My Soğan Kebabı / Täytetyt sipulit

3 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

1/2 rkl mustapippuria kokonaisena
3/4 rkl karkeaa merisuolaa
1/2 dl hienonnettua lehtipersiljaa
400 g naudan jauhelihaa max. 10%
3-4 ISOA sipulia
Muuta/Kastike
3 dl vettä
1/4 osa suola-pippuriseoksesta
1-2 rkl paprikapyreetä (vahva tai mieto)
70 g tomaattipyreetä (se pieni purkki huuhdeltuna)
3 isoa tomaattia
3 rkl korkealaatuista oliiviöljyä

Jaa resepti

Ohje

Kun ja jos luet reseptejäni, kuten nyt, niin etuliite My (engl. minun) tarkoittaa aina omaa versiota kyseisestä perinteisestä ruoasta... 

Se EI tarkoita Pikku Myytä muumilaaksosta, vaikka mun muumit ovatkin välillä laaksosta kateissa...

Soğan = kokonainen sipuli ja Kebabı (foneettisesti tuo -i- ei kuulu) on yleissana lihalle paloina ruukkuun, vartaaseen tai jauhettuna vartaaseen tai kuten tässä, väliin "pihveiksi"... 

Aloita pippurin ja karkean merisuolan jauhentaminen morttelissa. Ja todellakin niin hienoksi, kuin vain pystyt. 

Jauheliha kulhoon. Hienonna kourallinen persijaa ja laita kulhoon 3/4 osan pippuri-suolasekoituksen kanssa. Vaivaa/sekoita "taikinaa" 5-6 minuuttia käsin. Näin saat ne vähät mausteet lihaan tasaisesti ja sidottua lihan omaan rasvaan.

Kuori ja leikkaa sipulit neljään (4) osaan. Eli saat 6 pihviä ja ns. 3 annosta. Siksi puoliksi ja sitten puoliksi. Jäljellä on kaksi leveää palaa ja kaksi kantapalaa. 

Esilämmitä uuni + 200C astetta.

Jaa jauheliha 6 osaan. Katso kuitenkin, mihin tarvitaan enemmän tai vähemmän, jos sipulit ovat hyvinkin erikokoisia. Arvioi jauhelihan määrä aina isomman siivun mukaan. Lihaa saa olla paksulti, ihan pihvin tapaan.

Sitten tulee ns. täyttäminen. Keskipala sipulia ja sen päälle jauheliha sipulinmukaiseen muotoon ja kaventuva siivu päälle. Laita vuokaan levein eli keskisiivu alaspäin. Kaikella on tarkoituksensa, jonka ehkä huomaa reseptissä edetessä.

Laita "pihvit" vuokaa, levein puoli alaspäin. Leivinpaperia välissä, niin ei tarvi ihmetellä... Vuokana käytin hiukan paksumpaa alumiinista vuokaa, jossa toin baklavaa viime vuonna Istanbulista ja se toimi todella hyvin. Jos taas käytät tavallista alumiinista kakkuvuokaa, joka paksuus on vain puolet, niin joudut huomioimaan sen lyhyempänä paistoaikana. Alumiinista suosin sen lämmönjohtokyvyn takia. Teflon ja muu vaatii sitten tarkastamista. Selkosuomella se tarkoittaa, että kun alimmainen paistopinta on saanut kauniin ruskean värin, niin se käännetään. Omassa uunissani yläpuoli oli kuiva ja kalpea. 40min. uunissa. Ja kyllä, kuvassa oikeassa alareunassa olen yhden parin laittanut "väärin"... "Mutta, kun, noku toi" voi jäädä siis pois... 

Paista uunissa 40 min.

Tuossa ensimmäisessä paistovaiheessa valmista kastike. Vesi kattilaan ja pyreet, kuten loput 1/4 osaa suola-pippurista joukkoon. Leikkaa tomaatit karkeiksi kuutioiksi. 

Ota pelti/vuoka ulos uunista. Sipuleiden alapinta on kauniin ruskea. Käännä sipulit. Nyt leveä ja karamelisoitunut pinta on ylhäällä. Ainakaan omassa uunissani se alkuperäinen yläpinta ei paljon väriä ottanut. Flip-Flop. 

Kun olet kääntänyt kaikki "pihvit", niin katso, että kaikki ovat kiinni toisissaan. Lisää tomaatit päälle. Jos pala tomaattia putoaa viereen, niin nosta se päälle takaisin. Nyt kaada kastike hitaasti ja kauttaltaan biffien päälle. Nyt myös alempi sipulirengas kypsyy ja saa makua. Lisää/kaada myös oliiviöljy päälle...

Tuikkaa taas uuniin 30 minuutiksi.

Alkujaan tässä käytetää suippopaprikaa, mutta sen ollessa yli 8€/kilo, niin en ottanut. Sen korvasin paprikapyreellä "hot" eli tulinen ja sain näin haluamani maut eli paprikka ja turkkilainen tulinen paprika mukana...

Turkkilaisittain sipulit täytetään pituussuunnassa, mutta versioni on vaakasuorassa, joka toimii oikein hyvin... Mutta tässä olennaista on se kääntäminen puolessa välissä matkaa... Näin karamelisoitunut pinta tuo makua ylös ja kastikkeen lisääminen siirtää aromeja alaspäin ja läpi. 

 

 

Hyvää Ruokahalua

29.03.2017 Helsinki (Resepti tuotu Istanbulista 04/2016) 

Huom.!!! Reseptini ovat ensisijaisesti kirjoitettu perheelleni, sukulaisilleni ja ystäville sekä itselle muistiin. Näin niissä on siis puutteellisia tietoja määristä, koska keitän täysin mututuntumalla. Toivottavasti näistä kuitenkin on iloa muillekin.

FutoMaki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

  • 3 6 Mac ´Cheese My Way
  • 9 10 My - Kebab
  • 6 4 My Style Makedonian JANIJA
  • 1 2 Täytetyt sipulit
  • 5 3 My Dolma (tässä täytetty paprika)
  • 2 2 My Japanilainen Perunasalaatti

Kommentit

FutoMaki
Mielettömän hyviä sanoisin

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään