Savustettu possu 9.8.2017

Reseptiä katsottu 386 kertaa
Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1,5 kg Porsaan filee maustamaton
Marinadi
0,5 dl Vuorisuolaa
2,5 dl Coca-colaa (classic)
3 kpl Valkosipulin kynsiä
Savustuksen jälkeen
1 dl Sweet baby rays, Hickory & brown sugar kastiketta

Ohjeet

Olen pitkään haaveillut lihan savustamisesta. Täksi kesäksi piti valmistua ihan oikea bbq-grillikin, mutta ei ehtinyt muiden kiireiden vuoksi.

Tarjouksesta löytyi porsaan filee 5,98€/kg, joten ostin 1,5kg möhkäleen ja tarkoitus oli kokeilla miten se savustuu.

Googletin tietoa miten liha ruiskusuolataan ja törmäsin marinadiohjeeseen jossa on käytetty cocacolaa. Tämä vaikutti hyvälle ja ryhdyin tuumasta toimeen.

 

Sekoitin valkosipulit, cocacolan ja suolan korkeassa astiassa sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi liemeksi. Tarkoitus oli että valkosipuli häviää sekaan ettei jää jumittamaan ruiskua. Meillä oli käytössä ihka oikea lääkeruisku ja siinä mahdollisimman iso neula. Mutta ei kuitenkaan niin iso kuin ruiskusuolaus-ruiskuissa.

Tökin lihaan noin 100 reikää ja ruiskutin lähes kaikki marinadit lihan sisään. Ruiskuttaessa alkuun ei meinaa mennä yhtään, mutta kun vetää neulaa takaisinpäin 1cm, alkaa nestettä virrata. Jossain vaiheessa reikiä oli jo niin paljon että ruiskuttaessa näki miten jostain toisesta reiästä alkoi virrata nestettä ulos. Tämä ei haittaa vaan kannattaa silti ruiskuttaa lähes kaikki nestet lihaan.

Lopuksi laitoin lihan pussiin ja kaadoin astiaan marinoidessa valuneet ylimääräiset cocacolat sekaan sekä pyöräytin korkeasta sekoitusastiasta marinadit ja mahdolliset valkosipulinpalat sekaan. Ilmat tarkasti pois ja solmuun. Marinoin jääkaapissa 17h.

Aiemmin käytössämme on ollut vain kaasulla tai puilla lämmitettävä savustus"pönttö". Eli teräksestä tehty laatikko. Nyt tarkoitus oli savustaa 4 tuntia, joten lainasin Opan sähkötoimisen savustuspöntön. Yllätyin kun laitteessa ei ollutkaan termostaattia tai tehonsäätöä. Se hönki täysillä heti alusta, hamaan loppuun saakka. Tämä aiheutti vähän jännitystä lihan palamisen/kuivumisen suhteen.

SAVUSTUS

Vieraat tulivat illalla, joten riensin töistä kiireesti kotiin laittamaan lihan savustumaan. Kaadoin savustuspuru-pellille reilusti omenapuu savustusmurskaa. Olin ostanut sitä jostain heräteostoksena ison pussin ja en ehkä jatkossa uskalla käyttääkään muuta. Sen verran pehmeä oli savun maku. Savustuslastut ei olleet sellaista purua mitä usein kaupan savustusmurskeen näkee olevan, vaan ihan isompia paloja puuta. Tämä varmasti auttaa että savua kehittyi vielä 2h jälkeenkin. En laittanut sokeria savustusmurskeen sekaan.

Nostin lihan aivan suoraan jääkaapista tiskialtaaseen, valutin ylimääräiset marinadit viemäriin ja nostin lihan suoraan savustuspöntön ritilälle. Pöntössä savustuspurujen ja ritilän välissä oli vielä rasvapelti. Se oli hyvin matalilla laidoilla ja pohdin jo valuukohan nestettä niin paljon että se tulvii yli. Alunperin meinasin laittaa lihan alle astian, jossa vettä, tuomaan kosteutta. Mutta nyt jäi laittamatta.

Töpseli seinään ja kaupungille asioille.

Kun palasin kotiin 2h jälkeen, menin heti katsomaan missä kunnossa liha oli. Tökkäsin paistomittarin lihan keskelle ja se näytti sisälämmöksi 85 astetta. Äkkiä liha ulos. Levitin pintaan Hickory&Brown sugar bbq-kastiketta reilusti ja käärin lihan folioon. Unohdin sen pöydälle.

Tätä ennen tietysti maistoin pinnasta ihan pienen palan ja suola oli karmea.

Onneksi illalla oli muutakin ruokaa ja grillattavaa. Käärin lihan myöhään illalla foliosta ja sehän oli vieläkin lämmin. Mutta maku oli valtavan hyvä. Liha ei keskeltä ollutkaan kuivaa - varmasti ruiskusuolauksen ansiosta. Ja sen että savustuspöntössä oli koko ajan kova kosteusprosentti. Savun maku oli pehmeä ja selkeä. Liha ei ollut revittävää eli ylikypsää, mutta ei myöskään kuivaa ja sitkeää.

Jatkossa haluaisin säädellä paremmin lämpöä ja savustaa pitempään. Tuo pönttö on kuitenkin niin tyhmästi tehty, että se pitää lämmön liian kuumana.

Kirjasin tämän reseptin kuitenkin siksi, koska liha onnistui yllättävän hyvin. Pieni cocacolan aromi tuntui suussa, suolaisuus oli tasaantunut juuri sopivaksi folion sisällä ja valkosipuli toi huomaamatonta makua. Eli ei korostunut ollenkaan. Kypsennysprosessi ei ollut lainkaan oppikirjojen mukainen ja laitteisto halpa Opan pönttö. Mutta näköjään siinäkin voi onnistua.

Jotain mausta kertoo että lapset halusivat aina vain lisää ja lopulta liha loppui pöydästä - vaikka sen kaverina oli paljon myös grillattua broileria, salaatteja ja perunoita yms.

Aina kannattaa kokeilla.


Katso Kotikokin videovinkki

Tilaa Kotikokin uutiskirje!

Kaipaatko ideoita ruoanlaittoon? Kotikokin uutiskirje tarjoaa sinulle reseptit viikon jokaiselle päivälle sekä mahdolliset Kotikokin ja yhteistyökumppanien tarjoukset. Arvomme tilaajien kesken kuukausittain 100 euron arvoisen S-ryhmän lahjakortin.

Tilaamalla uutiskirjeen suostut käyttöehtoihimme. Lue tietosuoja tästä.

Lue Alman käyttöehdot tästä

Kiitos tilauksesta! Olet liittynyt listalle onnistuneesti. Jokin meni pieleen tilauksessa. Yritä uudestaan.
Ladataan...

Kommentit