Possun kieltä jokaiseen pöytään

4 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

2 kpl tuoretta porsaan kieltä
0,5 l vettä
5 kpl kokonaisia maustepippureita
1 rkl yrttejä (esim. timjami, meirami, persilja)
1 tl suolaa
1-2 kpl porkkana
1 kpl sipuli

Jaa resepti

Ohje

Tällä ohjeella onnistuu ensikertalainenkin valmistamaan mureaa ja herkullista porsaankieltä! Kieli on helppo valmistaa ja lopputulos on mureaa sekä tasalaatuista. Ei jänteitä, rustoja, rasvaa tai muuta kuin ainoastaan nahka mitä tulee poistaa.

Pese porsaan kielet kylmällä vedellä puhtaaksi. Usein reilu huuhtelu riittää. Voit halutessasi tökkiä kieliä haarukalla, tai vaikka pitää yön yli mieleisessä marinadissa, mutta se ei ole todellakaan välttämätöntä. 

Valitse sopivan kokoinen kannellinen kattila, laita kielet kattilaan ja lisää vettä juuri sen verran, että ne peittyvät. Lisää joukkoon kaikki loput ainekset. Porkkana ja sipuli kuorittuna ja pariin, kolmeen osaan pilkottuna. *Tähän sopii samantapaiset mausteet/ainekset kuin lihakeitossa. Voit siis tuunata tässä kohtaa mieluisia makuja joukkoon. 

Kuumenna liedellä kiehumispisteeseen ja pienennä lämpöä niin, että vesi juuri ja juuri kiehuu. Peitä kattila kannella ja anna kiehua hiljalleen noin 2h.

Parin tunnin jälkeen kieltä tökättäessä paksuimpaan kohtaan sen kuuluisi tuntua pehmeältä. 

Nosta yksi kieli kerrallaan työtasolle ja poista keittiöveitsellä tai muulla pienellä veitsellä nahka vielä kun kieli on kuuma tai reilun lämmin. Kun kumpikin kieli on siivottu, voit leikata ne ohuiksi siivuiksi ja tarjoilla vaikka patongin välissä, ruisleivän päällä esim. suolakurkun kera tai vaikka kermaperunoiden seurana.

Hyvän kastikkeen saat halutessasi keitinliemestä, joka kannattaa ensin siivilöidä. Lisää juomalasiin 2rkl vehnäjauhoja ja 4rkl vettä. Sekoita hyvin ja lisää norona kiehuvaan keitinliemeen. Kiehuttele hiljalleen noin 10 min. Mausta mahdollisesti mustapippurilla, punaviinillä ja/tai kermalla.

 

Kokemus kertoo: Jos kaveri/vaimo/puoliso ei ole aiemmin kieltä maistanut, ei ehkä kannata kovin yksityiskohtaisesti keskustella tai korostaa aineksen alkuperää ennen ruokailua, vaikka kyseessä olisi vannoutunut lihansyöjä. Antaa ensin makujen voittaa herkullisuudellaan ja mureudellaan puolelleen, jonka jälkeen voi sitten käydä nämä toisarvoiset keskustelut, mikäli ne on enää tarpeen ;)

Hyviä herkutteluhetkiä! 

Samankaltaisia reseptejä

  • 4 8 LäskiSoosi Possun suikaleista
  • 1 4 Poron kieltä ja pekonia kermakastikkeella
  • 10 0 Possun palapaisti
  • 4 0 Possun Poskea
  • 3 2 Tuunattua yrttipaahtopaistia sunnuntai pöytään
  • 2 3 Riivitty Possun Lapa / nyhtöpossu

Kommentit

Suvisoppa
Meillä on aina ollut lihansyönti hieman nihkeää, mitä tulee hivenenkään poikkeavaan ruokaan tai ruoka-aineeseen, mutta tämä jostain syystä kävi yllättävän hyvin kaupaksi kun siitä ei ns tehty isoa numeroa ennen maistamista ;) Toivon, että muutkin löytäisi arkeen kivaa vaihtelua näinkin helpolla ja todella edullisella vaihtoehdolla. Moni on kysynyt mille tämä sitten maistuu. Itse mieltäisin lähimmäksi joulukinkun, mutta mureutta ja mehevyyttä tässä on huomattavasti enemmän. Outo tai liian erikoinen maku ei siis pitäisi olla esteenä näin hyvän raaka-aineen käytölle :)

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään