Savuinen Nyhtöpossu

6 - 12 h

Raaka-aineet

2 kg Possun luullista lapaa
0,25 dl Suolaa (merisuolaa)
70 g American BBQ Spice, Chili & Smoky (Santa Maria)
20 g Paprika Smoked
10 g Valkosipulijauhe
5 g Cayennepippuria
+ hieman sinappia tai hunajaa

Jaa resepti

Ohje

 

Aluksi muutama sana.. unohda mausteliemessä yön yli seisottaminen ja kokisliemet. Tässä ohje jolla liha on läpimaustettu ja takuu herkku!

 

1. Ota liha kylmästä noin tunti ennen sen valmistamista. Tässä välissä tee kuivamausteseos sekoittamalla suola sekä mausteet keskenään.

2. Tunnin vetäytymisen jälkeen kuivaa lihasta suurimmat kosteudet talouspaperilla taputtelemalla ja tämän jälkeen hiero lihan pintaan aivan hento/ohut kerros sinappia tai hunajaa. Sinapin tai hunajan tarkoitus on vain pitää kuivamausteseos paremmin pinnassa ja hyvin ohut kerros riittää. (Sinapin tai hunajan lisääminen ei ole välttämätöntä)

3. Nyt taputtele mausteseos kaikkialle lihan pintaan ja koloihin. Kääntele lihaa ja varmista että mausteseos on lihassa kauttaaltaan. (Vältä liikaa hieromista, ettei sinappi tai hunaja sekoitu mausteseokseen. Myös liika kosteus lihan pinnassa saa mausteteoksen helposti paakkuuntumaan. Taputtelu ja kääntely toimii paremmin.)

4. Tämän jälkeen lihaa kypsennetään vuoassa yhteensä noin kuusi-seitsemän tuntia. Ensimmäinen tunti 150 asteessa, jonka jälkeen lämpö pudotetaan 120 asteeseen. 120 asteessa lihaa kypsennetään vielä kolme-neljä tuntia ja kun liha on kypsynyt yhteensä noin neljä-viisi tuntia, niin tämän jälkeen liha kääritään tiukkaan foliokääreeseen ja laitetaan takaisin uuniin vielä noin 1,5-2 tunniksi 90 asteeseen. (Huom! Ole varovainen siirtäessäsi lihaa foliokääreeseen. Liha on jo tässä vaiheessa niin kypsää, että se hajoaa helposti. Yritä siirtää liha kokonaisena folioon... varo, se on myös kuumaa!)

5. Kun liha on ollut foliokääreessä noin kaksi tuntia, niin lihan voi ottaa huoneenlämpöön. HUOM! Älä avaa foliota 45 minuuttiin! Tämä vaihe on kaikista tärkein. Jos avaat folion ennen aikoja, niin nyhtöpossu näyttää toki hyvältä, mutta kuivuu sekunnissa lautaselle ja kukaan ei halua kuivaa nyhtöä.. Kun annat lihan vetäytyä kunnolla ja teet tämän ohjeen mukaan kaiken niin kuin pitääkin, niin epäonnistuminen on käytännössä mahdotonta.

NYHDÄ & NAUTI!

Vinkit:

-Mausteiden mitat grammoissa, eikä tl/rkl. Jos et omista grammavaakaa, niin katso maustepurkista sisällön paino ja jaa silmämääräisesti. Esim American BBQ Spiceä noin puoli purkkia ja samoin Paprika Smoked.

-Käytä sisälämpömittaria, jotta näet lihan sisälämmön. Ennen folioon siirtoa lihan sisälämpö tulisi olla 87-90 astetta.

-Jätä Cayennepippuri pois, niin tulee miedompi. Ja luonnollisesti, lisää paprika smoked jos haluat savuisemman.

-Seuraavalla paistokerralla tiedät mitä mausteita haluat lisätä/poistaa/vähentää oman makusi mukaan.

-Valele paistoliemellä lihan pintaa paiston aikana (esim reilu tunnin välein, mutta tee se nopeasti, ettei uunin lämpötila ehdi muuttua).

-Säilytä ylimääräinen kuivamausteseos ensi kertaan. 

 

Resepti on kehitetty parin vuoden kokeiluilla BBQ-mestareiden ohjeista ja sovellettu kotiuuni kypsentämiseen, savustusuunin ja puulämmityksen sijasta. Ohjeen juuret pääsääntöisesti Pohjois-Amerikasta ja Australiasta. Ohjetta päivitellään kokemuksen mukaan.

Samankaltaisia reseptejä

  • 3 1 Ylikypsää dry-rub-possua eli pulled pork
  • 11 4 Pulled Pork / Nyhtöpossu
  • 11 1 Nyhtöpossu
  • 5 4 Savuinen Spydäri
  • 1 0 Savuinen "riista"perunasoselaatikko
  • 2 0 Possu salaatilla

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään