaa

Jaa resepti

Ohje

Aina, kun luulee, että nyt on jo kaikki nähty, niin sitten törmää, mitä ihmeellisimpiin asioihin ja ne vielä toimivat. 

Mutta aloitetaan tekeminen:

Pese perunat hyvin. Kuori pituussuunnassa osittain, eli jätä kuorta raidottain, niin näyttävät leikattuina sellaisilta rustiikeilta maalaisranskalaisilta. Huuhtele perunat kuorimisen jälkeen.

Laita vesi kiehumaan ja leikkaa perunat ranskalaisiksi. Jos teet uunissa, niin hiukan paksumpia ja uppopaistoon hiukan ohuempia. 

Laita ruokasooda sekä suola kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Sekoita hyvin, että suola liukenee hyvin. Temperoi kylmällä vedellä käsin koskettavaksi. Lisää leikatut perunat veteen ja huuhtele kädellä n. 3 minuuttia. Kaada perunat siivilään ja anna valua hyvin. Sitten levitä ranskalaiset keittiöpyyhkeelle tasaiseksi kerrokseksi ja laita toinen keittiöpyyhe päälle. Kuivaa ranskalaiset hyvin. Jätä siihen hetkeksi ja valmista mahdollinen mausteseos.

Esilämmitä uuni, jos teet ranskalaiset uunissa +200C asteiseksi.

Jos uppopaistat, niin kuumenna öljy +160C asteiseksi paksupohjaisessa teräskattilassa. Valurautapata olisi parempi vaihtoehto (myös emaloituna). Hiiliteräswok käy myös mainiosti. Teflonkattila ei missään tapauksessa sovellu tähän tarkoitukseen.

Laita kuivatut ranskalaiset kuivaan kulhoon ja siivilöi (esim. teesiivilällä) sinne päälle leivinjauhe ja sekoita hyvin. Jos teet uunissa, niin lisää kuivamaustesekoitusta nyt oman maun mukaan hyvin sekoittaen. Älä suolaa vielä. Lisää valitemaasi rasvaa perunoille ja sekoita hyvin. Levitä leivinpaperille uunipellille ja paista n. 10 minuuttia ja sitten sekoita ja paista vielä n. 10 minuuttia. Kun ovat valmiita, suolaa makusi sekä terveytesi mukaan ja tarjoile heti.

Jos käytätä kirkastettua voita, niin huolellisesti kirkastettuna tämä on jopa normaalista voista edelleenkin laktoositon - MUTTA EI VEGAANI

Uppopaistaessa älä mausta perunoita leivinjauhetta lukuunottamatta ollenkaan. Paista perunat kattilan kokoon ja rasvanmäärän nähden sopivissa erissä. Öljyn lämpötilan ei tule laskea +20C astetta enempää ja tulee nousta nopeasti takaisin paistolämpötilaan +160C - kontrolloi lämpöä. Paista ranskalaisia n. 5-6 minuuttia. Ensin öljy poreilee nopeasti ja sitten poreilu tasaantuu ja hidastuu, koska vesi höyrystyy perunoista. Perunat eivät nyt vielä saa väriä, vaan kypsyvät. 

Turvallisuus kotona uppopaistaessa: Älä poistu hellan äärestä. Pidä vähintäänkin kattilan kansi tai hiukan isompi valmiina mahdollista rasvapaloa varten - mieluumin sammutuspeite. Älä koskaa yritä sammutta rasvapaloa vedellä!!!

Nosta ranskalaiset kakkuritilälle valumaan. Nosta nyt paistolämpötila öljylle +180C - max. +190C. Nyt paista ranskalaiset valmiiksi niiden saaden väriä ja rapeutta. Valuta hyvin, laita kulhoon ja mausta kuivamausteilla maun mukaan sekä suolalla terveyden mukaan.

Omat mausteeni olivat sherena sol, mustapippuri ja suola...

Hyvää Ruokahalua!

Helsinki 06.11.2018

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Pieniä taikoja, pieniä konsteja, pieniä jujuja...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään