Jumbulat (Sämpylät)

8 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

3 dl vettä
n.20 g hiivaa *
1-2 tl sokeria
n.8 dl jauhoja
0,5 rkl suolaa
1-2 rkl oliiviöljyä
2-4 rkl seesaminsiemeniä

Jaa resepti

Ohje

Hiivan määrä oli normaalia isompi koska tuorehiivani oli päiväysvanhaa mutta käyttökelpoa tiiviin suojauksen ansiosta. Jauhot olivat suurimmaksi osaksi vehnäjauhoja mutta lisänä laitoin hiivaleipäjauhoa ja mantelijauhoa. Taikinat teen vaivauksen takia koneella, omat ranteet eivät vaivausta enää kestä.

Liota hiiva nesteeseen ja lisää sokeri. Lisää reilusti puolet jauhoista sekä suola. Lisää jauhoja mutta jätä ainakin desi-kaksi lisäämättä. Oliiviöljyn lurautin tässä vaiheessa kun taikina oli pyörinyt koneessa jo hetken. Tämän jälkeen lisää jauhoja ripotellen, tarkoitus on että taikina pysyy suhteellisen löysänä, omana nyrkkisääntönä pidin että kun suurin osa taikinasta jää taikinakoukkuun alkaa olemaan hyvä määrä jauhoja. 

Anna koneen vaivata taikinaa kymmenkunta minuuttia ja laita sitten taikina kohoamaan noin puoleksi tunniksi tai kunnes taikina on vähintään kaksinkertainen.

Ota taikina kohottuaan kulhosta ja kevyesti pyörittele tanko josta leikkaat 8-10 palaa. Koita olla työstämättä taikinaa liikaa, käytä hieman jauhoja apuna mutta älä laita liikaa. Nämä sämpylät tein niin että vain taittelin leikkauskulmia hieman alaspäin jottai saivat pyöreän muodon. Leivinpaperoidulle pellille ja siinä hieman painelin vielä muotoonsa kevyelti. Kohota noin puolisen tuntia. Kun painat sämpylää ja se kimmahtaa takaisin on kohonnut riittävästi.

Voitele vedellä tai haluamallasi nesteellä ja ripottele siemenet päälle- mitä tahansa siemeniä/juustoa voit laittaa päälle. Meillä näistä tuli osasta hampurilaisia ja rakastan seesaminsiemeniä joten siksi meille näitä. 

Paista +225 ylätasolla kunnes pinta kauniin värinen, noin 10-15 minuuttia. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Taskuvenus
En tiedä oonko vihdoin oppinut jättämään taikinan tarpeeksi löysäksi mutta hyviä kuohkeita ilmakuplaisia sämpylöitä tuli jonka vuoksi tämän perusohjeen tännekin talteen pistän.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään