Omenasosetta pakastimeen 10.2.2017

Reseptiä katsottu 1 067 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
omenoita
sokeria
( sitruunahappoa, natriumbensoaattia )

Ohjeet

Meidän Ukko tykkää tehdä omenasosetta ja tässä vihjeet hänen hommistaan. Omenat ovat omista puista, niitä ei ole koskaan lähemmän 70 vuoden aikana "myrkytetty" millään tapaa. Joskus ei sitten ole omenoita saatukaan kun ötökät vei ne,  ja ei yhtään harmita.

Omenat huuhdotaan siemenkota poistetaan siemenraudalla  tai leikataan pois veitsellä, omenat viipaloidaan ja sitten annetaan niitten muhia pehmeiksi suuressa kattilassa kannen alla miedolla lämmöllä. Kattilaan on sitä ennen lorautettu n. 1 desi vettä. Muista sekoitella !  Meillä ei mausteta sosetta tässä vaiheessa koska kaikki mausteet eivät sovi esim. porsaanpaistin kera jne.

Pehmeät omenat siirretään reikäpohjaiseen kaukaloon ja omenan "liha" puristetaan toiseen kattilaan. Kuoret kompostiin !

Ukko tekee useamman kerran omenasosetta vuoden aikana meidän vähäisten silytyspaikkojen vuoksi, pakastaa soseen, sen vuoksi hän voi käyttää vähemmän sokeria kuin tavallista !  Sokeri on tärkeää säilöntä-ainetta omalla tavallaan ja vähäsokerinen sose tai hillo on homehtuessaan vaarallista syödä, ei auta uudelleen keittäminen, homemyrkky saattaa aiheuttaa maksasyöpää ! Homeinen sose välittömästi kompostiin !

Nyt vaan keittämään valmis sose nopeaan sokerin kanssa miedolla lämmöllä että ei pala pohjaan ,  sose  räiskyy kun se alkaa kiehua  ja sitten annostelu  sopiviin pakastepurkkeihin !

Normaali sokerimäärä on  6 - 8 dl  yhtä kiloa omenasosetta kohden + säilöntä-aineet askorbinhappo ja natriumbensoat   ja hyvin keitetyt lasipurkit !

Koska pakastamme soseen niin vähennämme näin ollen sokerimäärää huomattavasti emmekä käytä säilöntä-ainettakaan ! Vähäsokerinen sose ilman säilöntä-aineita pysyy hyvänä silloin vain 8-12 päivää jääkaapissa ! Joka viikko meillä otetaan uusi purkki pakasteesta ja nautitaan sose kaurapuuron päällä aamiaiseksi. Ei kerkeä homehtua silloin.

Näin teki koko suvun emännät omenasoseen aikoinaan, taisi omenankuoret mennä sianhinkkiin silloin   Meidän iki-vanha perintä sosekaukalo meni kymmenien vuosien käytön jälkeen rikki mutta onneksi löytyi tuo muovinen kapine, melkein yhtä hyvä ...

 

 

 


Kommentit

Bettan
Sametin pehmeää ihanaa sosetta se Ukko tuunailee !

Kulinaristi

Reseptejä laadukkaista raaka-aineista kokkaavalle ruokaharrastajalle.