Savujäätelö

Raaka-aineet

2 dl kuohukermaa
jääpaloja, melko paljon
2,5 dl maitoa
0,75 - 1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
5 kpl kananmunan keltuaista
2 rkl konjakkia tai muuta alkoholia
pähkinärouhetta, suklaarouhetta, hedelmiä, mitä vain maun mukaan

Jaa resepti

Ohje

Savujäätelön valmistus aloitetaan savustamalla kerma. Valitse vapaasti tapasi savustamiseen. Itse suosimme tavallista pönttösavustinta.

Savustimen lisäksi tarvitset kermalle jääpalahauteen. Valitse siis kaksi astiaa, joista isompaan kaadat jääpaloja. Laita pienempi astia jääpalahauteeseen ja kaada siihen kerma. Jos mahdollista, käytä mahdollisimman laakeaa astiaa jossa saat enemmän savustuspinta-alaa kermalle.

Pistä savustin tulille ja kun savua alkaa olla riittävästi niin iske jääpalahauteessa oleva kerma savustimeen. Omaa kermaamme savustimme noin kymmenen minuuttia ja siihen tuli tosi vahva savun maku. Jääpalahauteen ansiosta sinun pitäisi onnistua savustamaan kerma niin, että se kestää kylmänä. Tällöin voit käyttää vaikka vain osan savukermasta ja säilöä loput toista käyttökertaa varten. Jos kerma savustuu liikaa, voit jatkaa sitä savustamattomalla kermalla ja saada justiinsa itsellesi täydellisen savuisaa kermaa.

Kun kermat on savustettu, voit jatkaa jäätelöpohjan tekoon. Itse en mittaa aineksia kovinkaan kummoisesti, mutta veikkaisin tällä kertaa jäätelöpohjaan tulleen 5 keltuaista, 2 dl savustettua kermaa, ehkä noin 2,5 - 3 dl kevytmaitoa, ehkä noin 0,75 - 1 dl tomusokeria ja ripaus vaniljaa. Maista tehdessäsi ja tee jäätelöpohjasta melko makeaa, sillä jäätyneestä jätskistä et maista sokeria niin voimakkaasti kuin lämpimästä jäätelöpohjasta. Ainekset laitetaan kattilaan ja kuumennetaan kunnes seos vähän sakenee. Ei kuitenkaan keitetä, tai muuten on pilalla kaikki, koko maailma. 

Jäähdytä valmis jäätelöpohja hyvin kylmäksi ja laita sitten jäätelökoneeseen tai pakasta muuten vain sillointällöin sekoitellen. Kun jätski on melkein jäässä, lisää joukkoon pari ruokalusikallista konjakkia, minttuviinaa, jotain likööriä tai ylipäänsä mitä vaan alkoholia. Se parantaa jäätelön rakennetta jäätyessä. Omaan jätskiimme laitoin konjakkia ja se kivasti syventää vielä savun makua.

Lisää myös sattumia ja muita makuaineita ihan oman mieltymyksesi mukaan. Meidän jädeen meni sulatettua minttusuklaata jonka joukkoon oli rouhittu pistaasipähkinöitä. Oli muuten aika savuisaa, minttuisaa ja suklaisaa. Ja tietenkin hyvää. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään