Viljaiset sämpylät

Raaka-aineet

5 dl Kevyt arki maitojuomaa tai kevyt maitoa
2-3 dl Vettä
50 g Tuorehiivaa
2 tl Suolaa
1 rkl Sokeria
60 g Leivontamargariinia
3 dl Neljän viljan hiutaleita
n 13-15 dl Erikoisvehnäjauhoja

Jaa resepti

Ohje

Lämmitä maito kattilassa yli käden lämpöiseksi, mutta ei kuumaksi ja kaada kulhoon. Laita vettä kattilaan n desi ja kaada joukkoon. Lisää tuorehiiva murenettuna joukkoon. Sekoita vispilällä kunnolla ja sekoita sekaan suola ja sokeri.

Sulata rasva (ei saa olla kuumaa,lämmintä) lisää se maidon joukkoon ja kaada kattilaan n desi vettä, että kaikki rasvat tulee mukaan ja kaada maidon joukkoon.

Lisää sitten neljän viljan hiutaleet ja sekoita ja lisää jauhoja vähän kerrallaan. ja sekoita ja vispaa taikinaa kunnolla pari minuttia. sitten lisäät taas jauhoja ja kunnes taikina tuntuu ettei voi vispilällä jatkaa ota lusikka käyttöön ja sekoita taikinaa voimakkaasti ja jauhoja samalla lisäten.

sitten kädet kulhoon ja vaivaa voimaakkaasti ja lisää tarvittaessa öljyä. kunnes taikina irtoaa kulhosta laita taikina kulhoineen kohoamaan. päälle joko liina tai jokin kansi. Lämmin vesi auttaa nostamaan taikinan nopeammin nosta vaikka tiskialtaaseen johon lisäät kuumaa vettä.

Kääntele taikinaa välillä, kun se kohoaa.

Kunnes taikina kohonnut n 35 min kaada leivonta alustalle ja jaa taikina 5 osaan. Tee taikinasta pitkula ja leikkaa se 4-5 osaan ja pyörittele käsilläsi pyöreitä sämpylöitä ja laita kohoamaan pelille jossa leivinpaperi. Anna sämpylöitten kohota vielä rauhassa n 20-30 min ennen kun laitat uuniin.

paista 225 asteessa  12-15 min riippuu uunistasi. Älä laita liikaa sämpylöitä uuniin kerralla että paistuvat tasiasesti .

Samankaltaisia reseptejä

  • 2 0 Maukkaat sämpylät
  • 3 0 Terveelliset sämpylät
  • 6 0 Mallas sämpylät
  • 9 6 Rapeat sämpylät
  • 1 0 Gluteenittomat sämpylät
  • 2 0 Kuituiset sämpylät

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään